Διεθνής Τύπος: Αλλαγές στο Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά ο γγ του ΟΗΕ – Η Βρετανία μπορεί να γίνει «συνεργαζόμενο μέλος» της ΕΕ

Διεθνής Τύπος: Αλλαγές στο Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά ο γγ του ΟΗΕ – Η Βρετανία μπορεί να γίνει «συνεργαζόμενο μέλος» της ΕΕ

Στη Γερμανία, στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο γραμματέας του ΟΗΕ ζητά μεταρρυθμίσεις». Η δομή του Συμβουλίου Ασφαλείας από το 1945 δεν είναι πλέον σύγχρονη, λέει ο Αντόνιο Γκουτέρες. Από τους πέντε αρχηγούς κυβερνήσεων των μόνιμων μελών, οι τέσσερις δεν συμμετέχουν στη γενική συνέλευση. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Πίσω για το  πρόγραμμα του σιδηροδρόμου». Προς το παρόν δεν υπάρχει νέα συμφωνία μεταξύ Αμβούργου και Ανόβερου. Οι πολιτειακές και ομοσπονδιακές κυβερνήσεις συμφωνούν. Τέλος, η Die Welt: «Οι απελάσεις αλλοδαπών εγκληματιών μειώνονται». Η κυβέρνηση υποσχέθηκε σκληρότερη δράση. Στην πραγματικότητα, αυτό σπάνια λειτουργεί.

Στη Βρετανία, στον Independent διαβάζουμε: «Βόμβα Brexit: Η Βρετανία μπορεί να ξαναμπεί στην ΕΕ σαν ‘συνεργαζόμενο μέλος’». Γαλλία και Γερμανία σε μια κίνηση-σοκ θα δώσουν στη Βρετανία πρόσβαση στον “εσώτερο κύκλο” των ευρωπαίων εταίρων – με μια μόνιμη, δίχως τριβή εμπορική σχέση. Οι Times γράφουν: «O Σούνακ έτοιμος να υποχωρήσει στις υποσχέσεις για το κλίμα». Η προθεσμία για τους λέβητες αερίου αναμένεται να απορριφθεί καθώς οι πωλήσεις αυτοκινήτων που κινούνται με πετρέλαιο και ντίζελ θα συνεχίσουν μέχρι το 2035. Ο Guardian έχει τίτλο: «Αποπληξία στους Τόρις καθώς ο πρωθυπουργός αναζητά τρόπο να μαλακώσει τις υποσχέσεις για το περιβάλλον». Ο Σούνακ αναμένεται να κάνει πίσω σε σχέση με την κυκλοφορία ρυπογόνων αυτοκινήτων.  Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο Σούνακ θα πάει πίσω την απαγόρευση πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων». Οι περιορισμοί για τα αυτοκίνητα που κινούνται με ορυκτά καύσιμα αναμένεται να καθυστερήσουν μετά το «νέρωμα» των υποσχέσεων για το περιβάλλον.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Πληθωρισμός: Το να ζεσταθείς είναι ο μεγάλος φόβος του χειμώνα». Στην κοινωνία η αύξηση των τιμών της ενέργειας φέρνει τα νοικοκυριά στο χείλος του γκρεμού και πληγώνει τις μικρομεσαίες οικογένειες, παρά τις προσπάθειες για διάσωση. Στη Libération διαβάζουμε: «Ο Τσάρλι στο Παρίσι». Στη Γαλλία θα βρίσκεται αύριο ο βασιλιάς της Αγγλίας Κάρολος Γ’ για τριήμερη κρατική επίσκεψη. Η ευκαιρία για ενίσχυση των δεσμών αποδυναμώθηκε μετά το Brexit. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Η κυβέρνηση παγιδευμένη από την αύξηση των τιμών». Ενώ ο πληθωρισμός καταβροχθίζει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών εδώ και δύο χρόνια, η αγοραστική δύναμη τυραννά ξανά τα νοικοκυριά αυτό το φθινόπωρο. Τέλος, η Le Figaro: «Κάρολος Γ’, η έλευση ενός βασιλιά». Σε ένα χρόνο βασιλείας, ο γιος της Ελισάβετ έχει επιβληθεί. Θα έχει στόχο στην επίσκεψή του την επιδιόρθωση των δεσμών με τη Γαλλία, αναφέρει η εφημερίδα.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Μπάιντεν, Ζελένσκι καλούν σε βοήθεια εναντίον της Ρωσίας». Οι ηγέτες λένε στον ΟΗΕ ότι αν η Ρωσία καταφέρει να κατακτήσει την Ουκρανία, κανένα κράτος δεν είναι ασφαλές. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Καναδάς και Ινδία απελαύνουν διπλωμάτες καθώς το ρήγμα βαθαίνει μετά τις κατηγορίες για δολοφονία». Οι πρωθυπουργοί συγκρούονται για το φόνο του ακτιβιστή Χαρντίπ Σινγκ Νιτζάρ, που σκοτώθηκε τον Ιούνιο με υποτιθέμενη ενοχή του Νέου Δελχί. Τέλος η Washington Post: «Μπάιντεν σε συμμάχους: μη γίνετε μαλακοί». Στον ΟΗΕ, αναζητά τρόπους να συγκεντρώσει βοήθεια για την Ουκρανία.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Η εξέγερση των περιφερειαρχών». Η δημιουργία νέων κέντρων φιλοξενίας «βρίσκει τοίχο» στις περιφέρειες. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Η αντίσταση των περιφερειαρχών για τους μετανάστες». Μελόνι στον ΟΗΕ: στοπ στις αναχωρήσεις, δεν είμαστε στρατόπεδο για πρόσφυγες της ΕΕ. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Συντάξεις, εν αναμονή για τις κυρίες». Έξοδος στα 61 έτη για τις εργαζόμενες. Τέλος, η Corriere della Sera: «Παρίσι, στρατιώτες στα σύνορα». Αντιμεταναστευτικά μέτρα ενώ οι αφίξεις στη Λαμπεντούζα δε σταματούν.

 Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Το Σοσιαλιστικό κόμμα ενισχύει την πλειοψηφία στο Κογκρέσο με τις γλώσσες». Η πλειοψηφία των 179 ψήφων, συμπεριλαμβανομένης της καταλανικής, υποστηρίζει τη μεταρρύθμιση των κανονισμών. Και η El Mundo: «Ορόσημο του κινήματος της ανεξαρτησίας με την επιβολή γλωσσικής διχόνοιας». ERC, Junts και Bildu πανηγυρίζουν με ευφορία ότι οι Ισπανοί βουλευτές πρέπει να επικοινωνούν με ακουστικά, σχολιάζει με πικρία η δεξιά εφημερίδα.

Documento Newsletter