Διεθνής Αμνηστία: Δριμύ κατηγορώ σε Ισραήλ και ΗΠΑ – «Στα πρόθυρα διάλυσης η μεταπολεμική παγκόσμια τάξη»

Διεθνής Αμνηστία: Δριμύ κατηγορώ σε Ισραήλ και ΗΠΑ – «Στα πρόθυρα διάλυσης η μεταπολεμική παγκόσμια τάξη»

Στο στόχαστρο βάζει τα πεπραγμένα του Ισραήλ στη Γάζα η έκθεση – «κόλαφος» από τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία καταγγέλλει με τους πλέον δραματικούς όρους την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διεθνές επίπεδο.

Η οργάνωση αποδίδει μάλιστα στη διεθνή πολιτική την ευθύνη για την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, αλλά και την απουσία πρωτοβουλιών για την προστασία των αμάχων Παλαιστινίων.

Στην έκθεσή της, που παρουσιάστηκε την Τετάρτη 24 Απριλίου στο Βερολίνο, επικρίνει παράλληλα τις Ηνωμένες Πολιτείες, για το ότι προστατεύουν το Ισραήλ από τον παγκόσμιο έλεγχο για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας Γερμανίας Γιούλια Ντούχροου, «για πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο τα γεγονότα στη Γάζα συμβολίζουν την αποτυχία των θεσμών που υποτίθεται ότι θα διασφάλιζαν πως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο θα γίνει πράξη η υπόσχεση “ποτέ ξανά”.

Αντ’ αυτού, καταπατήθηκαν οι θεμελιώδεις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, της Σύμβασης της Γενεύης και της Διεθνούς Σύμβασης για τη Γενοκτονία».

«Η παγκόσμια τάξη που οικοδομήθηκε μετά το 1945 βρίσκεται στα πρόθυρα διάλυσης. Τους τελευταίους έξι μήνες ειδικά, οι ΗΠΑ προστάτευσαν την κυβέρνηση του Ισραήλ από οποιαδήποτε διεξοδική εξέταση των πολλαπλών παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου στη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

«Ασκώντας το βέτο τους για να αποτρέψουν την έγκριση αποφάσεων που ζητούσαν την απόλυτα απαραίτητη κατάπαυση του πυρός, αφαίρεσαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το νόημά του», τόνισε η γενική γραμματέας της μη κυβερνητικής οργάνωσης με έδρα το Λονδίνο.

«Τα ισραηλινά αντίποινα ισοδυναμούν με συλλογική τιμωρία»

Μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, το Ισραήλ απάντησε με «μέτρα αντιποίνων που ισοδυναμούν με συλλογική τιμωρία», υπογράμμισε η Διεθνής Αμνηστία.

«Άμαχοι και μη στρατιωτικές υποδομές βομβαρδίστηκαν σκοπίμως και αδιακρίτως, ενώ παράλληλα παρεμποδίζονταν η χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας», συμπληρώνει η έκθεση.

Το «κατηγορώ» προς τη Γερμανία

«Η γερμανική κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να προμηθεύει όπλα στο Ισραήλ και άλλα εμπλεκόμενα μέρη στη διένεξη», επεσήμανε στη συνέχεια η Ντούχροου.

Επέκρινε μάλιστα τη γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, λέγοντας ότι αν και ισχυρίζεται πως ακολουθεί εξωτερική πολιτική βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα έχει «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στον πόλεμο που διεξάγει το Ισραήλ στη Γάζα.

Διαβάστε επίσης:







Documento Newsletter