ΜΕΘ μετατρέπονται σε πτέρυγες Covid, ράντζα βαφτίζονται κλίνες νοσηλείας, ασθενείς μετακινούνται σε άλλες κλινικές και γιατροί απεγνωσμένα προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο δυνατό
Μάχη χαρακωμάτων δίνουν τα τελευταία 24ωρα οι διοικήσεις των νοσοκομείων προκειμένου να υπερκερά-σουν την ανεπάρκεια της κυβέρνησης αναφορικά με τη μηδενική ουσιαστικά αντιμετώπιση της πανδημίας: ράντζα βαφτίζονται κλίνες νοσηλείας, ασθενείς μετακινούνται σε άλλες κλινικές των νοσοκομείων και απεγ-νωσμένοι γιατροί, πραγματικοί ήρωες, προσπαθούν να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα. Αυτό όμως είναι ανέφικτο από τη στιγμή που το ΕΣΥ έχει φτάσει στα όριά του και ταυτόχρονα εκατοντάδες ασθενείς –όχι μόνο Covid-19– έχουν καθημερινά ανάγκη νοσηλείας.
Ως αποτέλεσμα, η υποθεραπεία εκατοντάδων ασθενών –ειδικά στα νοσοκομεία της Αττικής– δεν αποτελεί μελλοντικό δυστοπικό σενάριο, αλλά πραγματικότητα των τελευταίων ημερών. Κάτι που δεν συμβαίνει για πρώτη φορά, αφού εξαιτίας της υποθεραπείας, η οποία αποτελεί συνάρτηση της κατάρρευσης του ΕΣΥ, έχα-σαν τη ζωή τους εκατοντάδες ασθενείς τον περασμένο Νοέμβριο στη βόρεια Ελλάδα.
Η δραματική αυτή κατάσταση αποτυπώθηκε γλαφυρά και στην επιστολή παραίτησης του διευθυντή της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Αγία Ολγα», ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός αλλά «πλήρης αποτυχία και άγνοια των πραγματικών συνθηκών», γεγονότα που τον οδήγησαν και στην παραίτηση. Απέναντι σε αυτήν τη ζοφερή πραγματικότητα η κυβέρνηση εξακολουθεί να ευνοεί με απροκάλυπτο τρόπο τις ιδιωτικές κλινικές, αφού ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι αυτές δεν θα νοσηλεύσουν ούτε έναν ασθενή της Covid-19, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες όπως η Γαλλία, όπου το 30% των εν λόγω ασθενών νοσηλεύεται σε ιδιωτικά νοσοκομεία.
«Δεν ξέρουμε σε ποιον να βάλουμε οξυγόνο»
Εδώ και δύο εβδομάδες τα νοσοκομεία της Αθήνας έχουν αρχίσει να μετατρέπονται αποκλειστικά σε νοσοκομεία αντιμετώπισης μίας νόσου. Ακόμη κι έτσι όμως οι γιατροί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν: «Στο νοσοκομείο της Νίκαιας έκλεισε η πνευμονολογική κλινική και μετατράπηκε στο τρίτο τμήμα Covid-19» ανέφερε στο Documento η Μαρία Αγρογιάννη, επικουρική παθολόγος στο ΤΕΠ ΓΝ Νίκαιας.
