Διεθνές δίκτυο κατασκοπείας πίσω από το Predator με τις ευλογίες Μητσοτάκη 

Διεθνές δίκτυο κατασκοπείας πίσω από το Predator με τις ευλογίες Μητσοτάκη 

Ενα δίκτυο κατασκοπείας το οποίο φαίνεται να εµφανίζεται ως εταιρεία κυβερνοασφάλειας είχε εγκατασταθεί στη χώρα και δρούσε µε την κάλυψη του Μαξίµου, παρέχοντας ως αντάλλαγµα τις παρακολουθήσεις που επιθυµούσε.

Η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να εµφανίσει το Predator ως ιδιωτική υπόθεση που δεν συνδέεται µε τον ίδιο προσκρούει στα γεγονότα και κυρίως στην επιµονή του να µιλάει αορίστως για «λογισµικό Predator». Το Predator αποτελεί ένα κακόβουλο λογισµικό που όµως συνδέεται µε την εταιρεία Intellexa, την οποία επιµελώς δεν αναφέρει ο πρωθυπουργός, προκειµένου να δηµιουργεί την εντύπωση ότι από πίσω µπορεί να κρύβεται οποιοσδήποτε θέλει να παρακολουθήσει πολίτες ή και κρατικούς αξιωµατούχους. Η Intellexa συνδέεται µε το Μέγαρο Μαξίµου και γι’ αυτό δεν αναφέρεται. Στην πραγµατικότητα είναι µια εταιρεία κατασκοπείας, η οποία φτιάχτηκε στα πρότυπα των µυστικών µονάδων UNIT 81 και UNIT 8200 των µυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ από πρώην στελέχη τους. Τον Ιούλιο του 2021 ένας πρώην λοχαγός της UNIT 81 φτάνει στην Αθήνα ως στέλεχος της Intellexa –η οποία έχει συσταθεί τον Μάρτιο του 2020– και το σύστηµα µπαίνει σε πλήρη λειτουργία. Η Intellexa έχει επαφή µε κλειστό κύκλο της ΕΥΠ και αλληλοσυµπληρώνονται στην παρακολούθηση στόχων. Η αποκάλυψη σήµερα από το Documento ότι εκτός από τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Θανάση Κουκάκη τέσσερις ακόµη στόχοι του Predator ήταν ταυτόχρονα και στόχοι της ΕΥΠ µέσα από «νόµιµες επισυνδέσεις» επιβεβαιώνει το κοινό ενδιαφέρον αλλά και τον κοινό εντολέα των παρακολουθήσεων. Πρακτικά στην Ελλάδα από το 2019 λειτουργεί ένα κατασκοπευτικό δίκτυο που εξυπηρετούσε εκτός από σκοπούς τρίτων (πάντα ενάντια στους κανόνες ασφάλειας της χώρας) και την ελληνική κυβέρνηση στις ανάγκες παρακολούθησης. Στο δίκτυο αυτό έχουν δοθεί και χρήµατα από την ΕΥΠ και τα απόρρητα κονδύλια τα οποία διαχειρίζεται το ΚΕΤΥΑΚ, το τµήµα της ΕΥΠ που δηµιουργήθηκε για την κυβερνοασφάλεια της χώρας.

