Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους- Από το Κιργιστάν, την Κολομβία και το Ιράν στον Πύργο Ηλείας

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους- Από το Κιργιστάν, την Κολομβία και το Ιράν στον Πύργο Ηλείας

Ένας απολογισμός του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και της 18ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «Camera Zizanio»

O Askar Νurakun Uulu από το Κιργιστάν, ο Edison Sanchez από την Κολομβία, η Ava Daroit από το Ιράν, η Valeria Sagaacheva από τη Ρωσία και πλήθος άλλων δημιουργών από πολλές χώρες βρέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στον Πύργο Ηλείας για να συνοδέψουν τις ταινίες τους οι οποίες διαγωνίστηκαν στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους τις ταινίες τους. Αλλά και παιδιά (5 έως 20 ετών) ήρθαν από διάφορες γωνιές της Ελλάδας και χώρες του εξωτερικού για να δώσουν δυναμικά το παρόν με τις ταινίες που δημιούργησαν στο πλαίσιο της «Camera Zizanio».

Φέτος ξεχώρισε η μικρή μήκους animation ταινία με τίτλο Τweet tweet (Τσίου τσίου) της ρωσίδας Zhanna Bekmambetova ενώ κορύφωση του φεστιβάλ αποτέλεσε η ταινία Supa Modo (Σούπα Μόντο) του Likarion Wainaina (Κένυα-Γερμανία) μια ταινία με «δύσκολο» θέμα, την απώλεια ενός παιδιού, η οποία συγκίνησε και κέρδισε τις καρδιές μικρών και μεγάλων κριτών αποσπώντας το βραβείο καλύτερης ταινίας. Η ταινία παρακολουθεί τους δύο τελευταίους μήνες της 9χρονης Τζο από την Κένυα η οποία λατρεύει τις ταινίες δράσης με υπερήρωες.

Σε ένδειξη συμπαράστασης όλο το χωριό αποφασίζει να την αντιμετωπίσει ως supergirl. Και το κοριτσάκι, αντί να σπαταλάει τον πολύτιμο χρόνο που του μένει ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι, περνάει τις πιο ευτυχισμένες εβδομάδες της ζωής του. Η ταινία, αντιπροσωπευτική της φιλοσοφίας και του πνεύματος που διέπει το φεστιβάλ Ολυμπίας, απέσπασε ακόμα το βραβείο σεναρίου ταινίας μεγάλου μήκους, το βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες» καθώς και το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA).

Εξαιρετικά συγκινητική στιγμή του φεστιβάλ η βράβευση της μικρής Lubna Abas (πρόσφυγα που ζει στο Λαύριο) στην κατηγορία «Ταινίες παιδιών από 17 έως 20 ετών» της Camera Zizanio για την ταινία της «Σχετικά με μια αληθινή ιστορία». Το βραβείο της συνοδεύεται από μια υποτροφία των ΙΕΚ ΑΚΜΗ.

To βραβείο ντοκιμαντέρ (οι προβολές των οποίων έγιναν στην Αμαλιάδα) κέρδισε η ταινία Λιάνα των Aaron Kopp-Amanda Kopp (Σουαζιλάνδη-Κατάρ-ΗΠΑ) που συνδυάζει την ζωντανή δράση με το κινούμενο σχέδιο. Ηρωίδα είναι ένα κορίτσι που ξεκινάει για μια επικίνδυνη αποστολή διάσωσης των δύο δίδυμων αδελφών της. Το αφρικανικό αυτό παραμύθι γεννήθηκε στην φαντασία πέντε ορφανών παιδιών από τη Σουαζιλάνδη.

Στο πλαίσιο της απονομής των βραβείων, τόσο του 21ου Φεστιβάλ όσο και της Camera Zizanio, βραβεύτηκαν ταινίες από την Ολλανδία μέχρι τη Γεωργία και από τις ΗΠΑ μέχρι την Ιορδανία αλλά και από πολλές πόλεις και περιοχές της Ελλάδος (από το Αιγάλεω μέχρι την Σύρο και από τη Ν.Σμύρνη μέχρι τα Χανιά). Είναι ενδεικτικό πως το ΓΕΛ Κερατσινίου εδώ και 5 χρόνια στέλνει ταινία στο φεστιβάλ.

