Διεθνής Τύπος: «Ιστορική» η επίσκεψη Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία

Διεθνής Τύπος: «Ιστορική» η επίσκεψη Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία

“Για πρώτη φορά από τότε που ο βόρειος γείτονας της Ελλάδας ανεξαρτητοποιήθηκε το 1991, ένας Έλληνας ηγέτης επισκέπτεται την πρόσφατα μετονομασθείσα Βόρεια Μακεδονία, επισημαίνει στην ιστοσελίδα του το BBC, αναφερόμενο στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

Κάνοντας λόγο για “ιστορική επίσκεψη” στον τίτλο του, το BBC αναφέρεται στην σέλφι με την οποία υποδέχτηκε ο Ζάεφ τον Τσίπρα και στο tweet του Ζάεφ που μιλάει για μια “πραγματική ιστορική ημέρα”.

Η επίσκεψη αποτελεί και την πρώτη είδηση στο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του BBC την οποία και χαρακτηρίζει «ιστορική».

“Για πρώτη φορά από την ανεξαρτητοποίηση του βόρειου γείτονα της Ελλάδας, ένας Έλληνας ηγέτης επισκέπτεται την προσφάτως μετονομασθείσα Βόρεια Μακεδονία. Ο Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε μια συμφωνία τον Ιανουάριο για να τερματισμό της τριακονταετούς διένεξης για την ονομασία και οι δύο χώρες τώρα προσπαθούν να ενδυναμώσουν τις σχέσεις τους. Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι, πριν από την επίσκεψή του, ο κ. Τσίπρας έδωσε συνέντευξη σε ΜΜΕ της Βόρειας Μακεδονίας στην οποία αναγνώρισε ότι «μια σημαντική μερίδα Ελλήνων πολιτών ανησυχούσε και εξακολουθεί να ανησυχεί για αυτό το ζήτημα». Επιπλέον επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα, το 73% των ερωτηθέντων Ελλήνων ‘’μάλλον διαφωνεί’’ με τη Συμφωνία των Πρεσπών”

Η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph γράφει πως «ιστορική επίσκεψη στην άρτι μετονομασθείσα Βόρεια Μακεδονία πραγματοποιεί ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σηματοδοτώντας τον τερματισμό της πολυετούς αντιπαράθεσης των δύο χωρών για το θέμα της ονομασίας. Τώρα οι δύο γείτονες διακηρύττουν την πρόθεσή τους να τονώσουν τους μεταξύ τους οικονομικούς δεσμούς –με τον Ελληνα πρωθυπουργό να συνοδεύεται στην επίσκεψή του από δέκα υπουργούς και περισσότερους από 120 κορυφαίους επιχειρηματίες. Για ιστορική επίσκεψη έκανε λόγο ο κ. Τσίπρας, παραδεχόμενος, ωστόσο, ότι μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού είναι σοβαρό προβληματισμένο σχετικά με τη συμφωνία. Δυσαρέσκεια είναι αντιληπτή και στα Σκόπια εκ μέρους όσων πιστεύουν ότι η αλλαγή της ονομασίας της χώρας συνιστά σημαντική παραχώρηση προς την Ελλάδα και ότι ο στόχος της ένταξης στην ΕΕ μπορεί ποτέ να μην επιτευχθεί. Το σχετικό χρονοδιάγραμμα είναι ασαφές, καθώς η διάθεση πολλών κρατών μελών της ΕΕ για διεύρυνση συρρικνώνεται, ιδίως αυτή της Γαλλίας».

Και η βρετανική εφημερίδα Guardian αναφέρεται στην σέλφι που έβγαλαν οι δύο πρωθυπουργοί και χαρακτηρίζει “ιστορική” επίσκεψη “καλής θέλησης” την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στα Σκόπια.

To AFP (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων) επισημαίνοντας και αυτό με τη σειρά του ότι πρόκειται για μια “ιστορική επίσκεψη” αναφέρεται στη Συμφωνία των Πρεσπών και επικαλείται, μεταξύ άλλων, δηλώσεις του Ζάεφ για τα “τεράστια οικονομικά οφέλη” που θα προκύψουν για τη χώρα του “σε όλους τους τομείς της οικονομίας” από τη συμφωνία.