Αν ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν είχε σχέση και µυστική συµφωνία µε την Intellexa SA, τότε η εταιρεία από την εµφάνισή της ακόµη στην Ελλάδα θα έπρεπε να έχει γίνει φύλλο και φτερό ως εταιρεία στην οποία δραστηριοποιούνται τα πιο επίλεκτα στελέχη των µυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ. Οχι µόνο δεν έγινε, αλλά ακόµη και µετά τη δηµοσιοποίηση των ονοµάτων των παρακολουθούµενων, στα οποία συµπεριλαµβάνονται από τον υπουργό Εξωτερικών έως τα στελέχη του Μαξίµου και το περιβάλλον του ίδιου του πρωθυπουργού, ο Κυρ. Μητσοτάκης αποφεύγει να τη συνδέει µε τις παρακολουθήσεις, µιλώντας αόριστα για ιδιώτες τους οποίους ούτε ξέρει ούτε τους κατονοµάζει ενώ είναι γνωστοί. Το Documento έχει συγκεντρώσει πληροφορίες από ασφαλείς πηγές ότι το δίκτυο των ιδιωτικών πρακτόρων είχε επίσης σχέση µε το µπλοκάρισµα της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη προέδρου της Ν∆, δηλαδή την περίεργη και προβληµατική διαδικασία που ανέδειξε πρόεδρο τον Κυρ. Μητσοτάκη. Ηταν επίσης αυτό που φωτογράφισε τον Αλέξη Τσίπρα στη θαλαµηγό της συνεργάτιδάς του Κατερίνας Παναγοπούλου ύστερα από παγίδευση και έδωσε στη δηµοσιότητα τις φωτογραφίες για να δηµιουργηθεί η εικόνα ενός πρωθυπουργού ο οποίος κάνει διακοπές σε κότερο µετά την τραγωδία στο Μάτι. Το ίδιο δίκτυο παρακολούθησε τον Τσίπρα κατά το µυστικό ταξίδι του στη Γαλλία και το εµφάνισε ως οικογενειακή εκδροµή στην Disneyland.

Η χώρα έρμαιο στις πολιτικές επιδιώξεις ενός ωτακουστή πρωθυπουργού

Στις αρχές της δεκαετίας του 2010 έκαναν την εµφάνισή τους εταιρείες κυβερνοασφάλειας ισραηλινών συµφερόντων. Ιδρυτές και στελέχη τους υπήρξαν πρώην πράκτορες του Ισραήλ που εργάστηκαν σε συστήµατα ηλεκτρονικής κατασκοπείας. Οι εταιρείες αυτές εµφανίζονταν να έχουν δηµιουργήσει λογισµικό το οποίο θα έθεταν στην υπηρεσία της ασφάλειας κρατών και της αντιµετώπισης της τροµοκρατίας. Σύντοµα αποκαλύφθηκε ότι µία από τις εταιρείες, η NSO, η οποία είχε δηµιουργήσει το λογισµικό Pegasus, στην πραγµατικότητα πουλούσε σε κυβερνήσεις, υπηρεσίες και ιδιώτες τη δυνατότητα παρακολούθησης αντιφρονούντων ή ανεπιθύµητων προσώπων. Θύµατα του Pegasus υπήρξαν πολιτικοί, δηµοσιογράφοι, ακτιβιστές και διαφωνούντες µε καθεστώτα. Το Pegasus είχε ρόλο στη δολοφονία του δηµοσιογράφου Κασόγκι, ο οποίος διαµελίστηκε µες στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Η NSO κατά τη γιγάντωσή της εξαγόρασε την εταιρεία του Ισραηλινού Ταλ Ντίλιαν. Ο Ντίλιαν υπήρξε µέλος της επίλεκτης και µυστικής οµάδας πολέµου Sayeret Matkal. Στην ίδια οµάδα υπηρέτησαν οι πρωθυπουργοί του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ και Μπενιαµίν Νετανιάχου. Ο Ντίλιαν µετά τη Sayeret Matkal υπηρέτησε στη µονάδα UNIT 81. Πρόκειται για µυστικό τµήµα τεχνολογίας και ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων του ισραηλινού στρατού. ∆εν ασχολείτο τόσο µε τη συλλογή στρατιωτικών πληροφοριών όσο µε τη συλλογή πληροφοριών που θα µπορούσαν να χρησιµοποιηθούν για να στρέψουν πολιτικά πρόσωπα σε συγκεκριµένες επιλογές µέσω εκβιασµών. Ευαίσθητα δεδοµένα και προσωπικά µυστικά Παλαιστίνιων αξιωµατούχων χρησιµοποιήθηκαν για να εκβιαστούν και να ταχτούν υπέρ συγκεκριµένων αποφάσεων που ήθελαν οι µυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ.

Οι µέθοδοι αυτής της µονάδας, όπως και της αντίστοιχης UNIT 8200, «ιδιωτικοποιήθηκαν» και έτσι εταιρείες όπως η NSO πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους σε κυβερνήσεις. Σύµφωνα µε ξένους αναλυτές, η µέθοδος των εκβιασµών χρησιµοποιήθηκε έντονα στο Μεξικό µέσα από υλικό που κατέγραψε η εταιρεία.

