Διεθνής Τύπος: Ανάκριση της Στέρτζον για υπόθεση διαφθοράς – Δυσκολεύει η συμφωνία για το μεταναστευτικό με την Τυνησία

Διεθνής Τύπος: Ανάκριση της Στέρτζον για υπόθεση διαφθοράς – Δυσκολεύει η συμφωνία για το μεταναστευτικό με την Τυνησία

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Η Στέρτζον ανακρίνεται για 7 ώρες μετά τη σύλληψη». Η πρώην πρωθυπουργός κρατήθηκε από την αστυνομία, η οποία ερευνά τα οικονομικά του κόμματος. Λέει ότι είναι αθώα. Ο Guardian έχει τίτλο: «Υψηλόβαθμα στελέχη των Τόρις λένε στον Τζόνσον να ‘σκάσει και να φύγει’». Εν όψει μιας καταδικαστικής έκθεσης για τη συμπεριφορά του πρώην πρωθυπουργού, παλιά κομματικά στελέχη θέλουν τον Τζόνσον εκτός κόμματος. Τέλος, η Daily Telegraph: «Αναστείλτε τη συμμετοχή της Στέρτζον στο SNP μετά τη σύλληψη, λένε στο κόμμα». Ο Χάμζα Γιουσάφ παροτρύνεται να διώξει την προκάτοχό του μετά την ανάκρισή της στην υπόθεση με τις δωρεές.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Μετανάστευση: Τύνιδα, χαστούκι στην ΕΕ». Ο πρόεδρος Σαϊέντ παγώνει φον ντερ Λάιεν, Μελόνι και Ρούτε: η ανταλλαγή χρημάτων-μεταναστών είναι απάνθρωπη, όχι στις συνταγές του ΔΝΤ. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Η Τυνησία παγώνει την Μελόνι και την Ε.Ε. Όχι στις ανταλλαγές χρημάτων-μεταναστών». Όμως η πρωθυπουργός ήταν αισιόδοξη ότι μια συμφωνία είναι κοντά. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Μετανάστες, παροχή βοήθειας στην Τυνησία». Από Μελόνι και φον ντερ Λάιεν θα δοθούν αμέσως 150 εκατομμύρια, όμως ο πρόεδρος της Τυνησίας, Καΐς Σαϊέντ, θέλει περισσότερα. Τέλος, η Corriere della Sera: «Μεταναστευτικό, συμφώνησαν κατά το ήμισυ με την Τύνιδα». Μελόνι και φον ντερ Λάιεν ταξίδεψαν στη βορειοαφρικανική χώρα. Ο πρόεδρος της Τυνησίας τόνισε ότι «δεν θα κάνω το συνοριοφύλακα της Ευρώπης».

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Το Ανεσί στέκεται απέναντι στο μίσος και το φόβο». Μετά τη σύλληψη του Αμπνταλμασίχ Χ. για την απόπειρα δολοφονίας, έγινε συγκέντρωση στον τόπο του δράματος. Στη Libération διαβάζουμε: «Ουκρανική αντεπίθεση: Το νυχτερινό πλεονέκτημα». Η εφημερίδα δημοσιεύει ρεπορτάζ του ειδικού απεσταλμένου της στη Ζαπορίζια, σύμφωνα με το οποίο το σχέδιο επανάκτησης των εδαφών έχει μπει σε κίνηση, και εφαρμόζεται κυρίως τη νύχτα, χάρη στον καλύτερο εξοπλισμό των Ουκρανών. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Ανεσί: συναισθήματα και ερωτήματα μετά την επίθεση εναντίον μικρών παιδιών». Τέσσερα παιδιά τραυματίστηκαν την περασμένη Πέμπτη. Ο δράστης της επίθεσης είναι ένας 32χρονος πρόσφυγας από τη Σουηδία, που δεν έχει άσυλο από το φθινόπωρο. Τέλος, η Le Figaro: «Μετανάστευση, η κινητήριος δύναμη στην Ευρώπη». Ιταλία, Σουηδία, Ισπανία… Τα δικαιώματα επανασυστήνονται υπό την πίεση των λαϊκιστικών κομμάτων που αναζητούν την αναλογικότητα των κυβερνητικών δυνάμεων.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η ΕΕ και η Τυνησία θέλουν να αναλάβουν δράση κατά των διακινητών ανθρώπων». «Ολοκληρωμένο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης»: Η φον ντερ Λάιεν υπόσχεται περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η επίθεση της Ουκρανίας δείχνει τις πρώτες επιτυχίες». Η πολυαναμενόμενη αντεπίθεση ξεκίνησε προφανώς με κέρδη σε τέσσερις τομείς του μετώπου. Ωστόσο, ο ρωσικός στρατός ισχυρίζεται ότι κατέστρεψε τέσσερα άρματα μάχης «Leopard-2». Τέλος, η Die Welt: «Η νέα ώθηση της Νάνσυ Φέζερ για το άσυλο της ΕΕ». Η υπουργός Εσωτερικών θέλει οικογένειες με παιδιά να εισέρχονται απευθείας στην ΕΕ – χωρίς να χρειάζεται να υποβληθούν σε διαδικασία ασύλου στα εξωτερικά σύνορα. Το SPD και οι Πράσινοι το υποστηρίζουν.  

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «O Τζορτζ Σόρος δίνει τον έλεγχο της αυτοκρατορίας του στον 37χρονο γιό του». Η περιουσία ύψους $25 δις θα έχει πλέον διαχειριστή τον Άλεξ Σόρος. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Το Πεκίνο χρησιμοποιεί την ακτοφυλακή σαν Ναυτικό». Οι θαλάσσιες φιλονικίες αυξάνονται καθώς το κινεζικό ναυτικό μεγαλώνει. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Η UBS θέτει όρια για το προσωπικό της Credit Suisse εν μέσω φόβων ότι θα υπάρξει ‘πολιτισμική επιμόλυνση’». Απαγορεύονται τα προϊόντα υψηλού ρίσκου και οι πελάτες, ενώ η εξαγορά πλησιάζει προς την ολοκλήρωσή της. Τέλος η Washington Post: «Η διαφορά του Τραμπ: Όλα όσα για τα οποία δεν έχει κατηγορηθεί». Η περίπτωσή του διαφέρει από τις αντίστοιχες του Μπάιντεν, του Κλίντον και του Πενς.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Το Μαρόκο εμποδίζει το άνοιγμα των τελωνείων στη Θέουτα και τη Μελίγια». Επίσημα έγγραφα αποκαλύπτουν το δισταγμό του Ραμπάτ να τιμήσει τη συμφωνία με την Ισπανία. Και η El Mundo: «Το Podemos δεν δίνει ανακωχή στην Ντίαθ και δυναμιτίζει την έναρξη του συνασπισμού». Οι Ετσενίκε και Ιγκλέσιας επιμένουν να ασκούν πίεση στην Ντίαθ και θέτουν περισσότερα βέτο κατά του μωβ σχηματισμού.

Documento Newsletter