Αξίζει να αναφερθεί πως στη διάρκεια της εβδομάδας διεξαγωγής του 21ου Φεστιβάλ, και μόνο στο πλαίσιο του Mythos Project, ενός από τα πιο δημοφιλή εργαστήρια του School Cinema, 105 παιδιά από 14 χώρες δημιούργησαν 15 ταινίες.

Η τελετή λήξης

Ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, τόνισε πως «στόχος του φεστιβάλ είναι να καταστήσουμε τον Πύργο τόπο κινηματογραφικής συνάντησης όλο το χρόνο, κάτι που ελπίζουμε πως σε 1-2 χρόνια, θα είναι εφικτό με έδρα μας τον ΑΣΟ. Η πόλη έχει αγκαλιάσει το φεστιβάλ εδώ και χρόνια, ενώ πέραν των ήδη υπαρχουσών συνεργασιών αναπτύσσουμε νέες συνέργειες με δημόσιους και πανεπιστημιακούς θεσμούς».

Χρήστος Κωνσταντόπουλος: «Η πεταλούδα μας δεν είχε χώρο να πετάξει»

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής και εμπνευστής του φεστιβάλ Δημήτρης Σπύρου, αφού ευχαρίστησε τους δημιουργούς που συμμετείχαν στο φεστιβάλ , τις κριτικές επιτροπές, τα παιδιά, και το κοινό που συμμετείχαν στις 366 εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν μέσα στις 7 μέρες της διοργάνωσης, υπογράμμισε την σημασία του pitching lab που για πρώτη φορά διοργάνωσε ο θεσμός: «Με αυτόν τον τρόπο ενθαρρύνουμε τη δημιουργία ταινιών για παιδιά και νέους στην Ελλάδα. Υπάρχει ειδική κατηγορία χρηματοδότησης για τέτοιες ταινίες στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου που όμως δεν δέχεται αρκετές προτάσεις. Ε, φέτος θα έχετε 12 προτάσεις» είπε απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Ο Δ.Σπύρου μίλησε επίσης για το αυξημένο ενδιαφέρον των μεταπτυχιακών φοιτητών για το φεστιβάλ και τις διπλωματικές εργασίες που πλέον γίνονται με αντικείμενο τον θεσμό, ενώ αναφέρθηκε στις νέες συνεργασίες με ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια. «Όμως», κατέληξε, «το φεστιβάλ ασφυκτιά πλέον. Η μόνη λύση είναι ο χώρος του ΑΣΟ». Και προσέθεσε: «Φιλοδοξώ το καλύτερο περιφερειακό Film Office στην Ελλάδα να στηθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με έδρα το νέο μας χώρο!»

Ανεβαίνοντας στη σκηνή, η πρώην υπουργός πολιτισμού κ.Κονιόρδου, η οποία υπέγραψε τον περασμένο Γενάρη την προγραμματική σύμβαση του ΥΠΠΟΑ με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την ΚΟΙΝΣΕΠ Φεστιβάλ Ολυμπίας, χαρακτήρισε το φεστιβάλ ως «ένα θαύμα που συντελείται στην Ηλεία. Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη που μου έλαχε στην θητεία μου να γνωρίσω αυτήν την απίστευτη ομάδα που με πείσμα, πίστη, αφοσίωση και βαθιά αγάπη έδωσαν φτερά σε αυτό το φεστιβάλ».

Παίρνοντας τον λόγο, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων Φωτεινή Κούβελα, είπε πως η Γενική Γραμματεία συνεργάζεται με το Φεστιβάλ εδώ και 3 χρόνια «καθώς πιστεύουμε πως ζητήματα όπως η έμφυλη βία και ο σεξισμός είναι σημαντικό να περνάνε μέσα από το σινεμά, για να μην θρηνούμε κανένα κορίτσι στη θάλασσα και κανέναν Ζακ…».