Οταν η NSO και το λογισµικό Pegasus αποκαλύφθηκαν ένα νέο λογισµικό παρακολούθησης τηλεφώνων κάνει την εµφάνισή του. Είναι το Predator που κατασκευάζει η εταιρεία Intellexa του Ταλ Ντίλιαν. Ο Ντίλιαν κάνει την εµφάνισή του στην Κύπρο, απ’ όπου ύστερα από σχέσεις µε το κυβερνών κόµµα, τον ∆ηµοκρατικό Συναγερµό (∆ΗΣΥ), ξεκινά παρακολουθήσεις στην Κύπρο. Τον Νοέµβριο του 2019 η οµάδα του Ντίλιαν συλλαµβάνεται στο αεροδρόµιο της Λάρνακας να συλλέγει δεδοµένα επιβατών. Η υπόθεση καλύπτεται από τις αρχές της Κύπρου και ο Ντίλιαν αναζητά ευρωπαϊκή χώρα για να δηµιουργήσει έδρα της εταιρείας του. Μέσω προσωπικών σχέσεων µε το Μέγαρο Μαξίµου ο Ταλ Ντίλιαν συστήνει τον Μάρτιο του 2020 την εταιρεία Intellexa SA στην Ελλάδα.

Το deal µε τον Ντίλιαν και ο πράκτορας της UNIT 81

Η Intellexa ανοίγει πολυτελή γραφεία στην Ελλάδα. ∆ιαχειριστής της εταιρείας εµφανίζεται η πρώην σύζυγος του Ντίλιαν Σάρα Αλεξάνδρα Χάµου, η οποία κατοικεί στην Κύπρο. Από τη µητρική εταιρεία της ελληνικής Intellexa το στήσιµο του δικτύου, που σύντοµα θα γίνει ένα κατασκοπευτικό δίκτυο παρακολουθήσεων, αναλαµβάνουν η Εϊµαν Σεµάνα και ο Ισαάκ Ρούντι. Κάνουν τις συµφωνίες µε τους «ενδιαφερόµενους» Ελληνες και επιλέγουν το προσωπικό. Για την οργάνωση της επιχειρησιακής λειτουργίας του συστήµατος Predator φτάνουν στην Ελλάδα το 2020 ο Μπαρί Λαβί Γιάρντεν και τον Ιούλιο του 2021 ο Ερεζ Οφιρ. Ο δεύτερος δεν είναι ούτε τυχαίο ούτε άγνωστο πρόσωπο. Είναι πρώην λοχαγός της UNIT 81, της µυστικής οµάδας ηλεκτρονικής κατασκοπείας.

Με την άφιξή του στην Ελλάδα ο Ερεζ δηµοσιοποιεί στο προφίλ του στο Linkedin ότι εργάζεται για µια «µυστική εταιρεία κυβερνοασφάλειας». Το γεγονός ότι µια εταιρεία που συνδέεται µε πράκτορες ξένης χώρας δραστηριοποιείται στην Αθήνα θα περίµενε κανείς να σηµάνει συναγερµό στην ΕΥΠ και την ελληνική κυβέρνηση. Οχι µόνο αυτό δεν συµβαίνει, αλλά τα πρόσωπα της εταιρείας έχουν εξαιρετικές σχέσεις µε παράγοντες του Μαξίµου, στους οποίους διαφηµίζουν τις ικανότητες του συστήµατος Predator.

Τα πρόσωπα του δικτύου και οι συνδέσεις µε την ΕΥΠ

Μέσα σε ένα χρόνο, από τον Νοέµβριο του 2020 έως τον Νοέµβριο του 2021, στα γραφεία της Intellexa έχουν φτάσει έξι άτοµα ισραηλινής καταγωγής, τα οποία εργάζονται ως «αναλυτές και προγραµµατιστές συστηµάτων υπολογιστών». Οι µισθοί αγγίζουν τις 10.000 ευρώ για µερικούς από αυτούς και είναι τα πρόσωπα του Predator.

Εκτός από τον Μπαρ Λαβί Γιάρντεν και τον πρώην πράκτορα Ερεζ Οφιρ, για την Intellexa στην Ελλάδα εργάζονται οι Norich Ofer, Hayot Roey, Veiner Amir Hay, Hetzroni Eitan Shmul. Ο πυρήνας της Intellexa περιλαµβάνει επίσης δώδεκα Ελληνες (ανάµεσά τους µια Ελληνίδα αλβανικής καταγωγής). Τα ονόµατά τους είναι στη διάθεση της εφηµερίδας. Κανένας από τους εργαζόµενους στην Intellexa δεν δηµοσιοποιεί πού δουλεύει. Οσοι διατηρούν επαγγελµατικά προφίλ στα social media γράφουν απλώς ότι εργάζονται σε «µυστική εταιρεία κυβερνοασφάλειας».

Οπως είναι γνωστό, η πρώτη µέριµνα του Κυρ. Μητσοτάκη όταν ανέλαβε την εξουσία ήταν να θέσει την ΕΥΠ υπό τον έλεγχό του. Την απόφασή του αυτή του πλήρους και αδιαφανούς ελέγχου των µυστικών υπηρεσιών συνοδεύει µε ακόµη δύο αποφάσεις. Θέτει ως ενδιάµεσο της σχέσης µε την ΕΥΠ τον ανιψιό του Γρηγόρη ∆ηµητριάδη και δηµιουργεί ένα νέο τµήµα στην ΕΥΠ, το ΚΕΤΥΑΚ (Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Τεχνολογίας). Από την πρώτη στιγµή η δηµιουργία του ΚΕΤΥΑΚ χαρακτηρίζεται από υπαλλήλους της ΕΥΠ ως δηµιουργία µιας παραΕΥΠ.

Ψηφίζεται νόµος που προβλέπει ότι η λειτουργία του ΚΕΤΥΑΚ δεν εµπίπτει σε κανέναν έλεγχο. Μπορεί να λειτουργεί εν κρυπτώ και µε διαχείριση κονδυλίων που είναι ανέλεγκτα. Περίπου 250 στελέχη της ΕΥΠ µετακινούνται από την υπηρεσία σε µια νέα υπηρεσία στο υπουργείο Εθνικής Αµυνας και τη θέση τους παίρνουν πρόσωπα έµπιστα στο περιβάλλον του Μαξίµου. Σύµφωνα µε πληροφορίες, µια οµάδα περίπου 15 προσώπων αναλαµβάνει τον συντονισµό των πληροφοριών που συλλέγονται από τις παρακολουθήσεις που γίνονται µέσω ΕΥΠ και από αυτές που γίνονται µέσω του Predator της Intellexa.

Η εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου υπογράφει περί τις 16.000 διατάξεις παρακολούθησης πολιτών τον χρόνο. Ο σκοπός των παρακολουθήσεων είναι να καταγραφεί µέσω της ΕΥΠ ο κύκλος των προσώπων που είναι στόχοι. Επειδή η εντολή παρακολούθησης στην ΕΥΠ µπορεί να διαρρεύσει εξαιτίας της γνωστοποίησης σε αρκετούς υπηρεσιακούς παράγοντες, επιλέγεται µια συνδυαστική µέθοδος. Ο στόχος παρακολουθείται για λίγο από την ΕΥΠ και έπειτα από λίγο καιρό ο φάκελος κλείνει, µε το επιχείρηµα ότι δεν υπήρξε κάτι ενοχοποιητικό για τον παρακολουθούµενο. Από τα στοιχεία όµως των επικοινωνιών που έχει συλλέξει η ΕΥΠ οι πράκτορες του Predator µπορούν να δουν ποιο είναι το δίκτυο των συχνών επαφών του στόχου. Ετσι µολύνουν µε Predator τους συνοµιλητές του στόχου και όχι τον ίδιο, αλλά εξασφαλίζουν έµµεσα την παρακολούθησή του.

