Διασυνοριακή απάτη-μαμούθ: Οι 62 εμπλεκόμενοι, η μέθοδος… carousel, και η ζημιά των 30 εκατ. ευρώ για το δημόσιο

Τεράστια κομπίνα με ζημιά που αγγίζει τα τριάντα εκατομμύρια ευρώ και εμπλεκόμενους μεταξύ άλλων γνωστούς επιχειρηματίες στο χώρο της εστίασης, αποκαλύφθηκε έπειτα από έρευνα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές δραστηριότητες. Τα ηνία της περαιτέρω διερεύνησης ανέλαβε στην συνέχεια η Οικονομική Αστυνομία, η οποία και διαβίβασε στοιχεία φωτιά στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, καθώς οι εξήντα δύο κατηγορούμενοι ερευνώνται για διασυνοριακή απάτη τύπου carousel, με συνέπεια την απώλεια πόρων ΦΠΑ, που υπερβαίνει τα δέκα εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με την Οικ. Αστυνομία η δράση του κυκλώματος δημιούργησε «συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, προκαλώντας  ζημία  στην  Εθνική  Οικονομία  και  στα  οικονομικά  συμφέροντα  της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σύμφωνα με την έρευνα της Οικονομική Αστυνομίας τα μέλη της οργάνωσης μέσω των εταιρικών σχηματισμών που δημιούργησαν από το 2019 έως το 2024 με σκοπό το παράνομο κέρδος, δήλωναν ανύπαρκτες συναλλαγές, «με την έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων καθαρής αξίας 153.973.603,47€ και ΦΠΑ 35.885.478,91€».

Τα μέλη της «πέτυχαv την απώλεια πόρων ΦΠΑ ποσού 26.020.324,03€». Όμως, σαν να μην έφτανε αυτό, παράλληλα είχαν υποβάλει «αιτήσεις  επιστροφής  πιστωτικού  υπολοίπου  ΦΠΑ συνολικού  ποσού  5.479.813,03€,  για αγαθά  για  τα  οποία  σε κανένα από τα προηγούμενα στάδια  της αλυσίδας αγοραπωλησιών δεν αποδόθηκε ο Φ.Π.Α. εκροών». Αναφέρεται σχετικά στο διαβιβαστικό της Οικ. Αστυνομίας: «για λόγους ανεξάρτητους της θελήσεως σας δεν αποκομίσατε όφελος ανάλογου του συνόλου του ποσού που αιτήθηκα, ωστόσο πετύχατε βάσει οργανωμένου σχεδίου τη λήψη επιστροφής ΦΠΑ συνολικού ποσού 4.405.447 ,97€, για προϊόντα που είχαν αποκτηθεί ενδοκοινοτικά».

Πώς αποκαλύφτηκε το κύκλωμα

Η έρευνα της Οικ. Αστυνομίας, που ξεκίνησε με αφορμή σχετικό πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές δραστηριότητες, στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης, αφορούσε στο διάστημα από το 2019 έως και το 2024 και έφερε στο φως πράματα και θάματα. Το αποτέλεσμα ήταν να αποκαλυφθεί «ένα πολύπλοκο δίκτυο με εξακολουθητική και συστηματική δραστηριότητα» το οποίο διακινούσε μαύρο χρήμα μέσω τριγωνικών συναλλαγών.

Αντικείμενο του κυκλώματος που είχε δημιουργήσει πληθώρα εταιρειών ώστε να εξυπηρετούνται οι εικονικές συναλλαγές ήταν η «σύσταση ανυπάρκτων συναλλακτικά οντοτήτων που δήλωναν εικονικές συναλλαγές στις ψηφιακές πλατφόρμες της Α.Α.Δ.Ε., εκτελούσαν πλήθος προσχηματικών διατραπεζικών μεταφορών ποσών και μεθοδευμένα εξασφάλιζαν την απόκρυψη της σκοπιμότητας ίδρυσης και λειτουργίας τέτοιων επιχειρήσεων».

Συγκεκριμένα η έρευνα αποκάλυψε πως οι συναλλαγές του κυκλώματος «παρέπεμπαν σε λειτουργία εγκληματικού δικτύου, το οποίο δραστηριοποιούνταν υπό τη μορφή κυκλώματος carousel και απάτης τύπου «εξαφανισμένου εμπόρου», δράση που εμφανίζει την τυπολογία τέλεσης διασυνοριακής απάτης στο ΦΠΑ, παράλληλα με την δήλωση εικονικών συναλλαγών ή την έκδοση εικονικών τιμολογίων επιδίωκαν να συγκαλύπτεται η υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ στο Ελληνικό Δημόσιο είτε να εμφανίζονται ως υπόχρεοι έναντι των φορολογικών αρχών επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται ως “εξαφανισμένοι έμποροι”».

Στο διαβιβαστικό της Οικονομικής Αστυνομίας αναφέρονται συνολικά εξήντα δύο άτομα, τα οποία δρούσαν μέσα από ένα κύκλωμα εικονικών εταιρειών και κατηγορούνται για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία στρεφόμενης σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, και διασυνοριακή· απάτη σχετικά με τον Φ.Π.Α. με απώλεια πόρων Φ.Π.Α. που υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 10.000.000 ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα.

