Το πετρέλαιο δεν θα λείψει βραχυπρόθεσμα από τον κόσμο παρά την αυξανόμενη απομόνωση της Ρωσίας, καθώς η ζήτηση επιβραδύνεται και η παραγωγή αυξάνεται σε άλλες χώρες, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).
«Η σταθερή αύξηση της παραγωγής αλλού (πέραν της Ρωσίας), σε συνδυασμό με μια επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης, ιδιαίτερα στην Κίνα, αναμένεται να αποτρέψει βραχυπρόθεσμα οποιαδήποτε οξεία έλλειψη προσφοράς», εκτιμά ο οργανισμός στη μηνιαία έκθεσή του για το πετρέλαιο, η οποία έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά τo ρεπορτάζ της ισπανικής «El Pais», το οποίο αποκαλύπτει ότι η Κομισιόν προτίθεται να παρουσιάσει στις 18 Μαΐου ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν στο επόμενο διάστημα υπό το φόβο ενεργειακού μπλακ -άουτ.
Παρά τις σημερινές αβεβαιότητες, ο οργανισμός σημειώνει επίσης πως η αστάθεια παραμένει μεν σημαντική στην αγορά, ωστόσο οι τιμές εξελίσσονται σε ένα εύρος μικρότερο των 10 δολαρίων το βαρέλι πάνω από τα 100 δολάρια.
Ο IEA προβλέπει για φέτος αύξηση της ζήτησης κατά 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, για να φθάσει συνολικά τα 99,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Όμως ο ρυθμός της αύξησης αναμένεται να μειωθεί στη διάρκεια του έτους, με την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, την άνοδο των τιμών στην αντλία καθώς και την επιστροφή των αυστηρών λοκντάουν στην Κίνα.
Πάντως ο οργανισμός εφιστά την προσοχή για το καλοκαίρι, με την περίοδο των μεγάλων μετακινήσεων με αυτοκίνητο στη Βόρεια Αμερική και την αποκατάσταση της εναέριας κυκλοφορίας. Αν τα διυλιστήρια δεν καταφέρουν να ανταποκριθούν σ’ αυτό το ρυθμό, μπορεί να υπάρξει αντίκτυπος στους καταναλωτές.
Όσον αφορά την προσφορά, ο οργανισμός επισημαίνει μια αυξανόμενη απομόνωση της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, ενώ η Δύση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει εμπάργκο και οι μεγάλοι μεσιτικοί οίκοι εγκαταλείπουν το ρωσικό πετρέλαιο.
«Έπειτα από μια μείωση της προσφοράς κατά σχεδόν 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο, οι απώλειες μπορεί να αυξηθούν μέχρι σχεδόν τα 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα στη διάρκεια του δεύτερου φετινού εξαμήνου», προβλέπουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Όμως ο IAE υπολογίζει στην αύξηση των όγκων που προέρχονται από τις ΗΠΑ και χώρες της Μέσης Ανατολής για να αντισταθμιστούν οι απώλειες αυτές. Πιστεύει έτσι πως η παγκόσμια παραγωγή εκτός Ρωσίας θα αυξηθεί κατά 3,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα από το Μάιο μέχρι το Δεκέμβριο.