Εκβιασµοί και χειραγώγηση

Το δίκτυο παρακολούθησης ΕΥΠ – Predator που δηµιουργήθηκε δεν µοιάζει µε τα κλασικά δίκτυα συλλογής πληροφοριών. Είναι µια αντιγραφή των κανόνων λειτουργίας των µονάδων UNIT 81 και UNIT 8200, των µυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ. Οι πληροφορίες που έχουν συλλεχθεί είναι σε µεγάλο βαθµό προσωπικού τύπου. ∆ηλαδή στοιχεία σε κάθε µορφή (βίντεο, ήχο, κείµενο) που εµπεριέχουν την κρυφή ιστορία των προσώπων που τέθηκαν σε παρακολούθηση. Ετσι οδηγούνται σε εκβιασµό και χειραγώγηση. Ενδεχοµένως έτσι εξηγείται και ο µεγάλος αριθµός προσώπων της κυβέρνησης που βρίσκονται σε παρακολούθηση.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, µετά τις αποκαλύψεις της λίστας µε τους παρακολουθούµενους από το Documento προβεβληµένος υπουργός της κυβέρνησης προειδοποιήθηκε να µην κάνει κάποια κίνηση διαµαρτυρίας για την παρακολούθησή του επειδή το Predator είχε συλλέξει στοιχεία για τη σχέση του µε offshore εταιρείες και µε µαύρο χρήµα. Αλλοι υπουργοί στο παρελθόν κρατήθηκαν στην κυβερνητική «τάξη» µε ενηµέρωσή τους για διάφορα στοιχεία από παρακολούθηση. Ο εκβιασµός µε «ροζ» βίντεο και εξωσυζυγικές σχέσεις ήταν ο πιο συχνός αλλά όχι ο µόνος.

Η κατασκοπεία και ο πρωθυπουργός

Γνώριζε για όλα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Είναι ίσως το πιο αθώο ερώτηµα. Μήπως ήταν ο ιθύνων νους; Ας δούµε πώς έχουν τα πραγµατικά γεγονότα. Το κακόβουλο λογισµικό Predator εντοπίστηκε στα τηλέφωνα του Θ. Κουκάκη και του προέδρου του ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκη. Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι οι ίδιοι ήταν παρακολουθούµενοι και από την ΕΥΠ. Παρότι τα γεγονότα ήταν επιβαρυντικά για τον Κυρ. Μητσοτάκη, αφού προέκυπτε ένας κοινός µηχανισµός παρακολουθήσεων µε δύο βραχίονες, ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να ξεκαθαρίσει τη θέση του και να ρίξει φως. Ψήφισε στη Βουλή, και µάλιστα µε αναδροµική ισχύ, νόµο που καταργούσε το δικαίωµα του πολίτη να ενηµερωθεί για την παρακολούθησή του αµέσως µόλις ο Κουκάκης υπέβαλε σχετικό αίτηµα µε βάση τον νόµο. Κατήργησε τον νόµο. Μόλις διέρρευσε η παρακολούθηση του Κωστή Χατζηδάκη από ΕΥΠ και Predator (ύστερα από σχετικό δηµοσίευµα της εφηµερίδας «Εστία») ο πρωθυπουργός αντί να επαναφέρει τον παλιό νόµο που έδινε το δικαίωµα ενηµέρωσης των πολιτών έφερε εσπευσµένα ένα νόµο που και πάλι απαγορεύει την άµεση ενηµέρωση και φυσικά δεν έχει αναδροµική ισχύ.

