Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου: Η σύλληψη Βαξεβάνη στέλνει μήνυμα να σταματήσει η έρευνα – Πρέπει να αλλάξει ο νόμος

Στην σύλληψη του Κώστα Βαξεβάνη αναφέρεται σε εκτενή ανακοίνωσή του το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου και τονίζει την ανάγκη άμεσης αλλαγής του τυποκτόνου νόμου και του αυτοφώρου. Υπογραμμίζει δε, ότι το μήνυμα που στέλνει αυτή η σύλληψη είναι: Σταματήστε την ερευνητική δημοσιογραφία.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:

Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) καταδικάζει την σύλληψη του επιφανούς ερευνητή δημοσιογράφου, Κώστα Βαξεβάνη, με την κατηγορία ότι συκοφάντησε την σύζυγο του κεντρικού τραπεζίτη της Ελλάδας.

Ο Κώστας Βαξεβάνης συνελήφθη χθες το πρωί όταν εμφανίστηκε οικειοθελώς στο αστυνομικό τμήμα. Λίγη ώρα αργότερα, ο εισαγγελέας τον άφησε ελεύθερο, εν αναμονή της προκαταρκτικής έρευνας.

Οι κατηγορίες εναντίον του Κώστα Βαξεβάνη αφορούν στο ρεπορτάζ της 9ης Απριλίου, στην εφημερίδα Documento, σύμφωνα με το οποίο, η Σταυρούλα Νικολοπούλου-Στουρνάρα είχε ωφεληθεί από την επιρροή του συζύγου της για να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση, προκειμένου να διοργανώνει ιατρικά συνέδρια.

Το ρεπορτάζ θέτει ερωτήματα για σχέσεις της κυρίας Νικολοπούλου-Στουρνάρα με φαρμακοβιομηχανία, όσο και του συζύγου της για την συμμετοχή του στα συνέδρια.

Ο διευθυντής «Ελευθεροτυπίας» του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου, Σκοτ Γκρίφεν δήλωσε ότι η σύλληψη Βαξεβάνη δείχνει πόσο επείγον είναι να αλλάξει ο τυποκτόνος νόμος περί συκοφαντικής δυσφήμισης.

«Η σύλληψη ενός δημοσιογράφου για συκοφαντική δυσφήμιση είναι κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στέλνει λάθος μήνυμα σε άλλους δημοσιογράφους που ερευνούν φαινόμενα διαφθοράς στην Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς την Ελλάδα να καταργήσει την ποινική δίωξη για συκοφαντική δυσφήμιση, όπως έχουν ζητήσει πολλοί διεθνείς οργανισμοί για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όσοι νομίζουν ότι θίγονται από δημοσιεύματα μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια», κατέληξε στην δήλωσή του ο κύριος Γκρίφεν.

Στη συνέχεια, η ανακοίνωση θυμίζει και άλλες περιπτώσεις διώξεων δημοσιογράφων και καταλήγει υπενθυμίζοντας ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής είχε δηλώσει ότι ο υπάρχων νόμος είναι επαρκής, όταν είχε ερωτηθεί σχετικά στην ελληνική Βουλή.

Διαβάστε την πρωτότυπη ανακοίνωση ΕΔΩ