Διεκόπη για τις 22 Ιουνίου η δίκη Βαξεβάνη με σύζυγο Στουρνάρα για τις αποκαλύψεις του Hot Doc

Διεκόπη για τις 22 Ιουνίου η δίκη Βαξεβάνη με σύζυγο Στουρνάρα για τις αποκαλύψεις του Hot Doc

Ξεκίνησε την Τρίτη, 13 Ιουνίου, στο ΣΤ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας η δίκη του Kώστα Βαξεβάνη, μετά από μήνυση της Σταυρούλας Νικολοπούλου, συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα, για την αποκάλυψη του Hot Doc για το έργο που είχε λάβει από το αμαρτωλό ΚΕΕΛΠΝΟ για τον “κολλητικό καρκίνο”. Η δίκη διεκόπη για την Πέμπτη 22 Ιουνίου.

Το επίμαχο δημοσίευμα (26/05/2015) που έγινε η αφορμή για να παρέμβει η Δικαιοσύνη για τα “έργα και τις ημέρες ” του ΚΕΕΛΠΝΟ είχε συγκεκριμένα τίτλο “Η μαφία του ΚΕΕΛΠΝΟ – έδιναν χορηγία ακόμη και στον Κοτσώνη του ναρκόπλοιου NOORONE”. Στο δημοσίευμα αναφερόταν μεταξύ άλλων, σχετικα με το εύρος των δραστηριοτήτων του ΚΕΕΛΠΝΟ ότι “πεδίο δράσης του αποτέλεσε ακόμη και ο καρκίνος μολονότι δεν είναι κολλητικό νόσημα, για να εισπράξει μερικά εκατομμύρια η εταιρεία της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα”.

Η κα Νικολοπούλου παρίσταται στο δικαστήριο δια του πληρεξουσίου συνηγόρου της, πρώην δικαστή, Σπύρου Μουζακίτη. Τον Κώστα Βαξεβάνη εκπροσωπούν ο Γιάννης Μαντζουράνης και ο Γιάννης Απατσίδης.

Να μην εξεταστούν οι μάρτυρες, “γιατί δεν μας γνωστοποιήθηκαν” ζήτησε με το που ακούστηκε το όνομα του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Π. Πολάκη, ως μάρτυρα υπεράσπισης του Κώστα Βαξεβάνη, ο δικηγόρος της κας Νικολοπούλου.

Μουζακίτης: Όχι ότι έχουμε κάποιο πρόβλημα, δεν είχαν κοινοποιηθεί τα ονόματα των μαρτύρων.

Μαντζουράνης: τότε να μην υποβάλλεται την ένσταση.

Μουζακίτης: είναι θέμα ακυρότητας.

Απατσίδης: η αλήθεια εξετάζεται αυτεπαγγέλτως…νόμω αβάσιμη η ένσταση. Στηρίζεται επί εσφαλμένης προϋπόθεσης, οι μάρτυρες θα εξεταστούν για όσα θέματα αφορά το κατηγορητήριο. Δεν έχουμε δηλώσει ότι θα αποδείξουν την αλήθεια των δημοσιευθέντων…

Η ένσταση δεν έγινε δεκτή από το Δικαστήριο. Είπε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας: “Αν ξεφύγουν από αυτά που πρέπει να καταθέσουν τότε θα κριθεί και η ένσταση υπεράσπισης.

Η Σταυρουλα Νικολοπούλου, υποστήριξε στην κατάθεση της: “Αναφέρουν ότι ένα έργο που ανέλαβε η εταιρεία μου σε συνεργασία με άλλη ότι κακώς το πήρε και ότι δόθηκε χαριστικά γιατί ήμουν σύζυγος του υπουργού Στουρνάρα. Για το έργο έγινε διαγωνισμός το 2010 – ο σύζυγος μου έγινε υπουργός το 2012… Το δημοσίευμα λέει μια σειρά από ψέματα. Λέει οτι βάφτισαν τον καρκίνο κολλητικό για να πάρω το έργο. Υπήρχε προηγούμενο τεύχος κι είχα αποφασίσει να μην κάνω κάτι σε πρώτη φάση… Τότε είχε δοθεί συνέντευξη Τύπου από αρμόδιους υπουργούς που είπαν δημόσια ότι ελέγχουμε το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Πρόεδρος: και γιατί τελικά αποφασίσατε να κάνετε μήνυση;