Η γαλλική εφημερίδα Le Point έχει κι αυτή τίτλο “Ιστορική Επίσκεψη”, ενώ το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων SDA, με τον ίδιο τίτλο, επισημαίνει ότι οι δύο ηγέτες θέλουν να αποδείξουν ότι οι οικονομίες των δύο χωρών θα ωφεληθούν από τη συμφωνία αυτή, η οποία έβαλε τέλος σε μια πολιτική διαμάχη διάρκειας μεγαλύτερης από τρεις δεκαετίες.

“Ιστορική” χαρακτηρίζει και η γαλλική Le Figaro τη σημερινή επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία, αναφερόμενη στην προηγούμενη διένεξη για το όνομα της γείτονος η οποία διευθετήθηκε με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το δημοσίευμα περιλαμβάνει την ανάρτηση στο Twitter του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας: «Ο πρώτος αρχηγός ελληνικής κυβέρνησης που επισκέπτεται τη Βόρεια Μακεδονία. Πραγματικά μια ιστορική ημέρα», έγραψε ο Ζόραν Ζάεφ , δημοσιεύοντας και φωτογραφία από την υποδοχή του Αλέξη. Τσίπρα. Οι δύο ηγέτες έβγαλαν selfie προτού εισέλθουν στο κυβερνητικό κτίριο. Στην πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα ηγέτη στα Σκόπια, μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της «Μακεδονίας», ο Αλέξης Τσίπρας συνοδεύεται από δέκα υπουργούς και δεκάδες επιχειρηματίες από τους κλάδους των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, της ενέργειας και των υποδομών, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα. Οι δύο ηγέτες σκοπεύουν να αποδείξουν ότι οι οικονομίες και των δύο χωρών θα επωφεληθούν επίσης απ’ αυτή τη συμφωνία. «Η επίσκεψη αυτή είναι ιστορική», δήλωσε χθες και ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ΜΙΑ, χαιρετίζοντας ένα «νέο μέλλον» των «εταίρων και συμμάχων». Μετά τις πολιτικές συναντήσεις, οι δύο αρχηγοί κυβερνήσεων θα παραστούν σε οικονομικό φόρουμ. Στη Βόρεια Μακεδονία, μέρος της κοινής γνώμης πιστεύει ότι οι παραχωρήσεις που έγιναν στην Αθήνα είναι υπερβολικά σημαντικές, επισημαίνεται ακόμη από τη Le Figaro.Ο Έλληνας πρωθυπουργός παραδέχθηκε χθες ότι ένα «σημαντικό μέρος του ελληνικού λαού» εξακολουθεί να «ανησυχεί σοβαρά» για τη συμφωνία. «Είναι δική μας ευθύνη, δική μου και του Ζόραν, να αποδείξουμε ότι τα κράτη μας μπορούν μόνο να επωφεληθούν από το δρόμο που ανοίξαμε», δήλωσε στο MIA, εκφράζοντας τη λύπη του για την «άνοδο εθνικιστικών δυνάμεων».

Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) με τίτλο “Ο Τσίπρας της Ελλάδας σε ιστορική επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία” αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε παραλειπόμενα της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού όπως στο ότι ο Ζάεφ ξενάγησε τον Τσίπρα στο γραφείο του και του έδειξε φωτογραφίες του γιου του και διάφορα αναμνηστικά.

Η εφημερίδα “Washington Post” από την άλλη επιλέγει ως τίτλο “Η ιστορική σέλφι των ηγετών της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας”.

Η αμερικανική εφημερίδα αναδημοσιεύει τηλεγράφημα του πρακτορείου Associated Press, στο οποίο υπογραμμίζεται πως πρόκειται για «την πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα ηγέτη στη γειτονική χώρα» και πως στην επίσκεψή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «συνοδεύεται από 10 υπουργούς και εκπροσώπους επιχειρήσεων και πρόκειται να υπογράψει συμφωνίες φιλίας για την προώθηση της συνεργασίας στο εμπόριο και την άμυνα».

Διαβάστε ακόμα:  Video από Βόρεια Μακεδονία: Η κοινή συνέντευξη Τύπου Ζάεφ – Τσίπρα (Video + Photos)

Documento Newsletter