Η κατάσταση εκεί είναι πολύ πιεσμένη και οι εισαγωγές ασθενών συνεχώς αυξάνονται. Πλέον προσεγγίζει τις περιγραφές των γιατρών της Θεσσαλονίκης που έλεγαν τον περασμένο Νοέμβριο ότι ο ιός έχει μπει σε κάθε σπίτι. «Ερχονται ολόκληρες οικογένειες που είναι θετικές» σημειώνει και συνεχίζει: «Λειτουργούμε με έναν αξονικό τομογράφο και για τα Covid-19 και για τα άλλα περιστατικά. Είχαμε θετικούς ασθενείς στην εφη-μερία που περίμεναν από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 7 το απόγευμα με οξυγόνο και δύσπνοια για να κάνουν αξονική. Οι γιατροί δεν επαρκούν, αφού αυτές οι ελλείψεις προϋπήρχαν. Υπάρχουν μόνο πέντε αναπνευστήρες υψηλής παροχής οξυγόνου και δεν ξέρουμε σε ποιον να τους πρωτοβάλουμε. Ο γιατρός που εφημερεύει στην κλινική Covid, μαζί με έναν ειδικευόμενο, δεν προλαβαίνει καν να δει τους ασθενείς, αφού υπάρχουν 30 εισαγωγές. Γι’ αυτό η διοίκηση προσπαθεί να μειώσει τις εισαγωγές, κάτι που δεν ακολουθούμε».
Ιδια είναι η κατάσταση και στον Ευαγγελισμό, στον οποίο κλείνουν παθολογικές κλινικές και μετατρέπονται σε κλινικές Covid, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μεταφέρονται σε άλλες. Την περασμένη Τετάρτη έκλεισε και η καρδιοχειρουργική κλινική του Ευαγγελισμού, που πραγματοποιούσε τουλάχιστον 800 χειρουργεία τον χρόνο, εκ των οποίων περισσότερα από το ένα τρίτο ήταν επείγοντα. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, τα επείγοντα περιστατικά θα πηγαίνουν στο Ωνάσειο.
«Τυφλοί» από επιδημιολογικά δεδομένα
Παράλληλα, πληθαίνουν οι φωνές στην επιστημονική κοινότητα που αναφέρουν ότι είμαστε «τυφλοί» αναφορικά με τα ελάχιστα επιδημιολογικά στοιχεία που οι ειδικοί έχουν στη διάθεσή τους. Υπάρχουν και άλλες –θαρραλέες– φωνές που τολμούν να πουν ότι εάν δεν υπήρχε αυτού του είδους το lockdown που εφαρμόζει η κυβέρνηση, λαμβάνοντας ακατανόητα υγειονομικά μέτρα, αλλά διέθετε ελεγκτικούς μηχανισμούς για εντατικούς ελέγχους, ίσως ο συγχρωτισμός να ήταν μικρότερος και τα κρούσματα λιγότερα.
«Πρέπει να προσπαθούμε να έχουμε τον κόσμο έξω από το σπίτι του. Αλλιώς τον αναγκάζουμε να συγχρω-τίζεται και τα νούμερα παραμένουν υψηλά και θα αργήσουν να πέσουν. Εφόσον κλείνεις τους ανθρώπους μέσα αναγκάζονται να έρχονται σε επαφή με οικογένεια και φίλους» δήλωσε στο Documento o πρόεδρος των Βιοεπιστημόνων Ελλάδας Απόστολος Βανταράκης, επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων.
«Σκόρπια» τεστ, χωρίς στόχευση
Η τακτική των ελάχιστων τεστ που αρχικά ακολουθούσε η κυβέρνηση έδωσε τη θέση της σε μεγαλύτερο α-ριθμό ελέγχων, που όμως συνεχίζουν να μη δίνουν επιδημιολογικά δεδομένα καθώς δεν γίνονται στοχοποιημένα. Οπως εξηγούν οι ειδικοί, αυτός θα ήταν ένας από τους βασικότερους τρόπους πρόληψης ώστε να μην είχε χρειαστεί να προχωρήσουμε στα επαναλαμβανόμενα καταστροφικά lockdowns. Aλλωστε, ένα από τα βασικότερα λάθη είναι ότι τα περιοριστικά μέτρα λαμβάνονται σύμφωνα με τις νοσηλείες και όχι σύμφωνα με τη διασπορά στην κοινότητα: «Oταν βγαίνουν στις πλατείες και κάνουν rapid tests δεν μπορούν να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα, γιατί αυτά δεν γίνονται σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες αλλά τυχαιοποιημένα από όποιον έχει όρεξη να κάνει ένα τεστ» εξηγεί ο καθηγητής Βανταράκης.
