Διεθνής Τύπος: Αίρεται η ένσταση των ΗΠΑ για το Nord Stream 2 – Εμβολιαστικό πιστοποιητικό για τη δουλειά στην Ιταλία

Διεθνής Τύπος: Αίρεται η ένσταση των ΗΠΑ για το Nord Stream 2 – Εμβολιαστικό πιστοποιητικό για τη δουλειά στην Ιταλία

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Οι ΗΠΑ έτοιμες να άρουν την αντίσταση στον ρωσο-γερμανικό αγωγό». Οι ΗΠΑ και η Γερμανία έφτασαν σε συμφωνία για το Nord Stream 2 που προκαλούσε εντάσεις στους δύο συμμάχους. Σύμφωνα με αξιωματούχους των δύο χωρών, η συμφωνία αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα. Στην Washington Post διαβάζουμε: «Μια ποινή δισεκατομμυρίων για τους πωλητές οπιοειδών». Μετά από δυο δεκαετίες από την έναρξη της κρίσης των οπιοειδών και 500.000 θανάτους από υπερβολική δόση, την Τρίτη ανακοινώθηκε ότι οι εταιρείες που συνέβαλαν στην κρίση ήρθαν σε συμβιβασμό με το κράτος και θα πληρώσουν συνολικά $26 δις. δολάρια. Οι Financial Times κυκλοφορούν με τίτλο: «Ο Κέρι προειδοποιεί το Πεκίνο ότι πρέπει να δράσει άμεσα για να καθυστερήσει το κλιματικό χάος». Ο απεσταλμένος του Μπάιντεν ζητά συνομιλίες με την Κίνα για την επιβολή ενός δασμού για την εισαγωγή προϊόντων από ρυπογόνες βιομηχανίες. Τέλος, οι New York Times: «Το φάρμακο για το Αλτσχάιμερ εγκρίθηκε παρά τις αμφιβολίες ότι δεν είναι αποτελεσματικό». Δύο έρευνες εξετάζουν την διαδικασία του αμερικανικού ΕΟΦ σε συνεργασία με τον κατασκευαστή του φαρμάκου.

Στην Ιταλία, οι εργοδότες είναι θετικοί στην σκέψη ενός εμβολιαστικού πιστοποιητικού για την πρόσβαση στο χώρο εργασίας. Η La Repubblica γράφει σχετικά: «Πράσινο διαβατήριο για να εργαστείς». Η Ένωση Βιομηχάνων είναι έτοιμη να ζητήσει την κατοχή του πιστοποιητικού ανοσίας για να μπορούν οι εργαζόμενοι να πηγαίνουν στο γραφείο ή το εργοστάσιο. Η La Stampa για το ίδιο θέμα γράφει: «Η Ένωση Βιομηχάνων και η Συνομοσπονδία Εργαζομένων βρίσκονται σε κόντρα για το πράσινο διαβατήριο». Η πρόταση των εργοδοτών για πρόσβαση στο χώρο εργασίας μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού βρίσκει αντίθετα τα συνδικάτα. Ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας, Μαουρίτσιο Λαντίνι είπε για τους εργοδότες ότι «τους χτύπησε η ζέστη».  Στην Corriere de la Sera διαβάζουμε: «Πράσινο διαβατήριο, η υποχρέωση ενεργοποιείται». Η κυβέρνηση ετοιμάζει τα μέτρα για την πρόσβαση σε εστιατόρια, γυμναστήρια και μαζικές συναθροίσεις. Θετική η Ένωση Βιομηχάνων για την εισαγωγή του διαβατηρίου στον τόπο εργασίας. Παράλληλα, αύξηση παρατηρείται στα κρούσματα. Και τέλος, η Il Messaggero: «Ένα στα επτά κρούσματα στην Ρώμη». Στην πρωτεύουσα της Ιταλίας εντοπίστηκαν χθες 557 από τα συνολικά 3.558 κρούσματα στην χώρα.

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Υγειονομικό διαβατήριο: η κυβέρνηση αναζητεί την ισορροπία». Το νομοσχέδιο που προβλέπει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους φροντιστές και το υγειονομικό διαβατήριο στους πολίτες είναι σε διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί στο τέλος της εβδομάδας. Το Συμβούλιο του Κράτους πρότεινε την μείωση ορισμένων μέτρων, συγκεκριμένα στα εμπορικά καταστήματα και στα επιβαλλόμενα πρόστιμα. Η Le Figaro έχει τίτλο: «Στην Ευρώπη, ο τουρισμός επανέρχεται με αταξία». Η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει σε Ιταλία και Ελλάδα. Η Ισπανία και η Πορτογαλία υποφέρουν ακόμα από την μετάλλαξη Δέλτα. Η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων αποθαρρύνουν τους ταξιδιώτες. Στη Libération διαβάζουμε: «Μπορούμε να φοβόμαστε το χειρότερο». Ενώ η κυβέρνηση φαίνεται όλο και πιο ανήσυχη και ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ πρέπει να πάρει το λόγο αυτή την Τετάρτη, ο διοικητής του νοσοκομείου των Παρισίων, Μάρτιν Χιρς, λέει ότι είναι ανήσυχος μπροστά στο τέταρτο κύμα αλλά σίγουρος ότι το υγειονομικό προσωπικό θα είναι παρόν. Τέλος, η Humanité: «Υγειονομικό διαβατήριο: Ο πολιτισμός εγκλωβισμένος σε μια παγίδα». Από αυτή την Τετάρτη τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, τα μουσεία πρέπει να εφαρμόσουν τα νέα περιοριστικά μέτρα.

