Διεθνής Τύπος: 11 τράπεζες σώζουν τη First Republic υπό τον φόβο του ντόμινο – Ο Μακρόν περνά «φορσέ» το νέο συνταξιοδοτικό

Διεθνής Τύπος: 11 τράπεζες σώζουν τη First Republic υπό τον φόβο του ντόμινο – Ο Μακρόν περνά «φορσέ» το νέο συνταξιοδοτικό

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφουν: «Οι μεγαλύτερες τράπεζες κινούνται για να σώσουν τη First Republic». Ο τραπεζικός τομέας ενεργοποιήθηκε για να σώσει την τράπεζα, μαζεύοντας 30 δις. δολάρια για να σταματήσουν την εξάπλωση του πανικού. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες συγκεντρώνουν $30 δις για να σώσουν τη First Republic». Η βοήθεια έχει σκοπό την αναχαίτιση ευρύτερης κρίσης. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Οι τράπεζες σπεύδουν να καθησυχάσουν τους επενδυτές και τις ρυθμιστικές αρχές μετά την εκροή των καταθέσεων». Η Credit Suisse λαμβάνει βοήθεια $54 δισ. ενώ η Wall Street στηρίζει τη First Republic. Τέλος η Washington Post: «11 τράπεζες ενώνονται για να σώσουν μια άλλη». 30 δις δολάρια για τη First Republic, ενώ αμερικανοί αξιωματούχοι συμβάλουν στη διαχείριση των ιδιωτικών κεφαλαίων.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια παρά την επικείμενη τραπεζική κρίση». Για τη διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, τα επιτόκια είναι τα εργαλεία για να αποτρέψει την εξάπλωση της κρίσης. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Αποφεύχθηκε η κρίση;». Η ελβετική κεντρική τράπεζα σώζει την Credit Suisse. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντιδρούν με ανακούφιση. Αλλά η υπόθεση δείχνει πόσο νευρικός είναι ο τραπεζικός κόσμος – ακόμα κι αν η πρόεδρος της ΕΚΤ, Λαγκάρντ τις επαινεί ως «ανθεκτικές» θέλοντας να τους ηρεμήσει. Τέλος, η Die Welt: «Στην τραπεζική κρίση, η ΕΚΤ αποφασίζει για τους πολίτες». Παρά τις αναταράξεις, η κεντρική τράπεζα αυξάνει το βασικό επιτόκιο κατά άλλη μισή ποσοστιαία μονάδα.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Τα συνδικάτα υποστηρίζουν τη δίκαιη αύξηση για ένα εκατομμύριο εργαζομένους του NHS». Η πρόταση θα τεθεί σε ψήφιση τον επόμενο μήνα από τα σωματεία για την αύξηση 5% και το μπόνους σε μετρητά, για να σταματήσουν οι απεργίες. Ο Guardian έχει τίτλο: «Έκθεση-κόλαφος καταδικάζει τη Μητροπολιτική αστυνομία για σεξιστική και ρατσιστική κουλτούρα». Η μεγαλύτερη αστυνομική δύναμη της Βρετανίας είναι γεμάτη με ρατσιστικές και σεξιστικές συμπεριφορές. Στον Independent διαβάζουμε: «Η αρχή του τέλους των απεργιών;». Η εφημερίδα αναρωτιέται αν η αύξηση 5,2% στους εργαζόμενους του NHS μπορεί να σημάνει το τέλος των κινητοποιήσεων. Τέλος, η Daily Telegraph: «H φοροεπιδρομή των Εργατικών στις συντάξεις θα “πλήξει εκατομμύρια πολίτες’’». Το κόμμα των Εργατικών έχει στόχο την αποκατάσταση του πλαφόν των εισφορών, πράγμα που φέρνει ταραχή στις αγορές, εκτιμά η εφημερίδα.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Κυβερνητικά μέτρα: φορολογικές αλλαγές, πρόστιμα για φοροφυγάδες». Ξεκίνησε η φορολογική μεταρρύθμιση: σύνθεση με πιστωτές για φορολογητέο εισόδημα, λιγότερες επιταγές, τρεις συντελεστές φόρου εισοδήματος και ενιαίος φόρος σε 5 χρόνια. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Γαλλία, η εξέγερση των συντάξεων». Ο Μακρόν επιβάλει τη νέα μεταρρύθμιση: χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν στην Πλας ντε λα Κονκόρντ. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Φόρος εισοδήματος και flat tax, ιδού η μεταρρύθμιση». Ναι στις τρεις κλίμακες, ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι υπόσχονται λιγότερους φόρους για τους εργαζόμενους. Τέλος, η Corriere della Sera: «Πράσινο φως για τους νέους όρους για τη φορολογία». Η κυβέρνηση εγκρίνει το νόμο με τους νέους κανόνες. Σκληρή γραμμή της ΕΚΤ, η Λαγκάρντ ανεβάζει ξανά τα επιτόκια.                                

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «”Ιταλικός χαιρετισμός” στο λαό». Το δίδυμο Μακρόν-Μπορν αγνόησε τη λαϊκή βούληση και επέλεξε την επίδειξη ισχύος με το άρθρο 49.3 του Συντάγματος, που επιτρέπει την έγκριση νόμου δίχως την ψηφοφορία της Βουλής, για να περάσει τη ρύθμιση των συντάξεων. Η συνδικαλιστική επιτροπή αποφασίζει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ η μάχη δεν έχει τελειώσει ακόμα, εκτιμά η εφημερίδα. Στη Libération διαβάζουμε: «Κρίση με τις συντάξεις: Λάθος του». Μετά τη χρήση του άρθρου 49.3, ήρθε το πολιτικό βατερλώ του Μακρόν. Παράλληλα, η πρωθυπουργός βρίσκεται υπό πίεση, ενώ οι διαδηλωτές έκαναν και πάλι δυναμικές κινητοποιήσεις. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Μεταρρύθμιση των συντάξεων: η στιγμή της αλήθειας». H έγκριση του νομοσχεδίου για τις συντάξεις αναμένεται να σημαδέψει τη δεύτερη θητεία του Εμανουέλ Μακρόν. Τέλος, η Le Figaro: «Μετά την καταφυγή στο 49.3, η κυβέρνηση είναι αποδυναμωμένη και απομονωμένη». Επιλέγοντας την έγκριση δια της πυγμής για το νομοσχέδιο, καθώς δεν μπόρεσε να ενώσει μια πλειοψηφία, η Ελιζαμπέτ Μπορν καταφέρεται εναντίον των κινητοποιήσεων και εκτίθεται σε μια ψήφο δυσπιστίας.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η ΕΚΤ αψηφά το σοκ της αγοράς με μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων». Η τιμή του χρήματος φτάνει το 3,5%, αλλά η αστάθεια θέτει σε κίνδυνο τις μελλοντικές αυξήσεις. Και η El Mundo: «Οι μεγάλες τράπεζες των Ηνωμένων Πολιτειών έρχονται να σώσουν τη First Republic». Η ΕΚΤ διατηρεί τον παλμό της και αυξάνει τα επιτόκια κατά 0,5% παρά τον τραπεζικό πανικό.

Documento Newsletter