Επιπλέον στις δηµόσιες τοποθετήσεις του ο Μητσοτάκης µιλά γενικώς για παρακολουθήσεις από «ιδιώτες» και για το Predator, αλλά αποσυνδέει το λογισµικό Predator από την εταιρεία Intellexa. ∆ηλαδή απογυµνώνει την πραγµατικότητα από τα πραγµατικά της στοιχεία. Οτι δηλαδή στην Ελλάδα δόθηκε έδαφος σε µια εταιρεία κατασκοπείας συνδεδεµένη µε ειδικούς πράκτορες, που φαίνεται πλέον να παρακολουθούν το σύνολο της κυβέρνησης και πρόσωπα µε ευαίσθητα πόστα. Γιατί δεν ανησυχεί ο πρωθυπουργός για τις παρακολουθήσεις που δηµοσιεύτηκαν αλλά τρέχει να τις διαψεύσει και να τις απαξιώσει; Τι είναι αυτό που τον κάνει να πιστεύει ότι µια εταιρεία που έχει το λογισµικό Predator και κινείται από ειδικά πρώην στελέχη των µυστικών υπηρεσιών ξένης χώρας δεν παρακολουθεί όσους είναι στις λίστες που δηµοσιεύσαµε; Σε ποια χώρα του κόσµου όταν δηµοσιεύονται στοιχεία που οδηγούν σε κατασκοπεία δεν ανησυχούν τον πρωθυπουργό, αλλά αντιθέτως τον βάζουν να διαψεύδει υπέρ της εταιρείας;

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Documento δείχνουν ότι το σύνολο των παραγόντων που σχετίζονται µε θεσµούς ήταν υπό παρακολούθηση από το Predator.

Ποιος χρησιµοποιεί αυτά τα στοιχεία και πώς; ∆εν ανησυχεί τον Μητσοτάκη; Με λίγα λόγια, η στάση του πρωθυπουργού είναι εκδήλως ένοχη.

Μετά την αποκάλυψη του άλλου κακόβουλου λογισµικού, του Pegasus, αξιωµατούχοι των ΗΠΑ είχαν εκφράσει στην «Washington Post» τη βεβαιότητα ότι το σύστηµα αυτό διαθέτει µια back door µέσα από την οποία όσα στοιχεία συλλέγονται χρησιµοποιούνται και από τις µυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει καµιά ανησυχία. Οι πηγές µας από τον πυρήνα των παρακολουθήσεων επιµένουν ότι το σύστηµα Predator λειτούργησε µε την άδεια και τις ευλογίες της κυβέρνησης στην Ελλάδα, επιδόθηκε σε εκτεταµένη κατασκοπεία και έδινε ως αντάλλαγµα στην κυβέρνηση στοιχεία από παρακολουθήσεις δικής της προτίµησης.

Αυτό που προκύπτει µε βεβαιότητα, εκτός από τη στελέχωση της Intellexa µε πράκτορες ξένων κρατών, είναι ότι πρόκειται για εταιρεία-κέλυφος. ∆εν έχει καµιά δραστηριότητα πέρα από αυτές που εµφανίζονται ως δραστηριότητες µέσω τιµολογήσεων στη µητρική εταιρεία ή σε θυγατρικές. Τι έκανε λοιπόν στην Ελλάδα;

Ποιοι «αγόραζαν» κυβερνοασφάλεια; Αντί η κυβέρνηση να απαντήσει, συσκοτίζει την κατάσταση, στεγανοποιεί την έρευνα µε νόµους απορρήτου και κατηγορεί όποιους αποκαλύπτουν.

 

Οι Ισραηλινοί της Intellexa* και του Predator στην Ελλάδα (κάποιοι από αυτούς αποδεδειγμένα έχουν σχέση με τις μυστικές υπηρεσίες)
Erez Offir
Πρώην λοχαγός της Unit 81
στο Ισραήλ. Εργάζεται
ως τεχνικός λογισμικού
Hetzroni Eitan Shmuel
Εργάζεται ως τεχνικός
για λογισμικά της Apple
Bari Lavi Yarden
Πρώην διευθυντής της Y.B. L LTD με έδρα το Λονδίνο
Hayot Roey
Προγραμματιστής συστημάτων υπολογιστών
Norich Ofer
Προγραμματιστής συστημάτων υπολογιστών
Veiner Amir Hay
Προϊστάμενος πωλήσεων
Einat Semana
Μητρική εταιρεία
Itai Rudi
Μητρική εταιρεία
* Ο πυρήνας της Intellexa περιλαμβάνει επίσης δώδεκα Ελληνες (ανάμεσά τους μία Ελληνίδα αλβανικής καταγωγής), τα ονόματα των οποίων είναι στη διάθεση της εφημερίδας

Ετικέτες

Documento Newsletter