Η καταιγίδα Daniel αναπτύχθηκε πάνω από το Ιόνιο Πέλαγος εν μέρει λόγω αυτής της διάταξης, προκαλώντας καταστροφικές πλημμύρες σε όλη την κεντρική και ανατολική Ελλάδα. Οι ζεστές θάλασσες της περιοχής αυτή την εποχή του χρόνου βοήθησαν επίσης στην παραγωγή της υγρασίας που απαιτείται για αυτήν την καταιγίδα.
Τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου, ο Daniel μετακινήθηκε προς την ενδοχώρα πάνω από τα Βαλκάνια, οδηγώντας σε καταρρακτώδεις βροχές και καταιγίδες στην περιοχή. Η Κεντρική Ελλάδα επλήγη περισσότερο, σημειώνοντας μερικά από τα υψηλότερα ημερήσια σύνολα βροχοπτώσεων στην περιοχή από το 2006. Τουλάχιστον δύο βροχόμετρα κατέγραψαν πάνω από μισό μέτρο βροχής σε λιγότερο από 24 ώρες. Σύμφωνα με το Meteo.org, 754 χιλιοστά καταγράφηκαν μέσα σε 24 ώρες σε σταθμό στη Ζαγορά, ένα χωριό της χερσονήσου του Πηλίου, ξεπερνώντας το ρεκόρ του Σεπτεμβρίου 2020 των 644,7 χιλιοστών στην Παλική Κεφαλονιάς. Για σύγκριση, η μέση ετήσια βροχόπτωση στο Βόλο, μια πόλη περίπου 10 μίλια νοτιοδυτικά της Ζαγοράς, είναι 802 χιλιοστά, που σημαίνει ότι βροχή σχεδόν ενός έτους έπεσε σε μια μέρα.
Στην αγγλική έκδοση της El Pais διαβάζουμε ότι η χώρα δοκιμάζεται από σφοδρές καταιγίδες και πλημμύρες, αμέσως μετά την δοκιμασία των πυρκαγιών.
Το βαλκανικό πόρταλ Balkan Insight επισημαίνει ότι πέρα από τους θανάτους που προκάλεσαν οι πλημμύρες, εκατοντάδες είναι ακόμα εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, ενώ οι καταστροφές στις υποδομές στη Θεσσαλία είναι μαζικές.
Στο ίδιο μήκος κύματος, το πρακτορείο Reuters υπογραμμίζει ότι καθώς η νεροποντή υποχωρεί, το καταστροφικό στίγμα της αποκαλύπτεται. «Εκατοντάδες άνθρωποι αποκλείστηκαν χωρίς νερό και φαΐ για Τρίτη μέρα στην Ελλάδα, μετά από καταστροφική βροχόπτωση που σκότωσε τουλάχιστον επτά ανθρώπους και προκάλεσε καταστροφές δισεκατομμυρίων».
Στο Barron’s, που αναδημοσιεύει το ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP), αναφέρεται ότι η Ελλάδα ξεκινά την προσπάθεια διάσωσης για τα πλημμυρισμένα χωριά.
Στον βρετανικό Guardian αναλύουν γιατί η Ελλάδα βιώνει τις σφοδρότερες βροχοπτώσεις εδώ και δεκαεπτά χρόνια.
Το μπλοκ Ωμέγα έχει «κάτσει» πάνω από την Ευρώπη αυτή την εβδομάδα, οδηγώντας σε ακραίες καιρικές συνθήκες για πολλές χώρες. Το μπλοκ «Ωμέγα» είναι μια συνοπτική διάταξη που αποτελείται από μια περιοχή υψηλής πίεσης που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο περιοχές χαμηλής πίεσης, δημιουργώντας ένα σχήμα που μοιάζει με το γράμμα ωμέγα.