Ο γύρος του κόσμου μέσα από τα πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού και του αμερικανικού Τύπου.
Στη Βρετανία, ο πρώην σύμβουλος του Τζόνσον τον περνάει ‘γενεές δεκατέσσερις’ για την πανδημία. Ο Independent γράφει σχετικά: «Δεκάδες χιλιάδες που δεν χρειαζόταν να πεθάνουν, πέθαναν». Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Ντόμινικ Κάμινγκς, πρώην σύμβουλο του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος στην κατάθεσή του την Τετάρτη στην βουλή, επέκρινε σφοδρά το βρετανό πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση της πανδημίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν κάνει για την δουλειά». Ο Guardian, που κυκλοφορεί με τoν ίδιο τίτλο, συμπληρώνει ότι ο Κάμινγκς είπε ότι ο Τζόνσον δεν είχε αντιληφθεί την βαρύτητα της κατάστασης για αυτό και ήταν αντίθετος με τα lockdown.
Η Daily Telegraph γράφει: «Ο Κάμινγκς παίρνει την εκδίκησή του καθώς κατηγορεί τον Τζόνσον και τον Χάνκοκ». Από τα πυρά του πρώην συμβούλου δεν ξέφυγε και ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάννκοκ για τον οποίο είπε ότι είναι ψεύτης και ότι «θα έπρεπε να είχε απομακρυνθεί από τη θέση του για τουλάχιστον 15, 20 πράγματα». Τέλος, οι Times έχουν τίτλο: «Ο Κάμινγκς ρίχνει τα πυρά του στην κυβέρνηση». Αυτό συνέβη στην μαραθώνια κατάθεσή του στο Γουέστμινστερ, η οποία διήρκεσε εφτά ώρες.
Στην Ιταλία, τρεις άνθρωποι συνελήφθησαν για την τραγωδία με το τελεφερίκ. Η La Repubblica γράφει σχετικά: «Το μακελειό της απληστίας». Στην κατάθεση ενός εκ των χειριστών του τελεφερίκ αναφέρεται ότι τα φρένα της καμπίνας είχαν μπλοκαριστεί για να συνεχίζει απρόσκοπτα τη λειτουργία της η επιχείρηση. Η Corriere de la Sera γράφει: «Έβγαλαν τα φρένα για τα λεφτά». Μετά την κατάθεση του τεχνικού που μπλόκαρε τα φρένα, οι οικογένειες των θυμάτων εξοργίζονται λέγοντας ότι οι άνθρωποί τους θυσιάστηκαν για τα χρήματα. Ο Μάριο Ντράγκι είπε ότι οι υπεύθυνοι γνώριζαν για το πρόβλημα εδώ και ένα μήνα και δεν έκαναν τίποτα. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Μια σφαγή για 140 χιλιάδες ευρώ». Και τέλος, η Il Messaggero έχει τίτλο: «Μοιραία επιλογή». Τα φρένα της καμπίνας ήταν μπλοκαρισμένα για να μην κλείνουν. Συνελήφθησαν οι υπεύθυνοι για τη λειτουργία του τελεφερίκ.
Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Αμφιβολίες για την στρατηγική του Σπαν περί εμβολιασμού των παιδιών». Αρκετά ομόσπονδα κρατίδια είναι επιφυλακτικά για το σχέδιο του υπουργού Υγείας, Γενς Σπαν, και επιθυμούν να ακολουθήσουν τις οδηγίες της μόνιμης επιτροπής εμβολιασμών. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η Ελβετία ακυρώνει το συμβόλαιο με την ΕΕ». Με την λήξη των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία-πλαίσιο που έδινε στην Ελβετία πρόσβαση στην κοινή αγορά, υπάρχει πιθανότητα να δούμε ένα είδους «Schwexit», αναφέρει η εφημερίδα. Οι σχέσεις μεταξύ των Βρυξελλών και της Βέρνης αναμένονται να χειροτερεύσουν σταδιακά. Τέλος, η Die Welt: «Το δικαστήριο αναγκάζει τη Shell να θέσει αυστηρότερους κλιματικούς στόχους». Η εταιρεία έχασε στη δίκη με οικολογική οργάνωση που θεωρεί τα σχέδιά της ανεπαρκή. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να πέσουν ακόμα περισσότερο. Η απόφαση θεωρείται πρωτοποριακή.
Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Γερνώντας στο σπίτι: οι προτάσεις της κυβέρνησης». Το νομοσχέδιο για την τρίτη ηλικία συζητείται αυτές τις μέρες στη Γαλλία. Προβλέπεται αύξηση των παροχών στους ηλικιωμένους και το άνοιγμα των γηροκομείων. Η Le Figaro έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Κορονοϊός: είναι επιτέλους η επιδημία πίσω μας;». Δεδομένου ότι οι εμβολιασμοί προχωρούν και οι επιδημιολογικοί δείκτες βελτιώνονται, η προοπτική μιας βιώσιμης εξόδου από την κρίση είναι πιο πιθανή από ποτέ. Στο πρωτοσέλιδο της Libération διαβάζουμε: «Ο Μακρόν στη Ρουάντα: απέναντι στην ιστορία». Ούτε μετάνοια αλλά ούτε και άρνηση: ο γάλλος πρόεδρος θα μιλήσει σήμερα στην πρωτεύουσα της Ρουάντα, Κιγκάλι, για το ρόλο της Γαλλίας στην γενοκτονία των Τουτσί. Τέλος, η Humanité γράφει: «Χαλαρή δικαιοσύνη: η άδικη δίκη». Στους δικαστές προσάπτεται η κατηγορία για υπερβολική χαλαρότητα, την οποία αρνούνται. Η ανάλυση των ποινικών δεδομένων τους δικαιώνει.
Στην Ισπανία, η υπόθεση της απόδοσης χάρης στους καταλανούς αυτονομιστές συνεχίζεται. Η El País γράφει: «Το Ανώτατο Δικαστήριο θεωρεί ‘απαράδεκτες’ τις χάρες που οραματίζεται ο Σάντσεθ». Η ομόφωνη αναφορά του δικαστηρίου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια μερική απόδοση χάρης στους καταλανούς πολιτικούς. Το Λαϊκό κόμμα περιγράφει μια πιθανή απόδοση χάρης ως «προδοσία προς τον ισπανικό λαό». Η El Mundo έχει τίτλο: «Το Ανώτατο Δικαστήριο ξεσκεπάζει τον Σάντσεθ και απορρίπτει την διαδικασία απόδοσης χάρης». Το δικαστήριο απεφάνθη ότι η απόδοση χάρης στους καταλανούς αυτονομιστές είναι αντίθετη με το Σύνταγμα. Επίσης, ανατρέπει την απόφαση της κυβέρνησης για τη μείωση της ποινής στο αδίκημα της απόσχισης, που θα διευκόλυνε την επιστροφή του Κάρλες Πουτζντεμόν.
Στις ΗΠΑ, άλλο ένα περιστατικό πυροβολισμών βυθίζει τη χώρα στο πένθος. Η Washington Post γράφει σχετικά: «Εργάτης πυροβολεί θανάσιμα οχτώ ανθρώπους σε σιδηροδρομικό σταθμό στην Καλιφόρνια». Το πρωί της Τετάρτης ένας εργαζόμενος στο σιδηροδρομικό σύστημα διέλευσης στο Σαν Χοσέ σκότωσε οχτώ ανθρώπους πριν αυτοκτονήσει. Μερικοί από αυτούς ήταν συνάδελφοί του. Στους New York Times διαβάζουμε: «Ο πρόεδρος διατάζει αναφορά σε 90 ημέρες για την προέλευση του ιού». Οι αμερικανικές υπηρεσίες θα κοιτάξουν βαθύτερα τη θεωρία που θέλει τον ιό να ξέφυγε από εργαστήριο στη Γουχάν. Η Wall Street Journal κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο: «Ένα μεγάλο σχέδιο για τον εμβολιασμό της υφηλίου ξηλώνεται». Η εφημερίδα γράφει για την αποτυχία του COVAX να παρέχει εγκαίρως εμβόλια στις φτωχές χώρες. Και τέλος οι Financial Times γράφουν: «Η πίεση για την κλιματική αλλαγή αυξάνεται για τις πετρελαϊκές εταιρείες μετά τις αναποδιές για Shell και Exxon». Ένα δικαστήριο αποφάσισε πως Shell θα πρέπει να μειώσει δραματικά τις εκπομπές άνθρακα, ενώ οι μέτοχοι της Exxon υποστήριξαν έναν ακτιβιστή επενδυτή που θεωρεί ότι η εταιρεία περνά ‘υπαρξιακή κρίση’ επειδή στηρίζεται ακόμα σε ορυκτά καύσιμα.