O Δημήτρης Σπύρου, καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, μιλάει στο Documento

Εκτός από την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με το ΕΚΠΑ, το Φεστιβάλ ανακοίνωσε τη συνεργασία του και με το νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αθήνας και το Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας, ενώ ο Κώστας Δήμος, υπεύθυνος προγράμματος του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής, με αφορμή την απονομή του βραβείου της Βουλής, μίλησε για τη ζώνη προβολής παιδικών ταινιών που έχει θεσπίσει το κανάλι αλλά και τα «Φοιτητιβίσματα», 15λεπτα ντοκιμαντέρ που δημιουργούν φοιτητές ελληνικών πανεπιστημίων και επίσης προβάλλει ο σταθμός.

Παρούσα η Υπουργός Μυρσίνη Ζορμπά

Την Παρασκευή, το φεστιβάλ επισκέφθηκε η νέα υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά η οποία παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό τις προβολές. Νωρίτερα, δήλωσε πως ήθελε πάντοτε να επισκεφθεί το φεστιβάλ, «γιατί και τον κ. Σπύρου εκτιμώ και με ελκύει το ότι η αχαλίνωτη φαντασία των παιδιών μπορεί να διοχετευτεί μέσα από τον κινηματογράφο. Έχω ασχοληθεί πολλά χρόνια με τα δικαιώματα των παιδιών, επομένως πιστεύω ότι και το δικαίωμα στον πολιτισμό είναι ένα πολύ ισχυρό δικαίωμα, το οποίο δεν αναγνωρίζουμε εύκολα. Εδώ όμως αυτό γίνεται έμπρακτα. Το Φεστιβάλ έχει μια μεγάλη εμβέλεια, πολύ μεγαλύτερη από την τοπική, και συναντά κανείς σε όλη την Ελλάδα ανθρώπους που το εκτιμούν και που θα ήθελαν κι εκείνοι να φτάσει κοντά τους. Έχει μια πολύ δυναμική σχέση με την πόλη και μπορεί πραγματικά να απλωθεί στη διάρκεια της χρονιάς. Γιατί αυτό που θέλουμε είναι η εκπαίδευση των παιδιών μέσα από τα οπτικοακουστικά».

Οι πολυπόθητες αποθήκες του ΑΣΟ

Στο ερώτημα σε ποια φάση, από πλευράς ΥΠΠΟ, βρίσκεται το σχέδιο μετεγκατάστασης του Φεστιβάλ στο κτίριο των παλιών αποθηκών του ΑΣΟ στον Πύργο, μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού πως θα δοθούν 8 εκ. ευρώ για τον σκοπό αυτό, η υπουργός είπε: «Είμαστε έτοιμοι, τα χρήματα υπάρχουν. Υπήρξε μια ασάφεια ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς, η οποία όμως έχει λυθεί κι επομένως πιστεύω ότι μέσα στο επόμενο διάστημα των 1-2 βδομάδων, θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε αυτό το θέμα με πολύ γρήγορα βήματα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια. Έτσι, του χρόνου, αν οι εργασίες γίνουν γρήγορα, το Φεστιβάλ, ενδεχομένως, να μπορεί να βρίσκεται στο σπίτι του…

Γιατί ένα τέτοιο Φεστιβάλ, εκτός από τη φαντασία και όλα τα υπόλοιπα που διαθέτει, χρειάζεται και χώρους». Πριν αναχωρήσει από τον Πύργο η κ.Ζορμπά, συνοδευόμενη από τον καλλιτεχνικό διευθυντή Δ.Σπύρου και από την βουλευτή νομού Ηλείας Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη επισκέφθηκε το σταφιδεργοστάσιο του ΑΣΟ, προκειμένου να αποκτήσει προσωπική εικόνα για τον χώρο και διαπίστωσε πως είναι ο ιδανικός χώρος για την περαιτέρω ανάπτυξη και μελλοντική εξέλιξη του θεσμού.

Μπορείτε να βρείτε αναλυτικά τα βραβεία εδώ: olympiafestival.gr/2018/12/09/awards-2018/

INFO: To Documentonews.gr είναι χορηγός επικοινωνίας του Φεστιβάλ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter