Διεθνής Τύπος: Ανησυχίες για τις υπηρεσίες και το προσωπικό του NHS της Βρετανίας – Ανακάμπτει η κατανάλωση στις ΗΠΑ

Διεθνής Τύπος: Ανησυχίες για τις υπηρεσίες και το προσωπικό του NHS της Βρετανίας – Ανακάμπτει η κατανάλωση στις ΗΠΑ

Στη Βρετανία, ο Independent γράφει για τις ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό που θα υποστεί το σύστημα Υγείας εξαιτίας της εξάντλησης και της ψυχολογικής κόπωσης: «Οι απουσίες του NHS θα τριπλασιαστούν καθώς το προσωπικό πλήττεται από burnout». Τα νοσοκομεία ετοιμάζονται για την απουσία λόγω ασθενείας ενός στους έξι γιατρούς και νοσηλευτές, τρεις φορές περισσότεροι από ό,τι στα  προηγούμενα κύματα. Στην Daily Telegraph διαβάζουμε: «Τα σχολεία σχεδιάζουν να στείλουν στο σπίτι ολόκληρες ηλικιακές ομάδες». Οι διευθυντές των σχολείων λένε στον πρωθυπουργό ότι μπορεί να δώσουν προτεραιότητα σε ορισμένες ηλικιακές ομάδες για εκ του σύνεγγυς εκπαίδευση ενώ οι υπόλοιπες θα συνεχίσουν τα μαθήματα από το σπίτι. Οι Times έχουν τίτλο: «Γάμοι και κηδείες εξαιρούνται από τα μέτρα για την πανδημία». Οι τελετές θα εξαιρεθούν εάν οι περιορισμοί γίνουν πιο αυστηροί λόγω της παραλλαγής Όμικρον, ενώ η κυβέρνηση είναι συγκρατημένα αισιόδοξη για την εξέλιξη της πανδημίας. Τέλος, ο Guardian: «Έρευνα γνώμης αποκαλύπτει την ανησυχία για το NHS». Οι καθυστερήσεις και η έλλειψη προσωπικού κάνει έναν στους τέσσερις βρετανούς να φοβούνται ότι δεν θα λάβουν επαρκή φροντίδα αν την χρειαστούν.

Στις ΗΠΑ, η κατανάλωση βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και δεκαετίες. Η Wall Street Journal γράφει σχετικά: «Τα ψώνια των εορτών επανακάμπτουν, με τα μεγαλύτερα κέρδη εδώ και 17 χρόνια». Οι αμερικανοί καταναλωτές ξόδεψαν γενναιόδωρα για τα ψώνια τους. Η εξόρμηση στα καταστήματα ξεκίνησε νωρίς, λόγω φόβων για ελλείψεις και καθυστερήσεις. Έτσι, στην περίοδο από την 1η Νοεμβρίου μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ ανέβηκαν κατά 8,5% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι και 10,7% σε σχέση με το 2019. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Η σύγκρουση είναι ορατή στην ΕΕ για τους κανόνες του προϋπολογισμού». Το Παρίσι και η Ρώμη θέλουν να επανεξεταστούν οι κανόνες για περισσότερη ευελιξία σχετικά με το χρέος. Οι βόρειες χώρες αναμένεται να στυλώσουν τα πόδια.

