Διεθνής Τύπος: Ανησυχίες προκαλεί ο πληθωρισμός σε Γαλλία και ΗΠΑ – Τα 300 ευρώ πλησιάζει η μεγαβατώρα στην Ισπανία

Διεθνής Τύπος: Ανησυχίες προκαλεί ο πληθωρισμός σε Γαλλία και ΗΠΑ – Τα 300 ευρώ πλησιάζει η μεγαβατώρα στην Ισπανία

Στη Γαλλία, το πορτοφόλι των νοικοκυριών γίνεται όλο και πιο ελαφρύ, αφού ο πληθωρισμός δε λέει να κοπάσει. Η Le Monde γράφει σχετικά: «Η μείωση της αγοραστικής δύναμης ανησυχεί την κυβέρνηση». Η αγοραστική δύναμη των πολιτών αναμένεται να μειωθεί κατά 0,5% τους πρώτους μήνες του 2022, σύμφωνα με το INSEE. Παρά την αύξηση 1,8% μέσα στο 2021, αυτή η μείωση είναι κακά μαντάτα για την κυβέρνηση, αφού ο πληθωρισμός –που ήταν 2,8% το Νοέμβριο- δίνει σημάδια ότι θα παραμείνει ψηλά. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Η Ευρώπη φοβάται για μια επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία». Τη στιγμή που η Μόσχα πολλαπλασιάζει τα στρατεύματα κοντά στα ουκρανικά σύνορα, η ΕΕ αυξάνει την κατάσταση ετοιμότητας και υπόσχεται βαριές κυρώσεις σε περίπτωση εισβολής, πράγμα που επιθυμούν και οι ΗΠΑ. Η Libération έχει σήμερα ένα ιδιαίτερο ρεπορτάζ, με τίτλο: «Καλαί, 24 Νοεμβρίου: ένα ναυάγιο, πολλά πρόσωπα». Στην προσπάθειά τους να περάσουν την Μάγχη και να φτάσουν στη Βρετανία, 27 άνθρωποι χάθηκαν σε ένα ναυάγιο, ανοιχτά του Καλαί. Η εφημερίδα ιχνηλατεί τα ταξίδια των έντεκα από αυτούς. Τέλος, η Humanité: «Γιατί πρέπει να προστατέψουμε το δικαίωμα στην πρωτοτοκία». Απειλώντας την ιδιότητα του πολίτη, η ακροδεξιά –ακολουθούμενη από μια δεξιά χωρίς πυξίδα- επιτίθεται στην δημοκρατία.

Στις ΗΠΑ, η κεντρική τράπεζα αλλάζει την πολιτική της ώστε να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό. Η Wall Street Journal γράφει σχετικά: «Η Fed χαρτογραφεί τις αυξήσεις επιτοκίων του 2022». Οι αξιωματούχοι προβλέπουν τουλάχιστον τρεις αυξήσεις επιτοκίων, με την πρώτη να έρχεται την επόμενη άνοιξη, σε μια πλήρη μεταστροφή πολιτικής, η οποία έχει στόχο την μείωση του πληθωρισμού αντί της ενίσχυσης της οικονομίας. Στη Washington Post διαβάζουμε: «Η Fed κινείται για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού». Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να κάνει μέχρι και τρεις αυξήσεις στα επιτόκια το επόμενο έτος, κάνοντας «ακριβό» το χρήμα για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την ποσότητα χρήματος στην αγορά ώστε να ισορροπήσουν οι τιμές. Στους New York Times διαβάζουμε: «Η Fed προβλέπει αύξηση των επιτοκίων για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό». Η κεντρική τράπεζα πατάει φρένο στην ενίσχυση της χτυπημένης από κορονοϊό οικονομίας, καθώς οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται. Τέλος, οι Financial Times: «Ο Λευκός Οίκος βάζει άλλους 8 κινέζικους ομίλους στη ‘μαύρη λίστα’ για αδικοπραγίες εναντίον των Ουιγούρων». Ο Μπάιντεν επιμένει στο θέμα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ η Κίνα αποκλείει τους αμερικανούς επενδυτές από την εγχώρια αγορά και τα βρίσκει με την Ρωσία.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά πληρώνει ακριβότερο ρεύμα από ότι το 2018». Η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα ελαφρύνει το βάρος στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών, με την μεγαβατώρα να πλησιάζει τα 300 ευρώ, ενώ στην αρχή του έτους ήταν 50 ευρώ. Και η El Mundo: «Ο Σάντσεθ κάνει πίσω και ζητά από την ΕΕ επιπλέον 70 δις σε πιστώσεις». Θα γίνουν αλλαγές στο σχέδιο ανάκαμψης για γίνει δυνατή η πρόσβαση και σε δάνεια, όχι μόνο σε επιδοτήσεις.

Στη Βρετανία, εν μέσω ταχείας εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον, η κυβέρνηση προτρέπει τους πολίτες να περιορίσουν τις επαφές τους την περίοδο των γιορτών. Οι Times γράφουν σχετικά: «Περιορίστε τα σχέδια για τα Χριστούγεννα, λέει ο Γουίτι». Η Βρετανία κατέγραψε ρεκόρ κρουσμάτων, με 78.000 νέες μολύνσεις σε μια μέρα. Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος της κυβέρνησης, Κρις Γουίτι, παρότρυνε τους πολίτες να μην κάνουν μεγάλα σχέδια για τις γιορτές, φοβούμενος την εξάπλωση του ιού. Στο Guardian διαβάζουμε: «Προειδοποίηση για περιορισμό των κοινωνικών επαφών καθώς τα κρούσματα φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ». Ο λοιμωξιολόγος Κρις Γουίτι λέει ότι είναι σίγουρο ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία θα ανέβουν μετά το ρεκόρ στα κρούσματα, για αυτό και προτείνει την κοινωνικοποίηση με μέτρο την περίοδο των γιορτών. Ο Independent κυκλοφορεί με τίτλο: «Περιορίστε την κοινωνική ζωή σας για να σώσουμε τα Χριστούγεννα». Αυτή ήταν η προειδοποίηση του Γουίτι στην χτεσινή συνέντευξη Τύπου με τον Μπόρις Τζόνσον. Παράλληλα, η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς, διπλασιάζοντας τα κρούσματα κάθε δύο μέρες. Τέλος, η Daily Telegraph: «Μικρύνετε τα σχέδιά σας για τα Χριστούγεννα». Καθώς τα κρούσματα είναι σε πρωτοφανή επίπεδα, ο Τζόνσον και ο Γουίτι λένε στους πολίτες να κάνουν τις απαραίτητες κοινωνικές επαφές.

Στη Γερμανία, η Süddeutsche Zeitung γράφει: «Επιδρομή για το σχέδιο δολοφονίας». Η αστυνομία βρήκε όπλα στα σπίτια ακροδεξιών μελών μιας ριζοσπαστικής αντιεμβολιαστικής ομάδας chat. Λέγεται ότι ήθελαν να βλάψουν τον πρωθυπουργό της Σαξονίας, Μίχαελ Κρέτσμερ. Στη Frankfurter Allgemeine Zeitung διαβάζουμε: «Το δικαστήριο μιλά για ‘κρατική τρομοκρατία’ της Ρωσίας στο Βερολίνο». Ισόβια στην υπόθεση του φόνου στον ζωολογικό κήπο, ενώ η κυβέρνηση απέλασε δύο ρώσους διπλωμάτες. Τέλος, η Die Welt: «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χαλαρώνει τις διώξεις των Ταλιμπάν». Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα αποφασίζει από τούδε και στο εξής ξεχωριστά σε κάθε υπόθεση αν κάποιος είναι υποστηρικτής της τρομοκρατικής οργάνωσης, στο πλαίσιο δημιουργίας νέων επαφών με το καθεστώς της Καμπούλ.

Στην Ιταλία, το δρόμο της Ιταλίας αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Διαβάζουμε στη La Repubblica σχετικά: «Το πράσινο πάσο διχάζει την ΕΕ». Νέος γύρος κριτικής από τις Βρυξέλλες για τους ελέγχους στα σύνορα τη στιγμή που και άλλες χώρες είναι έτοιμες να υψώσουν τείχη. Η Corriere de la Sera γράφει σήμερα: «Ο Ντράγκι υπερασπίζεται τα μέτρα». Οι Βρυξέλλες απαντούν στους αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα που ανακοίνωσε την Τετάρτη η κυβέρνηση ότι δεν πρέπει να παίρνονται δυσανάλογα μέτρα. Η La Stampa κυκλοφορεί με τίτλο: «Ντράγκι: η Όμικρον πρέπει να αναχαιτιστεί». Η κυβέρνηση επιμένει στους ελέγχους στα σύνορα σε όλους όσους εισέρχονται στη χώρα. Ακόμα και στην ΕΕ υπάρχουν σκέψεις για ανάλογα μέτρα, παρά τη γκρίνια των Βρυξελλών. Τέλος, η Il Messaggero: «Το ιταλικό αέριο κόντρα στις αυξήσεις». Το σχέδιο της κυβέρνησης για να μειώσει το βάρος των λογαριασμών στα νοικοκυριά είναι: εξόρυξη, αποζημίωση από τα κέρδη των εταιρειών και τα αποθέματα της Ευρώπης.

 

Ετικέτες

Documento Newsletter