Νικολοπούλου: Μετά έγινε μια δίωξη για το ΚΕΕΛΠΝΟ με βάση δημοςίευμα του Βαξεβάνη και διαδόθηκε ψευδώς και αυτό που ανέφερε για μένα, χωρίς να αφορά η δίωξη την εταιρεία μου, έγινε ανακύκλωση γράφτηκε ότι είχα καταδικαστεί σε φυλάκιση και δεν μπορούσα να πάρω το έργο. Ξαναγράφτηκαν όλα αυτά και από άλλα Μέσα.

Η εισαγωγή του τεύχους ήταν “άθλιο το ΚΕΕΛΠΝΟ, άθλια και η Στουρνάρα που πήρε το έργο”.

Μετά από ερώτηση του προέδρου της έδρας, η μηνύτρια παραδέχτηκε ότι “η σύμβαση μου ελέγχεται”, πλην όμως ισχυρίστηκε ότι “το έργο είναι έργο ΕΣΠΑ και το ελεγχει η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας, που κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους κι εμείς ελεγχθήκαμε επιτοπίως και δεν είχαμε καμμία παρατήρηση”.

Ακόμα υποστήριξε ότι το ΚΕΛΛΠΝΟ είναι αρμόδιο να ασχολείται με τον καρκίνο, το AIDS κλπ.

Πρόεδρος: Το AIDS είναι μεταδοτικό, ο καρκίνος, όμως;

Νικολοπούλου: Ναι, αλλά η πρόληψη; Είχε δόλο, τον εξυπηρετούσε να κατηγορήσει την σύζυγο Στουρνάρα κι έγραψε μια ασάφεια, ότι το ΚΕΕΛΝΟ δεν είχε δικαίωμα να προκηρύξει τον διαγωνισμό αυτό. Εμείς όμως δεν είχαμε υποχρέωση να το ξέρουμε αυτό. Ήταν εκστρατεία για ενημέρωση του κοινού για πέντε τύπους καρκίνου.

Συνέχεια κατάθεσης Νικολοπούλου

Μάρτυρας: Ξέρω ότι ελέγχθηκαν διάφορες συμβάσεις, δεν ξέρω το αποτέλεσμα του ελέγχου.

Απατσίδης: Το πόρισμα του ΣΕΥΠ που έγινε για τις συμβάσεις και το έχετε στην κατοχή σας αποδίδει ευθύνη για μια εκ των συμβάσεων σας;

Μάρτυρας: Γράφτηκε ότι δεν βρήκαν τη σύμβασή όταν πήγαν οι επιθεωρητές. Αυτό δεν αφορά εμένα. Εγώ έχω αντίγραφο αυτής της σύμβασης και σε σας (σ.σ στο δικαστήριο) την έχω καταθέσει. Δεν μπορεί να υπονοείται ότι την κρύψαμε.

Απατσίδης: Κληθήκατε για εξηγήσεις μετά την έρευνα;

Μάρτυρας: Ποτέ.

Απατσίδης: Γνωρίζετε αν η δικογραφία που έχει σχηματιστεί μετά την έρευνα εκκρεμεί στους γενικούς επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης;

Μάρτυρας: Δεν έχω καμία όχληση.

Απατσίδης: Γνωρίζετε αν έχουν κληθεί κάποιοι για εξηγήσεις μετά τη σύμβαση;

Μάρτυρας: Δεν το γνωρίζω.

Στουρνάρα: Μας ερεύνησαν παράνομα

Σ΄ αυτό το σημείο ο κ. Απατσίδης ζήτησε να προσκομιστούν στο δικαστήριο έγγραφα από τις δύο δικογραφίες που εκκρεμούν σχετικά με την επίμαχη σύμβαση.

Μάρτυρας: Η δική μου σύμβαση απ΄ όσο γνωρίζω δεν έχει ελεγχθεί.

Θεώρησα ότι ήρθαν στην έδρα της εταιρείας για να ελέγξουν το έργο του ΚΕΕΛΠΝΟ και τους επέτρεψα. Ήταν άγρια και πρωτόγνωρη διαδικασία για μένα, δεν με είχαν ελέγξει ξανά, ο εισαγγελέας υπηρεσίας αρνήθηκε να μου δώσει το όνομα του. Του έχω κάνει αναφορά. Ήρθε ο δικηγόρος μου και μου είπε ότι ήταν παράνομη και καταχρηστική η έρευνα που μου έκαναν. Όταν ζητήσαμε εξηγήσεις μας είπαν ότι η έρευνα αυτή βασίστηκε στα δημοσιεύματα Βαξεβάνη, έξι μήνες πριν. Τα είχε δηλαδή ο εισαγγελέας έξι μήνες στο συρτάρι και μετά αποφάσισαν την έρευνα.

Απατσίδης: Σας ήλεγξαν για τυχόν διάπραξη εγκλήματος που όταν αποδεικνύεται επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης;

Σ’ αυτό το σημείο ο κ. Μουζακίτης έκανε χρήση βουλεύματος για να καταδείξει ότι η έρευνα έγινε μόνο με αφορμή δημοσίευμα Βαξεβάνη.

Ο Γιάννης Μαντζουράνης ζήτησε να λάβει υπόψη της η υπεράσπιση το περιεχόμενο του επίμαχου βουλεύματος.

Αν και αρχικά ο κ. Μουζακίτης έδειξε διάθεση να το δώσει και στους συνηγόρους υπεράσπισης, μετά από αντίδραση της πελάτισσάς του, αρνήθηκε να το εγχειρίσει υποστηρίζοντας ότι αφορά άλλη ποινική υπόθεση.

Απατσίδης: Πάντως το πόρισμα του ΣΕΥΠ λέει και χειρότερα πράγματα που δεν τα χρησιμοποίησε ο δημοσιογράφος. Και ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ όφειλε και μπορούσε μέσω του ΕΣΡ να περάσει τα μηνύματα του χωρίς να πληρώσει.

Μάρτυρας: Έγινε διαγωνισμός.

Απατσίδης: Τα δωρεάν μηνύματα που λένε οι ελεγκτές ότι έπρεπε να

γίνουν κι όχι να μοιράζεται το δημόσιο χρήμα, το δέχεστε;

Προέδρος: Μην απαντάτε.

Στη συνέχεια η κα Στουρνάρα παραδέχτηκε ότι το Υπουργείο Παιδείας την είχε κρίνει έκπτωτη λόγω της παλιάς καταδίκης της , «που είναι άσχετη» όπως είπε, σε φυλάκιση δύο μηνών. Το ΚΕΕΛΠΝΟ όμως όχι. Είπε επίσης ότι είχε κάνει και αίτηση διαγραφής της καταδίκης από το ποινικό μητρώο της λόγω παραγραφής.

Συνέχεια της δίκης

Απατσίδης: Σας ζητήθηκαν τα απαραίτητα έγγραφα για τη σύμβαση; Ποινικό Μητρώο υποβάλλατε; Κι αν ναι περιελάμβανε την ποινή σας;

Νικολοπούλου: Βεβαίως.

Πρόεδρος: Στα έγγραφα για τη σύμβαση αυτή δεν είχατε δει το ποινικό μητρώο;

Νικολοπούλου: Όχι, είχαμε στείλει κάποιον άνθρωπο να τα καταθέσει. Η υπηρεσία στο υπουργείο Παιδείας απλώς δεν δέχθηκε το νέο ποινικό μητρώο κι έτσι αποκλείστηκα από το διαγωνισμό. Το ΚΕΕΛΠΝΟ θεωρείσαι ότι αυτό δεν σχετίζεται.

