Διαβουλεύσεις όλων με όλους στον ΣΥΡΙΖΑ

Κάθε πλευρά ετοιμάζεται να κατεβάσει δική της υποψηφιότητα για την ηγεσία

Πυρετός διαβουλεύσεων στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος. Επί του παρόντος οι πάντες διαβουλεύονται με τους πάντες και με τον εαυτό τους. Η είδηση όμως που προκύπτει από το ρεπορτάζ είναι ότι όλες οι πλευρές στο εσωτερικό του κόμματος προσανατολίζονται να κατεβάσουν τελικά δική του υποψήφιο/α για την ηγεσία του κόμματος. Και η Ομπρέλα και οι προεδρικοί. Οι τελευταίοι σημειώνουν ότι η κίνηση «έχει τέσσερα πέντε προβεβλημένα στελέχη και μεταξύ αυτών θα είναι ο/η υποψήφιος/α».

Η πλευρά της πλειοψηφίας πάντως δηλώνει ότι δεν μπαίνει σε διαδικασία ονοματολογίας στην παρούσα φάση αφού δεν ετοίμαζαν διάδοχο, όπως λένε χαρακτηριστικά, ζητώντας να γίνουν συγκροτημένες διαδικασίες και η όποια εκλογή να γίνει αμέσως μετά τη ΔΕΘ.

Υποψήφιο/α θα κατεβάσουν και οι 6+6, η πλευρά δηλαδή των Τζανακόπουλου – Ηλιόπουλου, αλλά και η Ομπρέλα. Εδώ ακούγονται τα ονόματα των Αχτσιόγλου, Τσακαλώτου, Ηλιόπουλου και Χαρίτση. Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, το όνομα του οποίου εσχάτως ξαναμπήκε στο κομματικό φόντο, ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος ενώ ασκούνται πιέσεις να είναι υποψήφιος ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος τηρεί σιγή ιχθύος αλλά κλίνει προς το «όχι». Η περίπτωση πάντως του εργατολόγου Διον. Τεμπονέρα ανοίγει και το θέμα της διαρχίας στο κόμμα καθώς δεν είναι βουλευτής, παραπέμποντας στο όχι και τόσο επιτυχημένο μοντέλο Ανδρουλάκη – Κατρίνη στο ΚΙΝΑΛ.

Στην Ομπρέλα χαρακτηρίζουν «τολμηρή» την παραίτηση Τσίπρα, επιθυμούν το καράβι να στρίψει πιο αριστερά και θέλουν ο χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου να είναι το φθινόπωρο. Τέλος, για τον Παύλο Πολάκη, αν και δεν έχει λάβει ακόμη τις αποφάσεις του, συζητιέται ότι θα είναι υποψήφιος, ενώ ο ίδιος επιμένει ότι η εκλογή του νέου προέδρου πρέπει να γίνει από τη βάση και οτιδήποτε άλλο θα δίνει το στίγμα μικρού κόμματος.

Πριν ή μετά  τις αυτοδιοικητικές;

Σε αυτό που φαίνεται όλοι ή σχεδόν όλοι να ομονοούν είναι αφενός η παραδοχή ότι η απόφαση Τσίπρα ήταν ορθή στην παρούσα φάση μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, αφετέρου ότι οι διαδικασίες για το συνέδριο του κόμματος και η εκλογή του νέου προέδρου θα πρέπει να λάβουν χώρα το ερχόμενο φθινόπωρο, ενδεχομένως και μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Ο λόγος είναι ότι μέσα στο καλοκαίρι ουδείς μπορεί να εξασφαλίσει τη συμμετοχή των μελών στη σχετική διαδικασία και δευτερευόντως ότι οι υποψήφιοι πρέπει να κατεβάσουν την πλατφόρμα τους και να συζητηθεί με τις οργανώσεις μελών (ΟΜ).

Εδώ όμως παραμένει αναπάντητο ποιος θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις για τις υποψηφιότητες στις αυτοδιοικητικές. Θα τηρηθεί, για παράδειγμα, ο σχεδιασμός του Χρήστου Σπίρτζη που έτρεχε το θέμα; Τι θα γίνει με την υποψηφιότητα του Νίκου Παππά στον Δήμο της Αθήνας μετά τη δήλωσή του που άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην είναι τελικά υποψήφιος;

Ανοιχτό μένει και το θέμα ποιος θα καλύψει στο μεσοδιάστημα το κενό εξουσίας στο κόμμα και με ποιον τρόπο. Αν, για παράδειγμα, θα έχουμε μια άτυπη τριαρχία (ακούστηκε και αυτό) ή αν οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε επίπεδο πολιτικών οργάνων και τι θα συμβεί στο πολύ πιθανό ενδεχόμενο να μην υπάρξει ομοφωνία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η εκπροσώπηση στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα στις προγραμματικές δηλώσεις από την Ολγα Γεροβασίλη τίθεται υπό αίρεση, αφού η τελευταία ζήτησε να είναι ομόφωνη η απόφαση.

Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής δεν είχε «κλειδώσει» η ημερομηνία που θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία. Κάποιοι επιμένουν να συνεδριάσει εντός του Σαββατοκύριακου, κάποιοι έχουν ζητήσει αναβολή μίας ή δύο ημερών. Οπως έγινε γνωστό αργότερα την Παρασκευή, η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος θα συνεδριάσει τελικά σήμερα Κυριακή στις 12 το μεσημέρι.

Το «νέο πρόσωπο» και ο εκνευρισμός

Για πολλούς πάντως το πρόσωπο του νέου προέδρου πρέπει να διασφαλίζει πως το κόμμα θα κρατηθεί σε τροχιά «εναλλακτικής εξουσίας» και ότι θα μπορεί να «διεμβολίσει» τόσο το ΚΙΝΑΛ όσο και το ΚΚΕ.

Αυτά σε ό,τι αφορά το στελεχιακό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί σε επίπεδο κόμματος αλλά και μελών μετά την αποχώρηση Τσίπρα υπάρχει μεγάλος εκνευρισμός. Είναι πάρα πολλοί εκείνοι που δηλώνουν ότι «χωρίς Τσίπρα δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ» και πως αποχωρούν ή θα αποχωρήσουν και εκείνοι από το κόμμα. Αυτό αναμένεται να είναι και το μεγάλο στοίχημα του/της επόμενου/ης προέδρου. Αν θα εμπνεύσει τη βάση και θα της δώσει κίνητρο να επιστρέψει και να δώσει τη μάχη για ένα κόμμα που θα διεκδικήσει ξανά κυβερνητικές ευθύνες.

 

Ετικέτες