Μάλιστα, όπως επισήμανε, «το θέμα ήταν ότι τα τεστ γίνονται σκόρπια. Και με 20.000 τεστ θα μπορούσαμε να είχαμε σφαιρική εικόνα, αρκεί να μην είναι ανθρώπων που επιλέγονται τυχαία από μια πλατεία, αλλά επι-λεγμένων σύμφωνα με το επιθυμητό επιδημιολογικό δείγμα».
Αναφορικά με την κυβερνητική επιλογή να λαμβάνονται αυστηρότερα μέτρα όταν πλέον τα νοσοκομεία ξε-κινούν να πιέζονται, ο κ. Βανταράκης ανέφερε ότι «μέχρι πριν από λίγες μέρες, τα στοιχεία λαμβάνονταν από τις νοσηλείες, δηλαδή ξέραμε τον αριθμό των νοσηλευομένων και των θανάτων και σύμφωνα με αυτό λαμβά-ναμε μέτρα. Αυτό όμως είναι το τελευταίο στάδιο. Το ζητούμενο είναι να έχουμε γνώση για τα πρώτα στάδια προτού φτάσουν στα νοσοκομεία. Αν αυτό συνέβαινε, η πολιτεία θα προχωρούσε σε lockdown πολύ νωρίτερα. Εμείς αργούμε να προχωρήσουμε σε lockdown, γι’ αυτό κρατάει και πολύ περισσότερο».
«Τσεπώνουν σαν αρπακτικά κρατικό χρήμα»
«Τα νοσοκομεία είναι στο βαθύ κόκκινο. Για να χρησιμοποιήσω την έκφραση του υπουργού Υγείας, ασφυκτιούν. Οι ίδιοι, ελάχιστοι, κατάκοποι γιατροί από την αρχή της πανδημίας καλούνται να περιθάλψουν πολλαπλάσιο αριθμό ασθενών σε συνθήκες επικίνδυνες για την ασφάλεια τόσο των ασθενών όσο και του ίδιου του προσωπικού» δήλωσε στο Documento η Αφροδίτη Ρέντζιου, πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ). «Στο Λαϊκό τρίκλινοι θάλαμοι μετατρέπονται σε τετράκλινους με την απλή προσθήκη μιας φιάλης οξυγόνου. Στην Παμμακάριστο υπάρχουν πέντε παθολόγοι για 92 κλίνες από τις οποίες οι δώδεκα είναι ΜΑΦ. Στο Θριάσιο ένας πνευμονολόγος εφημερεύει για περισσότερους από 65 ασθενείς. Ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. Και ενώ το ΕΣΥ αιμορραγεί η κυβέρνηση κλείνει τα αυτιά της στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, οι οποίοι προειδοποιούν ότι η κατάσταση τείνει να πάρει ανεξέλεγκτα χαρακτηριστικά».
Tο σχέδιο έκτακτης ανάγκης «που η κυβέρνηση έβαλε σε εφαρμογή δεν είναι σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ» όπως σημειώνει, «αλλά σχέδιο ενίσχυσης των ιδιοκτητών των ιδιωτικών θεραπευτηρίων: των αρπακτικών που άδραξαν την ευκαιρία –ενώ οι υγειονομικοί στο δημόσιο σύστημα υγείας δίνουν μάχη κάτω από άθλιες συνθήκες να σώσουν ανθρώπινες ζωές– να τσεπώσουν ζεστό κρατικό χρήμα που προέρχεται από την αφαίμαξη του λαού μας. Το περίφημο σχέδιο ενίσχυσης των νοσοκομείων της κυβέρνησης δεν είναι τίποτε άλλο παρά η ανακύκλωση των τραγικών ελλείψεών τους σε προσωπικό και υποδομές και η μετατροπή ολόκληρων νοσοκομείων σε νοσοκομεία μίας νόσου, με τη σφραγίδα της κυβέρνησης. Μοναδική λύση η επίταξη του ιδιωτικού τομέα, χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών τους, η ένταξή τους στο σύστημα των εφημεριών ώστε να εξετάζουν και να νοσηλεύουν Covid και non-Covid περιστατικά και η ενίσχυση με κατεπείγουσες διαδικασίες του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με την υγεία και τη ζωή μας».