Απατσίδης: Γιατί σας είπε η Επιτροπή ότι δεν δέχεται το ποινικό μητρώο σας;

Νικολοπούλου: Είπαν ότι αυτή είναι η απόφαση που έχουν πάρει.

Η Λίνα Νικολοπούλου κληθείσα να σχολιάσει το γιατί ο Βαξεβάνης μπορεί να ήθελε να την πλήξει, ισχυρίστηκε γενικόλογα πως ήθελε στην πραγματικότητα να πλήξει την οικογένειά της και τον σύζυγό της Γιάννη Στουρνάρα, χωρίς ωστόσο να απαντήσει στο γιατί. Αναφορικά με το περιβόητο πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών του Υπουργείου Υγείας στο οποίο μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι δεν μπόρεσε να αποκτήσει πρόσβαση στα αρχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ που αφορούσαν έργα που είχε αναλάβει η εταιρία της συζύγου Στουρνάρα, εκείνη απάντησε ότι το πόρισμα είναι ελλιπές.

Στο σημείο αυτό ζητήθηκε από την πλευρά της Λίνας Νικολοπούλου να κληθούν ως μάρτυρες τέσσερα πρόσωπα, με τον Γιάννη Απατσίδη να ζητά την κλήση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, της Φωτεινής Σκοπούλη, των συντακτών του πορίσματων του ΣΕΥΥΠ κ.ά μεταξύ των οποίων και της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου.

Ο εισαγγελέας της έδρας απέρριψε πάντως τα αιτήματα κλήτευσης περαιτέρω μαρτύρων, με την έδρα να συνηγορεί αποφασίζοντας εν τέλει αρνητικά επί των αιτημάτων των δύο πλευρών.

Νωρίτερα ο Σπύρος Μουζακίτης είχε επιμείνει στο αίτημα κλήτευσης των μαρτύρων κατηγορίας, αλλά παρουσίασε περίπου ως τριτοκοσμικό το αίτημα της υπεράσπισης για κλήτευση δικαστικών λειτουργών. Αυτή ήταν πρακτικά η δεύτερη φορά κατά την ακροαματική διαδικασία που η πλευρά της Λίνας Νικολοπούλου αρνήθηκε την παρουσία μαρτύρων τους οποίους πρότεινε η υπεράσπιση.

Στη συνέχεια ο Γιάννης Απατσίδης ρώτησε τη μάρτυρα αν πράγματι η εταιρία της δεν πήρε έργο από τη στιγμή που ο Γιάννης Στουρνάρας ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Οικονομικών. Όχι, απάντησε η μάρτυρας με τον Γιάννη Απατσίδη να επιμένει, θέτοντας της συγκεκριμένα ερωτήματα αναφορικά με συμβάσεις της εταιρίας της με τον ΕΟΦ και το πρόγραμμα e-health. Αντί απάντησης, η κα Νικολοπούλου επιτέθηκε στον συνήγορο λέγοντας ότι δεν γνωρίζει την υπόθεση.

Ο Γιάννης Απατσίδης παρενέβη, ζητώντας η επίθεση της συζύγου του κεντρικού τραπεζίτη να καταγραφεί στα πρακτικά, λαμβάνοντας τη σχετική διαβεβαίωση από την έδρα. Στις επίμονες ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης σχετικά με το e-health ο Σπύρος Μουζακίτης ζήτησε από την πελάτισσά του να μην απαντήσει καθώς το θέμα «είναι εκτός κατηγορητηρίου», πράγμα το οποίο δέχθηκε το δικαστήριο.

Πάντως, η κα Νικολοπούλου απάντησε λέγοντας ότι δεν πήρε χρήματα από το Δημοσίο αλλά από χορηγούς. Σε ερώτηση γιατί δεν έβρισκε χορηγούς το ΚΕΕΛΠΝΟ, η κα Στουρνάρα είπε ότι δεν είχε την επάρκεια.

Στο σημείο αυτό το δικαστήριο διέκοψε για την Πέμπτη, 22 Ιουνίου.

Documento Newsletter