Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή: «Να αποβληθούν από παντού οι Ρώσοι αθλητές»

Την αποβολή των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών από όλες τις διεθνείς διοργανώσεις συνιστά στις αθλητικές Ομοσπονδίες η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Παράλληλα, η ΔΟΕ αποφάσισε να αφαιρέσει από τον Βλαντιμίρ Πούτιν και από άλλους Ρώσους αξιωματούχους την ιδιότητα του κατόχου της Ολυμπιακής Τάξης, η οποία είναι η ύψιστη τιμή του Ολυμπιακού κινήματος.

Η ΔΟΕ αποδέχεται ωστόσο ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι αδύνατη η αποβολή των Ρώσων ομάδων και αθλητών από συγκεκριμένες διοργανώσεις (π.χ. στους Παραολυμπιακούς Αγώνες που αρχίζουν την Παρασκευή στο Πεκίνο), για λόγους πρακτικούς ή νομικούς. Η εναλλακτική ντιρεκτίβα της είναι να συμμετάσχουν οι αθλητές με λευκή σημαία και στολή, όπως έγινε (λόγω ντόπινγκ) στις τελευταίες τέσσερις Ολυμπιάδες, Θερινές και Χειμερινές.

Παράλληλα η ΔΟΕ καλεί τις διεθνείς αθλητικές Ομοσπονδίες να αλλάξουν χώρα διεξαγωγής των διοργανώσεων που έχουν απονεμηθεί στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία, όπως ήδη έκανε η UEFA με τον τελικό του Champions League.

Nωρίτερα, η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία (που λειτουργεί υπό την αιγίδα της ΔΟΕ) είχε αποφασίσει την υποστολή της σημαίας της Ρωσίας από την Αρχαία Ολυμπία και άλλους χώρους της δικαιοδοσίας της.