Διεθνής Τύπος: Αδιέξοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες Ουκρανίας και Ρωσίας – Νεκροί άμαχοι στο Χάρκοβο

Ο διεθνής Τύπος καταγράφει την ατελέσφορη διαπραγμάτευση για το τέλος της εισβολής και την απώλεια δεκάδων ζωών αμάχων από βόμβες στο Χάρκοβο. Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Χάος φωτιάς στις πόλεις». Την πρώτη μέρα των συνομιλιών ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας το Κρεμλίνο ξεκαθαρίζει τους όρους του: να αναγνωριστεί η κυριαρχία της Ρωσίας στην Κριμαία και να αποστρατιωτικοποιηθεί η Ουκρανία. Παράλληλα, η επίθεση εναντίον αμάχων κλιμακώνεται, καθώς τουλάχιστον 352 είναι οι νεκροί άμαχοι, μεταξύ των οποίων και 14 παιδιά. Η La Stampa έχει χωρίσει το πρωτοσέλιδό της στα δύο, με δυο φωτογραφίες: ενός κοριτσιού που έχασε τη ζωή του, χτυπημένο από τις ρωσικές επιθέσεις και ενός μωρού που γεννήθηκε μέσα στην φωτιά του πολέμου. Κυκλοφορεί με τίτλο: «Ο τρόμος και η ελπίδα». Στην Il Messaggero διαβάζουμε: «Καθισμένοι στο ίδιο τραπέζι». Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιμετωπίζονται ως ίσες, με αναλαμπές ειρήνης. Παρα ταύτα, οι δύο χώρες μάχονται ακόμα. Παράλληλα, η Μόσχα έχει χάσει 350 δις από τις συνέπειες των κυρώσεων, σύμφωνα με την εφημερίδα. Τέλος, η Corriere della Sera: «Ο πόλεμος στην Ευρώπη: συνάντηση κάτω από βόμβες». Συνάντηση Κιέβου Μόσχας με τον Πούτιν να θέτει τις απαιτήσεις του. Βαριές οικονομικές συνέπειες στην οικονομία της Ρωσίας.

 Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Η Ευρώπη απέναντι στη λογική του πολέμου». Αποφασίζοντας την μεταφορά όπλων στο Κίεβο, η ΕΕ γίνεται συμμέτοχη σε μια σύγκρουση που είναι στα πρόθυρα μιας έκρηξης. Στη Libération διαβάζουμε: «Το Κίεβο στην κόψη του ξυραφιού». Η ουκρανική πρωτεύουσα υπέστη σφοδρό βομβαρδισμό από τους Ρώσους το απόγευμα της Δευτέρας, καθώς οι συνομιλίες στην Λευκορωσία δεν έφεραν αποτέλεσμα. Η Le Monde κυκλοφορεί με τίτλο: «Η Ευρώπη ενωμένη στην υποστήριξή της για την Ουκρανία». Οι χώρες της ΕΕ πήραν την ιστορική απόφαση την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου για να διευκολύνουν την παροχή όπλων στην Ουκρανία, δίνοντας 450 εκατομμύρια ευρώ. Οι κυρώσεις από δυτικές δυνάμεις ενάντια στη Ρωσία έχουν σκληρύνει ενώ ο εναέριος χώρος της Ευρώπης έχει απαγορευτεί για ρωσικές αεροπορικές εταιρείες. Τέλος, η Le Figaro: «Η Ευρώπη ορθώνει το ανάστημά της απέναντι στον Πούτιν». Αυστηρές κυρώσεις, στρατιωτική βοήθεια στους Ουκρανούς, χείρα βοηθείας στο Κίεβο: η ρωσική επίθεση προκαλεί μια ισχυρή απάντηση από τους Ευρωπαίους, που συνειδητοποιούν την ανάγκη να αμυνθούν.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitungγράφει: «Ο Ζελένσκι ζητά από την ΕΕ να δεχτεί αμέσως την Ουκρανία». Πρώτες συνομιλίες Μόσχας και Κιέβου ενώ ο Πούτιν επιμένει στην αποστρατικοποίηση. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Σφοδρές μάχες, πρώτες κουβέντες». Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και της Ρωσίας ολοκληρώθηκαν χωρίς πρόοδο. Με απειλητικές χειρονομίες αντιδρά ο Πούτιν στις οικονομικές κυρώσεις ΕΕ και ΗΠΑ. Τέλος, η Die Welt: «Αυτές είναι οι συνέπειες της κρίσης του ρουβλιού». Το ρωσικό νόμισμα έχει χάσει έως και 40% σε αξία. Η εφημερίδα εξηγεί γιατί η συντριβή είναι τόσο βίαια και ποιος επηρεάζεται ιδιαίτερα τώρα.

