Διεθνής Τύπος: «Άδειες περιόδου» εξετάζονται στην Ισπανία – Ξεκινά η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Διεθνής Τύπος: «Άδειες περιόδου» εξετάζονται στην Ισπανία – Ξεκινά η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η Φινλανδία θέλει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ». Ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η διαδικασία ένταξης. Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο κάνει λόγο για εχθρική κίνηση. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η Φινλανδία θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ». Η αίτηση εισαγωγής αναμένεται να εκδοθεί την ερχόμενη Δευτέρα. Σε λίγους μόνο μήνες η χώρα θα μπορούσε να γίνει μέλος της συμμαχίας. Η ρωσική κυβέρνηση βλέπει την κίνηση ως απειλή. Τέλος, η Die Welt: «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σιωπά για το κόστος των κυρώσεων για το φυσικό αέριο». Οι παραδόσεις από τη Ρωσία μειώνονται. Ο υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ δηλώνει ότι οι συνέπειες των μέτρων κατά της Μόσχας είναι «ξεκάθαρες». Λέει ελάχιστα για το μέγεθος της ζημιάς.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Η Γαλλία έχει ήδη ξηρασία». Τα μισά γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας είμναι σε κατάσταση ξηρασίας. Το φαινόμενο οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, της οποίας η σφοδρότητα ανησυχεί. Στη Libération διαβάζουμε: «Απάτες, κοκαΐνη και διαφθορά: το ανελέητο σύμπαν της Μαρτίγκ». Έρευνα της εφημερίδας αποκαλύπτει πώς το διεθνές εμπόριο ναρκωτικών έχει δημιουργήσει ένα απίθανο σύστημα κρυφών αγορών και υπεξαιρέσεων που συγκλονίζουν τον κομουνιστή δήμαρχο της μικρής πόλης στη Μασσαλία. Η Le Monde έχει τίτλο: «Φόροι, αγοραστική δύναμη: κινητικότητα απέναντι στον πληθωρισμό». Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων μέσα στον Ιούλιο. Η επικεφαλής της, Κριστίν Λαγκάρντ, ανησυχεί για τον πληθωρισμό, που έχει φτάσει το 7,5% στην ευρωζώνη και συμφωνεί με τις χώρες που ζητούν αυστηρότερη νομισματική πολιτική. Τέλος, η Le Figaro: «Ο παγκόσμιος πληθωρισμός προκαλεί μισθολογικές αξιώσεις». Στις ΗΠΑ όπως στην Ευρώπη, τα συνδικάτα κινητοποιούνται σε όλους τους κλάδους για να ζητήσουν αυξήσεις στους μισθούς με σκοπό να μετριάσουν την αύξηση του κόστους διαβίωσης.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται ελαφρύνσεις για μέτρα υγείας της έμμηνου ρήσης». Η υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνιο φοβάται ότι οι γυναίκες θα στιγματιστούν και συγκρούεται με την υπουργό Εργασίας, Γιολάντα Ντίαζ. Η προγεννητική άδεια είναι περιορισμένη όσον αφορά το σχέδιο ισότητας. Η El Mundo γράφει για το κίνητρο που είχαν οι μυστικές υπηρεσίες για να παρακολουθήσουν τους καταλανούς αυτονομιστές: «Η τηλεφωνική παρέμβαση είναι ο μοναδικός τρόπος για να αποφύγεις μια απόσχιση». Το Ανώτατο Δικαστήριο δικαιολόγησε τις υποκλοπές καθώς θεώρησε ότι η ακεραιότητα της χώρας απειλούνταν.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Μυστικές διαπραγματεύσεις». Συμφωνίες μεταξύ ουκρανών και ρώσων στρατηγών για ένα κανάλι επικοινωνίας, αποκαλύπτει η εφημερίδα. Παράλληλα, ο ιταλός πρωθυπουργός ζήτησε από το Τζο Μπάιντεν να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ευρωπαϊκή άμυνα, ιδού το σχέδιο». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει την κεντρική και κοινή αγορά πολεμικού εξοπλισμού στην ΕΕ. Η Il Messaggero κυκλοφορεί: «Το ΝΑΤΟ διευρύνει την περιοχή του του και η Ρωσία κόβει το αέριο». Η Φινλανδία αναμένεται να μπει στη συμμαχία, πράγμα που έκανε τη Μόσχα να απειλήσει ακόμα και με πυρηνικά. Παράλληλα, ο Πούτιν κλείνει τον αγωγό αερίου Γιαμάλ, ενώ η ΕΕ εξετάζει ακόμα και την παράδοση αερίου με δελτίο. Τέλος, η Corriere della Sera: «Το Ελσίνκι στο ΝΑΤΟ εξοργίζει τον Πούτιν». Η Φινλανδία επιθυμεί να γίνει άμεσα μέλος του ΝΑΤΟ ενώ η Μόσχα απειλεί με πυρηνικά και κόψιμο του φυσικού αερίου.

