Διαβάζοντας τον Μικρούτσικο

Διαβάζοντας τον Μικρούτσικο

Eνα βιβλίο με 16 αναγνώσεις του έργου του μεγάλου συνθέτη

Πολλά έχουν γραφτεί για τον Θάνο Μικρούτσικο. Και θα γράφονται στο μέλλον. Στο τελευταίο βιβλίο για αυτόν, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μετρονόμος με τίτλο «Θάνος Μικρούτσικος – Κυνηγώντας την ουτοπία. 16 αναγνώσεις του έργου του» σε επιμέλεια Ηρακλή Οικονόμου, συγκεντρώνονται κείμενα ανθρώπων που τον γνώρισαν, τον αγάπησαν ως άνθρωπο και στάθηκαν μπροστά του με δέος για τον καλλιτέχνη.

Καθεμία από τις δεκαέξι μελέτες προσθέτει και από μία ψηφίδα στο συνολικό έργο του αγαπημένου συνθέτη που κυνήγησε με πάθος την αισθητική και πολιτική ουτοπία. Φωτίζει πλευρές του με γνώση και σεβασμό. Το βιβλίο χωρίζεται σε τρεις άξονες. Την πρώτη ενότητα, που αφορά την κοινωνικοπολιτική διάσταση του έργου του και κάποιες ευρύτερες αρχές της αισθητικής του προσέγγισης, ανοίγει ο καρδιακός φίλος του συνθέτη Γιάννης Μηλιός, εστιάζοντας στα συμφωνικά του έργα, στο έντεχνο

τραγούδι αλλά και στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ έντεχνου και συμφωνικού τραγουδιού. Ο Μανώλης Δαφέρμος εξετάζει το πρωτοποριακό έργο του συνθέτη υπό το πρίσμα της σχέσης της τέχνης με την πολιτική σύνδεση και την αισθητική της αντίστασης. Το δεύτερο μέρος διερευνά τη στέρεα και καθοριστική σχέση ποίησης – μουσικής (Αλκαίου, Καββαδία, Ελευθερίου κ.ά.) στο έργο του μέσα από άρθρα των Μ. Γελασάκη, Θ. Χουλιαρά, Μ. Γεωργιάδου, Σ. Αραβανή. Η τρίτη περιλαμβάνει κείμενα κυρίως μουσικολογικά. Εκπληξη για κάποιους –όχι για όσους γνωρίζουν τις σπουδές της πάνω στη μουσική– ίσως αποτελέσει το κείμενο της μικρής κόρης του Θ. Μικρούτσικου, Αλεξάνδρας. Ενώ κανείς θα περίμενε ένα κείμενο προσωπικό, εκείνη κάνει μια βαθιά μουσικολογική ανάλυση σε δύο πολύ σημαντικά έργα του πατέρα της: το «Music stories» (με τον Gary Burton) και το «Slow motion», αναδεικνύοντας τη μουσική ευφυΐα του. Προσωπικά με οδήγησε στο να ξανακούσω αυτούς τους δύο δίσκους, με το βιβλίο ανά χείρας για πυξίδα. Την έκδοση κλείνει ο επιμελητής Ηρακλής Οικονόμου με ένα κείμενο για την εμπλοκή του συνθέτη με το θέατρο.

Κλείνοντας κρατάω τα λόγια της αγαπημένης συνοδοιπόρου του Μαρίας Παπαγιάννη. Λόγια που φανερώνουν τη σχέση ζωής και τον θαυμασμό της προς τον Θ. Μικρούτσικο. «Μετανιώνω που άφησα όσο ήμασταν μαζί πολλές πόρτες κλειστές γιατί είχα τη σιγουριά πως αυτός είχε όλα τα κλειδιά. Και δεν τον ρώτησα πολλά. […] Νομίζω πως όλοι όσοι έγραψαν σ’ αυτό το βιβλίο αγαπούσαν τη μουσική του. Κι αν θα του το έλεγα ξέρω πως θα μου απαντούσε πως “ο δρόμος της αγάπης και της αυθόρμητης συγκίνησης είναι ίσως ο μόνος τρόπος για να προσεγγίσουμε μεγάλα έργα και σπουδαίους καλλιτέχνες, να ανακαλύψουμε το βάθος των πραγμάτων”».

INF0: Το βιβλίο «Θάνος Μικρούτσικος – Κυνηγώντας την ουτοπία. 16 αναγνώσεις του έργου του» φωτίζει πλευρές, όψεις, λεπτομέρειες της ζωής του Θάνου Μικρούτσικου με γνώση και σεβασμό

 

Documento Newsletter