Διεθνής διασυρμός: Θέμα απονομής δικαιοσύνης έθεσε στον Μητσοτάκη η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Κομισιόν

Διεθνής διασυρμός: Θέμα απονομής δικαιοσύνης έθεσε στον Μητσοτάκη η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Κομισιόν

Θέμα αναποτελεσματικότητας του ελληνικού δικαστικού συστήματος και σοβαρών καθυστερήσεων έθεσε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Euractiv.

Μεταξύ άλλων, η Δανή Επίτροπος φέρεται να έθιξε το ζήτημα της ανάγκης άμεσης μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος της χώρας και συγκεκριμένα της ταχύτητας απονομής δικαιοσύνης, δεδομένου ότι λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων, πολλές επενδύσεις μένουν στον αέρα.

Μάλιστα, όπως πληροφορήθηκε η EURACTIV, η Βεστάγκερ συνέδεσε το θέμα των μεταρρυθμίσεων του συστήματος της δικαιοσύνης και με την εκταμίευση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, κάτι το οποίο είχε προειδοποιήσει η EURACTIV από τον περασμένο Φλεβάρη.

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Κομισιόν για το 2022, οι επιδόσεις του ελληνικού δικαστικού συστήματος είναι από τις χαμηλότερες στην ΕΕ, με εκτιμώμενο χρόνο που απαιτείται για την επίλυση αστικών και εμπορικών υποθέσεων να υπερβαίνει τις 600 ημέρες το 2020.

Η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος αποτελεί στόχο-ορόσημο για το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης.

«Το σημαντικότερο στοιχείο της μεταρρύθμισης είναι η προβλεπόμενη αναθεώρηση του δικαστικού χάρτη σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα την ορθολογική αναδιοργάνωση των δικαστικών περιφερειών σε όλη την Ελλάδα και τη σύσταση, κατάργηση ή ανακατανομή των δικαστικών δομών σε αυτές τις περιφέρειες, με βάση αντικειμενικά κριτήρια και την εκτεταμένη συλλογή δεδομένων που αφορούν όλα τα δικαστήρια σε όλη τη χώρα», τονίζει το ελληνικό σχέδιο.

Η αναγκαία μεταρρύθμιση της απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα φαίνεται επίσης να συνδέεται έμμεσα και με τον στόχο της κυβέρνησης για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο στόχος παραμένει εφικτός, ωστόσο, πιστεύουν ότι οι εκλογές θα καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα αυτής της πολυαναμενόμενης αναβάθμισης.

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, οι οίκοι αξιολόγησης θα προτιμούσαν να δουν το νέο πολιτικό τοπίο πριν προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, ακόμη κι αν πλησιάζουν να χορηγήσουν στην Ελλάδα επενδυτική βαθμίδα.

Η R&I την προηγούμενη εβδομάδα αναβάθμισε την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας σε BB+, ένα βήμα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, στο ίδιο επίπεδο με τις αξιολογήσεις S&P, DBRS και Scope.

Οι Fitch και Moody’s κατατάσσουν την Ελλάδα δύο και τρία βήματα αντίστοιχα μακριά από την επενδυτική βαθμίδα, με την επόμενη ετυμηγορία του Fitch να αναμένεται στις 8 Ιουλίου.

Και ενώ η φημολογία για πρόωρες εκλογές φουντώνει στην Αθήνα, η EURACTIV πληροφορείται ότι συγκεκριμένοι κύκλοι στις Βρυξέλλες δεν βλέπουν και πολύ θετικά μια τέτοια εξέλιξη δη αυτή την περίοδο.

Ωστόσο, αναγνωρίζουν την επερχόμενη πολιτική πίεση που θα ασκηθεί στην κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο λόγω της αυξανόμενης ακρίβειας η οποία δεν αφήνει και πολλές εναλλακτικές επιλογές.

Πηγή: Euractiv.gr

Ετικέτες

Documento Newsletter