την Ισπανία, η El País γράφει: «Η ΕΕ κάνει μια στροφή στην αμυντική της πολιτική για να εξοπλίσει την Ουκρανία». Οι Βρυξέλλες συντονίζουν την διανομή του στρατιωτικού υλικού που θα σταλεί στο Κίεβο. Το γεγονός αυτό εξόργισε τον Πούτιν, που απείλησε να επιτεθεί τα ευρωπαϊκά κομβόι. Και η El Mundo: «Ο Πούτιν διαπραγματεύεται με την Ουκρανία ενώ είναι ανελέητος με τον άμαχο πληθυσμό της». Ο δήμαρχος του Χάρκοβο αποκαλεί γενοκτονία το βομβαρδισμό των κατοικημένων περιοχών την ώρα που οι δύο χώρες διαπραγματεύονταν στη Λευκορωσία.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Βαρβαρικές επιθέσεις στην Ουκρανία». Παιδιά ανάμεσα στους νεκρούς καθώς οι πόλεις βομβαρδίζονται από τη Ρωσία. Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις δεν φτάνουν σε ένα αποτέλεσμα. Οι κυρώσεις σπρώχνουν τη Ρωσία προς την οικονομική κρίση. Στο Guardian διαβάζουμε: «Οι φονικές επιθέσεις της Ρωσίας αψηφούν τις κυρώσεις και τις ειρηνευτικές συνομιλίες». Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιθέσεις με πυραύλους που σκότωσαν δεκάδες πολίτες στο Χάρκοβο, ενώ η πολιορκία του Κιέβου συνεχίζεται. Ο Independent έχει τίτλο: «Οι σύμμαχοι φοβούνται ότι ο Πούτιν θα στραφεί σε ‘τυφλές’ επιθέσεις». Δεκάδες άμαχοι πολίτες σκοτώθηκαν στο Χάρκοβο σε αναφερόμενο βομβαρδισμό με βόμβες διασποράς. Τέλος, η Daily Telegraph: «Δείξτε αυτό στον Πούτιν». Ένα κοριτσάκι έξι ετών πεθαίνει στα χέρια των γιατρών καθώς πέφτει θύμα του βομβαρδισμού. Η Ρωσία κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου καθώς βόμβες διασποράς αναφέρεται ότι έπεσαν στο Χάρκοβο.

Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει: «Καμία πρόοδος στις κρίσιμες συνομιλίες». Οι κυρώσεις ‘παγώνουν’ το ‘πολεμικό πουγκί’ του Πούτιν και βάζουν σε περιπέτειες τη ρωσική οικονομία. Επίσης, οι επιθέσεις δε σταματούν καθώς οι απεσταλμένοι από τη Ρωσία και την Ουκρανία σχεδιάζουν δεύτερη συνάντηση. Στην Wall Street Journal διαβάζουμε: «Η επίθεση κλιμακώνεται καθώς οι συνομιλίες τελειώνουν». Οι απεσταλμένοι της Μόσχας και του Κιέβου κάνουν λόγο για πρόοδο αλλά δεν παίρνουν καμιά απόφαση καθώς οι μάχες κλιμακώνονται. Οι New York Times κυκλοφορούν με τίτλο: «Επιθέσεις με πυραύλους σκοτώνουν άμαχους στην Ουκρανία καθώς πιο αυστηρές κυρώσεις απομονώνουν τη Μόσχα». Συναγερμός στο Χάρκοβο καθώς οι συνομιλίες βαλτώνουν. Παράλληλα, η Ρωσία νιώθει τις συνέπειες των οικονομικών κυρώσεων. Τέλος, οι

Financial Times: «Ρωσικοί πύραυλοι σφυροκοπούν το Χάρκοβο». Άμαχοι σκοτώθηκαν στο Χάρκοβο από τις ρωσικές επιθέσεις. Παράλληλα, το ρούβλι έπεσε 20% έναντι του δολαρίου και η Μόσχα αναστέλλει τις συναλλαγές.

 

Ετικέτες