Η πορεία του μαύρου χρήματος

Όπως αναφερόταν στο σχετικό πόρισμα της Αρχής, στοιχεία του οποίου εμπεριέχονται στο διαβιβαστικό της Οικ. Αστυνομίας, εταιρία που ασχολείται με τα χρηματοοικονομικά λάμβανε μέρος σε «υψηλού κινδύνου ασυνήθιστες συναλλαγές, προβαίνοντας σε εισαγωγές από Χώρες της Ε.Ε. (ενδοκοινοτικές αποκτήσεις) προϊόντων αξίας εκατομμυρίων ευρώ μέσω τρίτων ημεδαπών νομικών προσώπων (Buffers) που στην συνέχεια εξαφανίζονται, χωρίς να αποδοθεί ο αναλογών Φ.Π.Α.».

Στη συνέχεια, μεθοδευμένα προωθούσε «σε συνεργασία και πάλι με τρίτες ημεδαπές εταιρείες τα προϊόντα είτε στον τελικό καταναλωτή, χωρίς να αποδοθεί και πάλι ο αναλογών Φ.Π.Α., είτε πραγματοποιούσε «εξαγωγές σε Χώρες της Ε.Ε. αιτούμενες (οι τρίτες ημεδαπές εταιρείες) ακολούθως την επιστροφή του Φ.Π.Α.».

Οι συναλλαγές γινόντουσαν «μέσω διαδοχικών πωλήσεων για τις οποίες υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις τυπολογίας περίπτωσης με χαρακτηριστικά κυκλώματος  εικονικών  συναλλαγών  (μορφή  κυκλώματος carousel και απάτη  τύπου «εξαφανισμένου εμπόρου»)».

Ουσιαστικά οι 29 εταιρίες που εμπλέκονταν στο κύκλωμα τύπου «carousel» προέβαιναν μεταξύ τους σε συναλλαγές εκατομμυρίων ευρώ. Έτσι, μέσω των δεκάδων εταιριών παρουσίαζαν ίσα ποσά ΦΠΑ εσόδων και εξόδων, με αποτέλεσμα το ΦΠΑ που έπρεπε να πληρώσουν στο κράτος, να απορροφάται και να μην καταβάλλεται και φυσικά να ιδιοποιείται. Με αυτό τον τρόπο η υποχρέωση καταβολής του ΦΠΑ μετακυλούσε σε άλλες εταιρίες του κυκλώματος για τις οποίες, όπως προκύπτει από το διαβιβαστικό «υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι συστάθηκαν με σκοπό την πραγματοποίηση ενδοκοινοτικών αγορών και την μετέπειτα εξαφάνισή τους».

Όλες οι συναλλαγές κατέληγαν στην ίδια εταιρεία

Πάντως μέσω τριγωνικών συναλλαγών φαίνεται πως όλες τελικά κατέληγαν στην ίδια εταιρεία, η δράση της οποίας περιγράφεται ως εξής:

«Αφού αναμίξει τα προϊόντα της με λοιπές αγορές του εσωτερικού, τα διακινεί και πάλι μέσω δικτύου είτε εξαφανισμένων νομικών οντοτήτων είτε τα επαναπροωθεί στο εσωτερικό μέσω λοιπών εταιρειών του κυκλώματος, με την μορφή ενδοκοινοτικών παραδόσεων, αιτούμενες οι τελευταίες την επιστροφή Φ.Π.Α.».

Επί της ουσίας, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Οικ. Αστυνομία οι παραπάνω εταιρίες εκμεταλλευόμενες την νομοθεσία σχετικά με τον Φ.Π.Α., «εκτέλεσαν οργανωμένο σχέδιο διασυνοριακής απάτης σχετικά με τον Φ.Π.Α. τύπου carousel, με συνέπεια την απώλεια πόρων Φ.Π.Α., που υπερβαίνει, κατά το χρονικό διάστημα από 2018 έως 2022, συνολικά το ποσό των 10.000.000,00 ευρώ δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και προκαλώντας  ζημία  στην  Εθνική  Οικονομία  και  στα  οικονομικά  συμφέροντα  της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Οι συλλήψεις

Η ΕΛ.ΑΣ προέβη στις αρχές Σεπτέμβρη σε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση ώστε να εντοπίσει και να συλλάβει όσους εμπλέκονταν στην εγκληματική οργάνωση. Το αποτέλεσμα ήταν να συλληφθούν είκοσι ένα άτομα και μετά από έρευνες σε σπίτια και γραφεία μεταξύ άλλων, κατασχέθηκαν 139.696 ευρώ, δέκα ρολόγια μεγάλης αξίας, σφραγίδες νομικών προσώπων, κινητά τηλέφωνα, τραπεζικά παραστατικά,  κάρτες αναλήψεων,  επιταγές, βιβλιάρια επιταγών ελληνικών και αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, σημειωματάρια-ημερολόγια και φάκελοι αρχειοθέτησης με χειρόγραφες σημειώσεις οι οποίες αφορούν σε κωδικούς του συστήματος TAXIS, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών ΙΒΑΝ και κωδικούς εισόδου σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής τα οποία αφορούν σε εμπλεκόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Ετικέτες