Σεισμός Ηλεία: Τι είναι το σπάνιο φαινόμενο των δίδυμων σεισμών – Οι τελευταίες πληροφορίες για τα 5,7 Ρίχτερ στην Πελοπόννησο

Σεισμός Ηλεία: Τι είναι το σπάνιο φαινόμενο των δίδυμων σεισμών – Οι τελευταίες πληροφορίες για τα 5,7 Ρίχτερ στην Πελοπόννησο

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων δευτερολέπτων σημειώθηκαν σε θαλάσσια περιοχή του Ιονίου ανοιχτά της Πύλου το πρωί της Παρασκευής, με τις δονήσεις να γίνονται ιδιαίτερα αισθητές μέχρι και στην Αθήνα, αλλά και στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο πρώτος σεισμός ήταν της τάξης των 5,6 Ρίχτερ και ο δεύτερος 5,7 Ρίχτερ.

Το εστιακό βάθος της πρώτης δόνησης ήταν 15,4 χιλιόμετρα και το επίκεντρό του 21 χιλιόμετρα ανατολικά των Στροφάδων.

Ο δεύτερος είχε επίκεντρο περιοχή 25 χιλιόμετρα ανατολικά των Στροφάδων και το εστιακό του βάθος ήταν 21,5 χιλιόμετρα.

Ήδη έχει δοθεί η εντολή να ελεγχθούν όλα τα σχολεία στην περιοχή της Ζαχάρως, ωστόσο μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές στην περιοχή.

Σπάνιο φαινόμενο οι δίδυμοι σεισμοί

Οι δίδυμοι σεισμοί δεν εμφανίζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας, ωστόσο δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο.

Την τελευταία φορά που οι ειδικοί παρατήρησαν δίδυμο σεισμό ήταν στους σεισμούς της Ελασσόνας το 2021, οι οποίοι είχαν μέγεθος 5,9 Ρίχτερ, ενώ πριν από αυτό, η τελευταία παρατήρηση του φαινομένου ήταν το 2014 με δίδυμους σεισμούς στην Κεφαλλονιά.

Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο

 

Νωρίτερα σήμερα είχε σημειωθεί σεισμική δόνηση 3,8 Ρίχτερ και στη Δράμα. Συγκεκριμένα,  ο σεισμός σημειώθηκε βόρεια βορειοδυτικά της Πρασινάδας Δράμας. Στα 10 χιλιόμετρα εντοπίζεται το εστιακό βάθος της σεισμικής δόνησης.

Documento Newsletter