Στη Βρετανία,  το μεταναστευτικό κύμα φουσκώνει στις ακτές της χώρας, προκαλώντας ταραχή στην κυβέρνηση. Η Daily Telegraph γράφει σχετικά: «Η Πατέλ δίνει στην Γαλλία άλλα £53 εκατομμύρια για να περιπολεί τις ακτές καθώς φθάνουν 700 μετανάστες σε δυο μέρες». Με τα χρήματα αυτά θα αυξηθούν οι περιπολίες της γαλλικής ακτοφυλακής. Και οι Times για το ίδιο θέμα: «Οι μετανάστες που έφτασαν στην Βρετανία ξεπέρασαν κάθε ρεκόρ». 287 μετανάστες διέσχισαν το κανάλι της Μάγχης σε μια μέρα, ενώ συνολικά φέτος οι μετανάστες που έχουν φτάσει στη χώρα είναι 8.474, ξεπερνώντας το συνολικό αριθμό αφιχθέντων για το 2020. Η υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, δέχεται κριτική για την αποτυχία της να αποτρέψει την αύξηση των αφίξεων.

Στο πρωτοσέλιδο του Guardian διαβάζουμε: «Ο Μακρόν και άλλοι 13 παγκόσμιοι ηγέτες στην λίστα παρακολούθησης». Το τηλέφωνο του γάλλου προέδρου μεταξύ άλλων ήταν στη λίστα από το πρόγραμμα Pegasus που διέρρευσε την Τρίτη. Πολιτικοί, διπλωμάτες και στρατιωτικοί από 34 χώρες συμπληρώνουν τον κατάλογο. Τέλος, ο Independent: «Άλλος ένας δισεκατομμυριούχος απογειώνεται…». Ο Τζεφ Μπέζος έκανε χθες ένα σύντομο ταξίδι στο διάστημα με τον πύραυλο Blue Origin.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Τα θύματα της πλημμύρας πρέπει να βοηθηθούν άμεσα». Η καγκελάριος Μέρκελ ελπίζει ότι αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες. Παράλληλα, η εφημερίδα αναρωτιέται αν θα υπάρχει στο μέλλον ειδοποίηση για επικείμενη καταστροφή με μήνυμα στο κινητό. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Κατασκοπευτική επιδρομή στους επικεφαλής κρατών». Αρκετές μυστικές υπηρεσίες φαίνεται ότι χρησιμοποιούσαν το λογισμικό παρακολούθησης Pegasus για να κατασκοπεύσουν δεκατέσσερις αρχηγούς κρατών. Ανάμεσά τους ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Ιμράν Καν και ο Σαρλ Μισέλ. Τέλος, η Die Welt: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει ένα πλαφόν 10.000 ευρώ σε μετρητά». Ο αγώνας κατά του ξεπλύμτατος χρήματος εντείνεται καθώς νέες αρχές θα παρακολουθούν την εφαρμογή των κανόνων. Οι γερμανικές τράπεζες χαιρετούν τη νέα πρωτοβουλία, αλλά θεωρούν το όριο στη μεταφορά μετρητών αχρείαστο.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο Σάντσεθ προωθεί το νέο νόμο για την ιστορική μνήμη με πλήρη αναθεωρητισμό». Το υπουργικό συμβούλιο στέλνει το κείμενο του νόμου στη Βουλή ενώ το Λαϊκό κόμμα προστατεύει εκείνους που δικαιολογούν τους πραξικοπηματίες ή τους εξισώνουν με την κυβέρνηση. Και η El Mundo: «Η ΕΕ ζητά από την Ισπανία ένα Γενικό Δικαστικό Συμβούλιο εκλεγμένο από τους δικαστές». Η παρότρυνση αυτή δείχνει ότι το συμβούλιο πρέπει να ανανεωθεί με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα έτι ώστε να μην είναι ευάλωτο στην πολιτικοποίηση. Επίσης η ΕΕ εκφράζει την ανησυχία της για την έλλειψη αυτονομίας της εισαγγελίας από την κυβέρνηση.

Ετικέτες

Documento Newsletter