Δίδυμες απειλές

Δίδυμες απειλές

Αρχισαν να βαράνε οι καμπάνες για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, ανεξάρτητα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι λαλίστατοι υπουργοί του κάνουν πως δεν τις ακούν.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην έκθεσή του επαναφέρει μνήμες των αρχών της δεκαετίας του 2010 κάνοντας λόγο για νέα δίδυμα ελλείμματα: δημοσιονομικό και ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Δηλαδή μνημόνια.

Μια επανάληψη της δραματικής κατάστασης που οδήγησε σε μείωση του ΑΕΠ κατά 25% από τους ίδιους θύτες. Τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Αναφέρει συγκεκριμένα η έκθεση του Γραφείου προϋπολογισμούς της Βουλής ότι «οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία του τουρισμού δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα ούτε σε όρους συνολικού ρυθμού μεγέθυνσης ούτε σε όρους βελτίωσης του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών» διαπιστώνοντας  ότι «η ελληνική οικονομία μπαίνει σε φάση ομαλής προσγείωσης και αναμένουμε σημαντική επιβράδυνση της μεγέθυνσης εξαιτίας της αρνητικής επίδρασης του πληθωρισμού στο διαθέσιμο εισόδημα και στην κατανάλωση και υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας».

Ταυτόχρονα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, που δεν τον λες και αντικυβερνητικό, έρχεται να επιβεβαιώσει τις προηγούμενες διαπιστώσεις καθώς η ενδιάμεση έκθεση του ιδρύματος προβλέπει φρένο στην άνοδο του ΑΕΠ για το επόμενο έτος με έναν πληθωρισμό της τάξης του 5,8% εξαιτίας της κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη και της σημαντικής υποχώρηση του ρυθμού αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης. Μάλιστα εκτιμά ότι ο πληθωρισμός για το 2024 θα είναι σχεδόν διπλάσιος από αυτόν που θέτει για το σύνολο της Ευρωζώνης η ΕΚΤ.

Και όλα αυτά ενώ οι άνεργοι ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο τον Νοέμβριο κονιορτοποιώντας το success story των «πετσωμένων» ΜΜΕ.

Για ακόμη μια φορά επαναλαμβάνεται η ίδια τραγωδία με δράστη την ίδια παράταξη. Η μόνη διαφορά είναι ότι τώρα έχει την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter