Σε διαχείριση των αστικών απορριμμάτων και των γεωθερμικών πεδίων της Σαντορίνης, με στόχο την παραγωγή ενέργειας, αναμένεται να προχωρήσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στο νησί.
Η πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα πρωτοβουλία προέκυψε από μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριου Σαντορινιού, του δημάρχου Θήρας, Αναστάσιου-Νικόλαου Ζώρζου και του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Ηλία Μοναχολιά. Το μνημόνια συνεργασίας και για τις δύο πρωτοβουλίες που έχουν έντονο περιβαλλοντικό πρόσημο, εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας, ενώ το πλαίσιο συνεργασίας των τριών δημόσιων φορέων παρουσιάσθηκε την περασμένη Δευτέρα, από τον δήμαρχο Θήρας, κ. Ζώρζο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ ΑΠΕ, κ. Μοναχολιά σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο νησί.
Αναφορικά με τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, θα συμβάλει στη μελέτη και διαχείριση των αστικών απορριμμάτων της περιοχής, καθώς και στην ανάπτυξη και κατασκευή μονάδας αξιοποίησής τους με το βέλτιστο περιβαλλοντικά και οικονομικά σύστημα διαχείρισης που θα αποβλέπει στην παραγωγή ενέργειας. Μέσω αυτής της διαδικασίας, αναμένεται να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί με τα απορρίμματα. Η Σαντορίνη είναι ένα από τα λίγα νησιά που εξακολουθούν να έχουν παράνομη χωματερή (Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων) στην οποία καταλήγουν οι περίπου 20-25 χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων που παράγονται στο νησί, ποσότητα που συνεχώς αυξάνεται και προκαλεί σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση. Όπως σημειώθηκε, από μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, ως καταλληλότερος χώρος για να τοποθετηθεί η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων, κρίθηκε το παλιό λατομείο, έκτασης 70 στρεμμάτων, στην ευρύτερη περιοχή του Μεγαλοχωρίου. Στόχος είναι να εκδοθούν οι άδειες μέχρι τον Απρίλιο του 2019, προκειμένου το έργο να δημοπρατηθεί και να είναι έτοιμο μέσα στο 2021. Εκτιμάται ότι το ετήσιο όφελος μετά την κατασκευή του σύγχρονου συστήματος διαχείρισης ΑΣΑ και ανάκτησης υλικών από τους πράσινους κάδους της Σαντορίνης θα ανέλθει σε 283.000 ευρώ.
Τα οφέλη της γεωθερμίας
Παράλληλα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα αναλάβει να εξετάσει τη δυνατότητα ανάπτυξης γεωθερμίας στο νησί για ηλεκτροπαραγωγή, θέρμανση, ψύξη, αφαλάτωση θαλασσινού νερού και χρήση για θερμά λουτρά – spa. Μέχρι στιγμής η μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί βρίσκεται σε στάδιο επιφανειακής έρευνας, από την οποία προέκυψαν βεβαιωμένα γεωθερμικά πεδία χαμηλών θερμοκρασιών. Πλέον, αναμένεται η περαιτέρω έρευνα μέσω γεώτρησης, προκειμένου να διαπιστωθεί η πλήρης δυναμική των γεωθερμικών πεδίων του νησιού και το κατά πόσο αυτά δύνανται να παράξουν ηλεκτρική ενέργεια. Η ανάπτυξη γεωθερμοηλεκτρικού σταθμού παραγωγής με αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού, στοχεύει στην κάλυψη των σημερινών και μελλοντικών αναγκών του νησιού, ακόμα και σε περίοδο αιχμής, εξασφαλίζοντας την ενεργειακή αυτονομία και σταθερότητα του δικτύου του νησιού. Η γεωθερμική ενέργεια θα χρησιμοποιηθεί πρωτίστως σε σύστημα αφαλάτωσης θαλασσινού νερού ικανότητας ως και 3.000 m3 ημερησίως, επιλύοντας οριστικά το ζήτημα παροχής υψηλής ποιότητας πόσιμου νερού σε κατοίκους και επισκέπτες.
Στην περίπτωση εγκατάστασης σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 5 MW, ο Δήμος Σαντορίνης θα έχει άμεσο και σημαντικό οικονομικό όφελος περί τα 100.000 € ετησίως, όπως προβλέπεται από το Ν. 3983/11, δηλαδή 1,7% επί της αξίας της παραγόμενης ενέργειας. Επίσης, ποσό ίσο με το 1% επί της αξίας της παραγόμενης ενέργειας περί τα 58.000 € ετησίως θα διατίθεται για τη μείωση των λογαριασμών κατανάλωσης ρεύματος των κατοίκων της Σαντορίνης.