«Αρχισε η λειτουργική κατάρρευση»
«Από την περασμένη Τρίτη έχει αρχίσει η λειτουργική κατάρρευση διότι έχουμε σωρηδόν εισαγωγές ασθενών Covid-19 ταυτόχρονα με όλη τη λοιπή νοσηρότητα. Δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν επαρκώς ούτε οι μεν ούτε οι δε» δήλωσε στο Documento ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Παναγιώτης Παπανικολάου. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το νοσοκομείο της Νίκαιας, που την περασμένη Τετάρτη νοσήλευε 100 ασθενείς, θετικά επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19. Με μια σπασμωδική μετατροπή βάφτισαν πτέρυγες από την πνευμονολογική κλινική και τις παθολογικές κλινικές σε πτέρυγες Covid-19. Κόλλησαν απλώς ένα χαρτί γραμμένο με στιλό σε μια τζαμένια πόρτα. Εκεί νοσηλεύονται αυτοί οι 100 ασθενείς».
Ταυτόχρονα όμως, όπως λέει, «δεν μπορούσαν την ίδια ημέρα –έγιναν 100 εισαγωγές λοιπής νοσηρότητας– να προωθηθούν προς το χειρουργείο ασθενείς που εισήχθησαν επειγόντως στην εφημερεύουσα χειρουργική κλινική, επειδή οι εφημερεύοντες αναισθησιολόγοι και νοσηλευτές ήταν συνέχεια σε διασωληνώσεις και διακομι-δές». Μάλιστα, οι διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας του παθολογικού και χειρουργικού τομέα του νοσοκομείου Νίκαιας επέδωσαν έγγραφο στον διοικητή στο οποίο ανέφεραν ότι είναι αδύνατον λόγω ελλείψεων σε στελέχωση και σε υποδομές το νοσοκομείο να νοσηλεύει περισσότερους από 100 ασθενείς. Η ίδια κατάσταση «επικρατεί σε γενικές γραμμές σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία. Ηδη υποθεραπεύονται όλοι αυτοί οι ασθενείς Covid-19, αλλά και οι υπόλοιποι, εξαιτίας της τραγικής υποστελέχωσης και της έλλειψης υποδομών».
«80% μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων»
«Υπάρχει πολύ μεγάλη απογοήτευση και οργή απ’ όσα εξήγγειλε την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Υγείας – ομολόγησε ότι οι ρυθμίσεις που έχουν γίνει το τελευταίο 20ήμερο είναι όλες εκ των ένδον. Δηλαδή ουσιαστικά ανακοίνωσε τη μετατροπή 449 απλών κλινών νοσηλείας σε απλές κλίνες νοσηλείας Covid-19 στα νοσοκομεία της Αττικής. Επίσης, δεν έκανε καμία αναφορά σε νέες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, έστω ως εξαγγελία. Ντράπηκε να κάνει αναφορά στο πρόσφατο έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη όπου δινόταν εντολή για οριζόντια μείωση κατά 80% των χειρουργικών επεμβάσεων σε όλα τα νοσοκομεία. Η δικαιολογία που δίνεται είναι η πρόληψη της ενδονοσοκομειακής διασποράς, αλλά στην πραγματικότητα θέλουν προσωπικό από τα χειρουργεία να πάει στην αντιμετώπιση της πανδημίας γιατί δεν έχουν κάνει προσλήψεις» επισημαίνει ο κ. Παπανικολάου.
Παράλληλα, τονίζει ο γιατρός, «ο υπουργός εξήγγειλε τη μετατροπή ολόκληρου του Σισμανόγλειου αποκλειστικά σε νοσοκομείο Covid-19. Την περασμένη Τέταρτη έδωσαν εντολή να κλείσει η νευρολογική κλινική του Τζάνειου και οι ειδικευόμενοι και επικουρικοί γιατροί να εφημερεύουν στις πτέρυγες Covid-19». Ομως «ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι οι ιδιωτικές κλινικές δεν θα νοσηλεύσουν ούτε έναν ασθενή κορονοϊού. Ούτε έναν. Αποδεικνύουν περίτρανα ότι δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική θωράκιση του ΕΣΥ. Οι αναγκαίες προσλήψεις δεν έχουν γίνει και οι αναγκαίες υποδομές δεν έχουν αναπτυχθεί. Οπως επισημαίνουμε από τον περασμένο Μάρτιο, πρέπει να προσληφθούν με επείγουσες διαδικασίες, κατά παρέκκλιση ισχυουσών διατάξεων –μέσω ΠΝΠ– γιατροί και νοσηλευτές που έχουν αιτηθεί διορισμό στο ΕΣΥ».
Αφαντη η θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων
Παρά την ασφυκτική πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην εγκρίνει τη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα. Η συγκεκριμένη θεραπεία –βάσει σειράς επιστημονικών μελετών– έχει διαφανεί ότι δύναται να μειώσει έως και 70% τη νοσηλεία για ασθενείς Covid-19 υψηλού κινδύνου, αφού έχει εξουδετερωτική επίδραση στην ασθένεια. Αυτή είναι η αιτία που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε στις 26 Φεβρουαρίου 2021 ότι το κοκτέιλ αντισωμάτων της αμερικανικής Regeneron Pharmaceuticals μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενών Covid-19 οι οποίοι δεν χρειάζονται υποστήριξη με οξυγόνο αλλά παρ’ όλα αυτά διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσου.
Η Ελλάδα όμως εξακολουθεί να μη χρησιμοποιεί τη θεραπεία. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ζητάει μετ’ επιτάσεως –όπως και πλήθος μελών της επιστημονικής κοινότητας– από την κυβέρνηση να φέρει τη θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων στη χώρα. Αίτημα στο οποίο η κυβέρνηση αρνείται να απαντήσει. Σε αντίθετη κατεύθυνση όμως κινούνται άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, που έχουν εισαγάγει τη θεραπεία κατά του κορονοϊού με μονοκλωνικά αντισώματα. Αντίστοιχα, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων χορήγησε στις 9 Φεβρουαρίου 2021 άδεια για την κατεπείγουσα χρήση της συνδυαστικής θεραπείας δύο συνθετικών αντισωμάτων.
Παναγιώτης Παπανικολάου
Γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ
«Με μια σπασμωδική μετατροπή βάφτισαν πτέρυγες από την πνευμονολογική κλινική και τις παθολογικές κλινικές σε πτέρυγες Covid-19. Κόλλησαν απλώς ένα χαρτί γραμμένο με στιλό σε μια τζαμένια πόρτα. Εκεί νοσηλεύονται αυτοί οι 100 ασθενείς»
Αφροδίτη Ρέντζιου
Πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ)
«Στο Λαϊκό τρίκλινοι θάλαμοι μετατρέπονται σε τετράκλινους με την απλή προσθήκη μιας φιάλης οξυγόνου. Στην Παμμα-κάριστο υπάρχουν πέντε παθολόγοι για 92 κλίνες, από τις οποίες οι 12 είναι ΜΑΦ. Στο Θριάσιο ένας πνευμονολόγος εφημερεύει για περισσότερους από 65 ασθενείς»
Απόστολος Βανταράκης
Πρόεδρος των βιοεπιστημόνων Ελλάδας
«Πρέπει να προσπαθούμε να έχουμε τον κόσμο έξω από το σπίτι του. Αλλιώς τον αναγκάζουμε να συγχρωτίζεται και τα νούμερα παραμένουν υψηλά και θα αργήσουν να πέσουν»