Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Η Τζένη Αργυρίου νέα Καλλιτεχνική Διευθύντρια

H χορογράφος Τζένη Αργυρίου είναι η νέα Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. 

«Είναι μεγάλη η τιμή αλλά και η ευθύνη να αναλάβω τη θέση της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας συνεχίζοντας το σημαντικό έργο των αξιόλογων προκατόχων μου, Βίκυς Μαραγκοπούλου, Κατερίνας Κασιούμη και Λίντας Καπετανέα» με αυτά τα λόγια η χορογράφος Τζένη Αργυρίου ευχαρίστησε τον Δήμο Καλαμάτας για την εμπιστοσύνη που της δείχνει σε μια τόσο σημαντική θέση.

Και συνεχίζοντας επισήμανε: «Όσον αφορά τον προγραμματισμό των παραστάσεων αλλά και των παράλληλων εκδηλώσεων που συνθέτουν το βασικό κορμό του Φεστιβάλ, θεωρώ σημαντικό να συμπεριλάβουμε την ποικιλομορφία που χαρακτηρίζει σήμερα τη σύγχρονη τέχνη. Έτσι, εκτός από τα καλλιτεχνικά έργα που μιλούν αποκλειστικά μέσα από τον χορό και που αποτελούν τη βάση ενός φεστιβάλ χορού, θα ήθελα να εξερευνήσουμε και έργα που διευρύνουν την τέχνη της χορογραφίας ανοίγοντας τον διάλογο με άλλες τέχνες, διαφορετικά μέσα, επιστημονικά πεδία, καλλιτεχνικές πρακτικές και άλλες μορφές έκφρασης».

Επιδίωξη της νέας Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι οι συνεργασίες με πολιτιστικούς φορείς και δίκτυα εντός και εκτός Ελλάδος ενισχύοντας την εξωστρέφεια και την εξέλιξη του θεσμού. 

Ποια είναι η Τζένη Αργυρίου 

Η Τζένη Αργυρίου είναι χορογράφος, απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση, ιδρυτικό μέλος και Καλλιτεχνική Διευθύντρια της εταιρείας Άμορφη.

Από το 2003 εργάζεται πάνω στη δημιουργία πρωτότυπων χορογραφικών έργων και στην καλλιτεχνική επιμέλεια και υλοποίηση μεγάλης κλίμακας ερευνητικών καλλιτεχνικών δράσεων. Στα έργα της διακρίνονται το ενδιαφέρον της για διακαλλιτεχνικότητα, διαμεσικότητα καθώς και η συνεργασία των τεχνών με τις επιστήμες. Τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στο «αναλογικό» σώμα, στη φυσική παρουσία και επικοινωνία, στην έννοια της κοινότητας και της συλλογικής έκφρασης, επιδιώκοντας την ενδυνάμωση των συλλογικών φυσικών εμπειριών και δεσμών.

Έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει πολυάριθμα έργα, χορογραφίες, πολυμεσικές εγκαταστάσεις, διαδραστικά εργαστήρια και συμμετοχικά έργα που εμπλέκουν τους κατοίκους και τις κοινότητες του εκάστοτε τόπου και ενεργοποιούν διάφορους δημόσιους χώρους. Από το 2013, μαζί με τον εικαστικό Βασίλη Γεροδήμο συνδημιουργούν έργα αναζητώντας ένα «νέο χώρο» μεταξύ εικαστικών και παραστατικών τεχνών, προσκηνίου και παρασκηνίου, ύλης και σώματος.