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Όμικρον: αυτά που φοβόμαστε και αυτά που ελπίζουμε». Η μετάλλαξη έχει υψηλή μεταδοτικότητα και απειλεί να αποδιοργανώσει την κοινωνία. Τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι είναι λιγότερο επικίνδυνη από την Δέλτα ενώ τα εμβόλια και τα περισσότερα φάρμακα δεν την πιάνουν. Επίσης, προκαλεί περισσότερες επαναμολύνσεις. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Η Γαλλία βασανίζεται από τη διακίνηση κοκαΐνης». Ένα λευκό τσουνάμι πνίγει τη χώρα, αγγίζοντας σχεδόν όλους τους δημόσιους χώρους. Οι δυνάμεις της τάξης κινητοποιούνται. Η Libération κυκλοφορεί με τίτλο: «Όμικρον: μέγιστη αταξία». 100.000 νέα κρούσματα καταγράφηκαν την ημέρα των Χριστουγέννων. Η νέα μετάλλαξη εξαπλώνεται γρήγορα αυξάνοντας τις ανησυχίες. Το Συμβούλιο Υγειονομικής Άμυνας αυτή τη Δευτέρα μπορεί να προτείνει νέα περιοριστικά μέτρα. Τέλος, η Humanité: «Το φάσμα της παράλυσης». Η μετάλλαξη Όμικρον και η νέα έξαρση της πανδημίας θέτει την οικονομία και τις χώρες στο χείλος του αναγκαστικού κλεισίματος.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η κυβέρνηση στοχεύει να εμβολιάσει το 80% μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου». Ο στόχος της χορήγησης 30 εκατ. ενισχυτικών δόσεων επετεύχθη. Η Όμικρον εξαπλώνεται σε όλα τα ομόσπονδα κρατίδια. Στην Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Εύθραυστη καλή διάθεση». Οι ειδικοί προβλέπουν ισχυρή οικονομική μεγέθυνση  για τη Γερμανία και μεγάλο μέρος του πλανήτη. Αλλά οι μεταλλάξεις του ιού, οι αστοχίες στην παραγωγή και ο πληθωρισμός μπορεί να ρίξουν έξω τα προγνωστικά. Τέλος, η Die Welt: «Έκκληση για χαλάρωση των κανόνων της καραντίνας». Το CDU προειδοποιεί για μαζική απομόνωση για όσους είχαν επαφή με κρούσμα της Όμικρον ενώ προτείνει την εξαίρεση για όσους έχουν κάνει την ενισχυτική δόση. Ο κυβερνητικός συνασπισμός υπόσχεται προσαρμογές.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η Καστίλη και Λεόν σχεδιάζει την στρατηγική της για τον εκλογικό κύκλο». Το Λαϊκό κόμμα και το Σοσιαλιστικό κόμμα θεωρούν τις εκλογές στην περιφέρεια της Καστίλης και Λεόν στις 13 Φεβρουαρίου την πρώτη σημαντική μάχη εν όψει των περιφερειακών εκλογών το 2023. Και η El Mundo: «Το Μονκλόα φρενάρει τους νόμους-κλειδιά των Ποδέμος». Οι καθυστερήσεις της κυβέρνησης για τη νομοθεσία που έχει προτείνει το Ποδέμος σε μια σειρά από κοινωνικά ζητήματα, όπως η στέγαση και η προστασία των τρανς δυσκολεύουν την έγκρισή τους.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Αιχμάλωτοι του ιού». Στις ουρές στα φαρμακεία οι πολίτες περιμένουν μέχρι και οχτώ ώρες για ένα τεστ ενώ η θετικότητα έχει ξεπεράσει το 11%. Δύο εκατομμύρια ιταλοί βρίσκονται σε καραντίνα. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Τεστ και τρίτες δόσεις, χάος στο τέλος του έτους». Η κυβέρνηση κάνει σκέψεις για επιστροφή ορισμένων περιοριστικών μέτρων ενώ υπάρχουν φόβοι για 100 χιλιάδες κρούσματα ημερησίως τον Ιανουάριο. Η Il Messaggero έχει σήμερα τίτλο: «Τούτου, ο διάλογος που νίκησε το απαρτχάιντ». Πέθανε ο νοτιοαφρικανός αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου, που ήταν σύμμαχος με τον Νέλσον Μαντέλα. Τέλος, η Corriere de la Sera: «Μεταλλάξεις, ιδού το σχέδιό μου». Ο επικεφαλής της εμβολιαστικής καμπάνιας, στρατηγός Φιλιουόλο, λέει στην εφημερίδα ότι μόνο τα εμβόλια θα σταματήσουν τα κύματα της πανδημίας. Παράλληλα, το Novavax έρχεται για να πείσει και τους σκεπτικιστές.

Documento Newsletter