Διεθνής Τύπος: Κατάργηση σχολικών εξετάσεων στη Βρετανία – Lockdown μέχρι το Πάσχα στην Ιταλία

Ο γύρος του κόσμου μέσα από τα πρωτοσέλιδα των σημαντικότερων εφημερίδων σε Ευρώπη και ΗΠΑ από το documentonews.gr.

Στη Βρετανία οι εξετάσεις για το Γενικό Πιστοποιητικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης GCSE (General Certificate of Secondary Education ) και A-level, καταργούνται φέτος. Τα σχολεία θα αποφασίσουν για τους βαθμούς των μαθητών μέσα από τεστ, εργασίες και την συνολική εικόνα των μαθητών στα μαθήματα. Οι Times γράφουν: «Τα σχολεία καλούνται να βρουν μόνα τους πώς θα βαθμολογήσουν στις εξετάσεις» ενώ εκφράζονται ανησυχίες για την αξιοπιστία των βαθμολογιών. Ο Guardian: «Οι δάσκαλοι λαμβάνουν σαρωτικές εξουσίες για να αποφασίσουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων στην Αγγλία», νέοι κανόνες αξιολόγησης των μαθητών προκαλούν φόβο για ‘βαθμολογικό πληθωρισμό’. Ο Independent: «Η προσπάθεια των υπουργών να αποφύγουν καινούριο φιάσκο με τις εξετάσεις», λαμβάνονται αποφάσεις προς αποφυγή του περυσινού χάους. Η Daily Telegraph: «Οι καλοκαιρινές εξετάσεις θα είναι εθελοντικές»

Στις ΗΠΑ οι New York Times γράφουν: «Το εμβόλιο της μιας δόσης έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση», η εύκολη στην αποθήκευση εκδοχή του εμβολίου της Johnson & Johnson αποτρέπει την βαριά ασθένεια αποφάνθηκε ο Οργανισμός Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Η Washington Post: «Τρίτο εμβόλιο θεωρείται αποτελεσματικό», ο FDA προετοιμάζει το σκηνικό για γρήγορη έγκριση. Στα οικονομικά νέα: οι Financial Times γράφουν: «Η McKinsey θα απολύσει τον Σνίντερ από επικεφαλής μετά από σειρά από κρίσεις» και η Wall Street Journal: «Η αγορά μετοχών θέτει ρεκόρ, σημαοτδοτώντας αισιοδοξία για το 2021».

Στην Ιταλία ο Ντράγκι λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική εικόνα αποφάσισε να κλείσει την Ιταλία μέχρι το Πάσχα. Η La Repubblica: «Τα κρούσματα αυξάνονται, οι απαγορεύσεις μένουν μέχρι το Πάσχα», η La Stampa: «Ο Ντράγκι κλείνει την Ιταλία μέχρι το Πάσχα» γράφοντας ότι οι περιφέρειες καθυστερούν τους εμβολιασμούς, ενώ το 30% των εμβολίων παραμένει στα ψυγεία. Η Il Messaggero γράφει: «Εμβόλια, το φρενάρισμα της Ρώμης», για την αργή εξέλιξη της καμπάνιας ανοσοποίησης στην πρωτεύουσα. Η Corriere de la Sera: «Οι απαγορεύσεις μένουν μέχρι το Πάσχα».

Στη Γαλλία η Le Monde γράφει: «Ο Μακρόν αντιμέτωπος με τα όρια του ‘την ίδια στιγμή’» αναφέροντας την αγαπημένη φράση του Μακρόν όταν θέλει να κάνει λόγο για δύο αντίθετα θέματα στην ίδια πρόταση. Ο λόγος για την υπόθεση του ισλαμο-αριστερισμού στα πανεπιστήμια και για τα μενού χωρίς κρέας, που διχάζουν το κόμμα του. Η Le Figaro γράφει: «Υγειονομική κρίση: αυτοί οι ξεχασμένοι Γάλλοι των οποίων η ζωή έχει σταματήσει», για τα επαγγέλματα που έχουν χτυπηθεί από την πανδημία: τουριστικοί οδηγοί, ιδιοκτήτες μπουάτ και εστιατορίων, τραγουδιστές. Η Libération: «Κορονοϊός: ένας ζυγός δίχως τέλος». Η επιδημία φούντωσε σε Νίκαια και Δουνκέρκη, εμφάνιση νέων στελεχών του ιού, εμβολιασμοί που σέρνονται… «Πρέπει να φοβόμαστε ένα τρίτο κύμα;» αναρωτιέται η εφημερίδα. Η Humanité γράφει: «Ο Μπάιντεν και η πρόκληση του πυρηνικού συμφώνου με το Ιράν», για τα διστακτικά βήματα των ΗΠΑ για την επιστροφή τους στην συμφωνία με το Ιράν, παρά τις υποσχέσεις.

Στη Γερμανία η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει ότι: «Η Μέρκελ προειδοποιοεί για ένα νέο ολικό κλείσιμο», καλώντας για σύνεση και πολλά τεστ. Παράλληλα η εφημερίδα αποκαλύπτει την ύπαρξη κυκλώματος παιδοφιλίας στο Βερολίνο. Η Süddeutsche Zeitung: «Τα ατομικά τεστ κορονοϊού εγκρίθηκαν» και η Die Welt: «Το SPD κατηγορεί τον Σπαν για έλλειψη επαγγελματισμού». Οξεία κριτική δέχεται ο υπουργός υγείας Γενς Σπαν για τις καθυστερήσεις στα τεστ κορονοϊού.

Στην Ισπανία η El País γράφει: «Ο Σάντσεθ και ο Κασάδο κάνουν ανακωχή για να συμφωνήσουν για τους θεσμούς», οι ηγέτες του Σοσιαλιστικού και του Λαϊκού κόμματος αντίστοιχα ολοκληρώνουν την συμφωνία για ανανέωση του Συμβουλίου Δικαστικής Εξουσίας, το Συνταγματικ΄Δικαστήριο, το συμβούλιο της δημόσιας τηλεόρασης και το Συνήγορο του Πολίτη. Τέλος, η El Mundo: «Ο Σάντσεθ βάζει την Καλβίνιο σε μπελάδες με την βοήθεια 11 δισεκατομμυρίων», για το σχέδιο οικονομικής βοήθειας σε ξενοδοχεία και εμπόριο, αποφεύγοντας να μιλήσει για απευθείας επιχορήγηση.