Στη Βρετανία, η Times γράφει: «Οι Τόρηδες κινδυνεύουν να χάσουν στις επόμενες εκλογές, λέει ο Χαντ στον πρωθυπουργό». Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμυ Χαντ, προειδοποίησε τον Μπόρις Τζόνσον ότι έχει ένα «βουνό να ανέβει», αν θέλει να οδηγήσει το κόμμα μέχρι τη νίκη στις επόμενες εκλογές. Ο πρώην υπουργός δεν απέκλεισε ακόμα και το ενδεχόμενο αλλαγής της ηγεσίας. Στο Guardian διαβάζουμε: «Επίσκεψη από αμερικανική ομάδα ειδικών εν μέσω φόβων για τη συμφωνία για τη Βόρεια Ιρλανδία». Μια αποστολή αποτελούμενη από σημαντικά μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ φτάνουν στο Λονδίνο τις επόμενες μέρες δείχνοντας ότι ο Λευκός Οίκος ανησυχεί για τις εξελίξεις και την ένταση σχετικά με το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας. Ο Independent έχει τίτλο: «Η ΕΕ κατηγορεί την Βρετανία για ‘εκβιασμό’ σχετικά με το πρωτόκολλο». Ο ευρωπαίος επίτροπος που έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία, Μάρος Σέφτσοβιτς, είπε ότι η ΕΕ δεν θα ενδώσει σε απειλές. Κατηγόρησε το Τζόνσον ότι είπε ψέματα για τις συνέπειες του Brexit και ότι τώρα είναι η ώρα για ειλικρίνεια καθώς την Πέμπτη η διαμάχη για τα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία ήρθε ένα βήμα πιο κοντά στον ανοιχτό εμπορικό πόλεμο. Τέλος, η Daily Telegraph: «Φροστ: ο πρωθυπουργός πρέπει να φανεί γενναίος σχετικά με το Πρωτόκολλο». Ο  αρχιτέκτονας του Brexit, Ντέιβιντ Φροστ, προέτρεψε τον Τζόνσον να δείξει την ίδια ηγετική πυγμή για το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας με εκείνη που επέδειξε στο ουκρανικό ζήτημα, ακόμα και αν αυτό σημαίνει σύγκρουση με την ΕΕ.

 Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει : «Οι ουκρανικές δυνάμεις κρατούν το Ντονμπάς, αποκρούοντας τη Ρωσία». Η γραμμή του μετώπου δεν έχει αλλάξει παρά μερικά μέτρα στα χωριά του Ντονμπάς, γεγονός που δηλώνει ότι ακόμα και οι πιο μετριοπαθείς στρατιωτικοί στόχοι των Ρώσων επιτυγχάνονται με μεγάλη δυσκολία, εκτιμά η εφημερίδα. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Η Φινλανδία αιτείται να μπει στο ΝΑΤΟ, μετακινώντας τη συμμαχία στα ρωσικά σύνορα». Η απόφαση προκαλεί απειλές από τη Μόσχα, ενώ η εφημερίδα κάνει λόγο για έναν ακόμα λάθος υπολογισμό του Πούτιν. Τέλος, οι Financial Times: «Η υπόσχεση της ΒΡ να επανεπενδύσει τα κέρδη της στη Βρετανία δεν σιωπά τις εκκλήσεις για φόρο στα έκτακτα κέρδη». Η εταιρεία υποσχέθηκε να επενδύει τα κέρδη της από τις πηγές της στη Βόρεια θάλασσα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όμως ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι χρειάζονται «σημαντικές επενδύσεις» από τις εταιρείες ενέργειας.

Documento Newsletter