Κόλαφος για τις ελληνικές αρχές είναι η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας που εκφράζει την ανησυχία της για τον 34χρονο κρατούμενο Γιάννη Μιχαηλίδη, ο οποίος πραγματοποιεί απεργία πείνας εδώ και 64 ημέρες.
Δείτε επίσης: Μήνυμα του Γ. Μιχαηλίδη μέσω του Documento: «Διεκδικώ την αποφυλάκιση που δικαιούμαι»
Μεταξύ άλλων η διεθνής ΜΚΟ «καλεί τις ελληνικές αρχές να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους να προστατεύουν και να στηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματά του, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην υγεία, και του δικαιώματός του να έχει ιδιωτική διαβούλευση και επαφή με τον δικηγόρο του, καθώς και να επιτρέψουν στην οικογένειά του να είναι στο πλευρό του σε αυτή την κρίσιμη στιγμή».
Καταλήγοντας με νόημα πως «οι αρχές δεν πρέπει ποτέ να απαιτούν από τους επαγγελματίες υγείας που περιθάλπουν απεργούς πείνας να ενεργούν κατά τρόπο αντίθετο προς την επαγγελματική τους κρίση ή την ιατρική δεοντολογία.»
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:
Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει την ανησυχία της για τον 34χρονο κρατούμενο Γιάννη Μιχαηλίδη, ο οποίος πραγματοποιεί απεργία πείνας εδώ και 64 ημέρες.
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές αρχές να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους να προστατεύουν και να στηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματά του, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην υγεία, και του δικαιώματός του να έχει ιδιωτική διαβούλευση και επαφή με τον δικηγόρο του, καθώς και να επιτρέψουν στην οικογένειά του να είναι στο πλευρό του σε αυτή την κρίσιμη στιγμή. Οποιαδήποτε επανεξέταση της τρέχουσας κατάστασης του Μιχαηλίδη θα πρέπει να λάβει υπόψη στις διαβουλεύσεις τις ανησυχίες σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα του Μιχαηλίδη, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην υγεία και του δικαιώματός του να μιλήσει εμπιστευτικά με τον δικηγόρο του.
Οι κρατούμενες/-οι απεργοί πείνας πρέπει να μπορούν να ασκούν αποτελεσματικά το δικαίωμά τους στην υγεία. Θα πρέπει να έχουν επαρκή πρόσβαση σε ειδικευμένους επαγγελματίες υγείας που παρέχουν υγειονομική περίθαλψη σύμφωνα με την ιατρική δεοντολογία, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της εμπιστευτικότητας, της αυτονομίας και της συναίνεσης μετά από ενημέρωση. Η απεργία πείνας ενός ατόμου δεν πρέπει να θίγει καμία άλλη πτυχή της υγειονομικής του περίθαλψης. Οι αρχές δεν πρέπει ποτέ να απαιτούν από τους επαγγελματίες υγείας που περιθάλπουν απεργούς πείνας να ενεργούν κατά τρόπο αντίθετο προς την επαγγελματική τους κρίση ή την ιατρική δεοντολογία.