Αντιδράσεις από Ρωσία και Κίνα προκαλεί πρόγραμμα δορυφόρων του Πενταγώνου
Ανησυχία σε Μόσχα και Πεκίνο έχουν προκαλέσει οι πληροφορίες και τα δημοσιεύματα σχετικά με το μυστικό πρόγραμμα του αμερικανικού Πενταγώνου σε συνεργασία με τη SpaceX του δισεκατομμυριούχου Ιλον Μασκ για την ανάπτυξη τεχνολογικά προηγμένου σμήνους κατασκοπευτικών δορυφόρων, το οποίο εκτιμάται ότι θα δώσει το πάνω χέρι στις ΗΠΑ σε επιχειρήσεις κατασκοπείας σε πραγματικό χρόνο.
Η συνεργασία μεταξύ της υπηρεσίας πληροφοριών του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, που είναι γνωστή ως Εθνικό Γραφείο Αναγνώρισης (NRO), και της μέχρι το 2022 απολύτως άγνωστης Starshield, θυγατρικής της SpaceX, έγινε γνωστή προς τα τέλη του Μαρτίου. Εκτοτε απασχολεί ιδιαίτερα τα μέσα ενημέρωσης σε Ρωσία και Κίνα, ενώ έχουν υπάρξει και επίσημες παρεμβάσεις για το θέμα.
Συμβόλαιο $1,8 δισ. μέσα στην πανδημία
Ολα άρχισαν, σύμφωνα με όσα έχει αποκαλύψει το πρακτορείο Reuters, το 2021. Τότε η Starshield είχε κλείσει συμβόλαιο ύψους 1,8 δισ. δολαρίων με την NRO για την ανάπτυξη σμήνους από εκατοντάδες κατασκοπευτικούς δορυφόρους χαμηλής γήινης τροχιάς (low Earth orbit – LEO). Η περιοχή LEO, που είναι γεμάτη διαστημικά σκουπίδια και έχει τροχιακή περίοδο 128 λεπτών ή λιγότερο, δηλαδή τα σώματα που κινούνται εκεί πετυχαίνουν έως και 11,25 περιστροφές τη μέρα, μέχρι τώρα επιτρέπει στους χειριστές αυτών των δορυφόρων να σαρώνουν με μεγάλη συχνότητα συγκεκριμένες περιοχές. Σύμφωνα με το Reuters, οι δορυφόροι του προγράμματος έχουν (ή θα έχουν) τη δυνατότητα να παρακολουθούν διάφορους στόχους στο έδαφος και να μοιράζονται αμέσως τα δεδομένα με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων. Αυτό επί της ουσίας θα επιτρέπει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να έχει άμεσα συνεχή εικόνα από δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα σε συγκεκριμένες περιοχές στο έδαφος οπουδήποτε στον κόσμο.
Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι στην ουσία οι ΗΠΑ με αυτό το πρόγραμμα πετυχαίνουν να βρουν το «άγιο δισκοπότηρο» της κατασκοπείας, που δεν είναι άλλο από την ενσωμάτωση της τεχνολογίας GMTI (ground moving target indication) σε δορυφόρους. Αποτελεί λειτουργία των ραντάρ και επιτρέπει την παρακολούθηση στόχων που κινούνται σε πραγματικό χρόνο χωρίς σημαντικά περιθώρια απόκλισης και τον διαχωρισμό τους από στατικούς στόχους. Τις προσπάθειες των ΗΠΑ να αναπτύξουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία είχε περιγράψει σε δηλώσεις του ο αποστρατευθείς στρατηγός Τζέι Ρέιμοντ ήδη από το 2021. Αλλες αναφορές σε απόρρητα προγράμματα των ΗΠΑ υπάρχουν ήδη από το 2018.
Οπως προκύπτει από τα διάφορα δημοσιεύματα, το δίκτυο δορυφόρων της Starshield είναι ξεχωριστό και διαφορετικό από αυτό της Starlink, η οποία έχει περίπου 5.500 δορυφόρους σε τροχιά με στόχο να παρέχει πρόσβαση σε γρήγορο ίντερνετ από το διάστημα.
Εκαναν ΣΔΙΤ και στο διάστημα
Σύμφωνα με το Reuters, προσπελάσιμες βάσεις δεδομένων της κυβέρνησης των ΗΠΑ καταδεικνύουν ότι μια σειρά από αποστολές της SpaceX έχουν ήδη θέσει σε τροχιά δορυφόρους LΕΟ, την ύπαρξη των οποίων δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε η εταιρεία ούτε η αμερικανική κυβέρνηση. Το πρακτορείο ήταν σε θέση να πάρει ανώνυμες δηλώσεις που επιβεβαιώνουν ότι οι αποστολές αυτές μετέφεραν πρωτότυπα για το πρόγραμμα της NRO που θα αποτελέσουν κομμάτι του σμήνους της Starshield. Στην NRO εργάζονται στελέχη από τη διαστημική δύναμη των ΗΠΑ και από τη CIA.
Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, ο βασικός στόχος του προγράμματος δεν είναι άλλος από τον εντοπισμό και την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των κινούμενων στην ξηρά εκτοξευτήρων βαλλιστικών πυραύλων τους οποίους διαθέτουν τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα. Παράλληλα, πάλι σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, η χρήση συστημάτων στο διάστημα, συμπεριλαμβανομένων και συστημάτων για πολιτική χρήση, για την άσκηση ισχύος απέναντι σε αντιπάλους καθιστά τους δορυφόρους αυτούς νόμιμους στόχους στρατιωτικού πλήγματος.
Στα τέλη Μαρτίου η ρωσική κυβέρνηση είχε αναφερθεί στο θέμα της συνεργασίας της SpaceX με τις υπηρεσίες των ΗΠΑ για την κατασκευή κατασκοπευτικών δορυφόρων, με την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα να δηλώνει: «Γνωρίζουμε καλά τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να προσελκύσει τον ιδιωτικό τομέα στην εξυπηρέτηση των στρατιωτικών διαστημικών φιλοδοξιών της».
Αντίστοιχα, λογαριασμός του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) της Κίνας στο κινεζικό κοινωνικό δίκτυο Weibo είχε σχολιάσει το δημοσίευμα του Reuters υποστηρίζοντας ότι το συμβόλαιο της SpaceX αποτελεί παράδειγμα «ξεδιαντροπιάς και δύο μέτρων και δύο σταθμών» από τις ΗΠΑ.
Δημοσίευμα επίσης της εφημερίδα «The Global Times» ανέφερε ότι η προβολή των δυνατοτήτων των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ για κατασκοπεία με τεχνολογία αιχμής σε χώρες ή περιοχές για τις οποίες ανησυχούν αναπόφευκτα θα κλιμακώσει ήδη καυτά ζητήματα.
Με μπαλόνια και TikTοk
Οι ΗΠΑ προσπαθούν συμπράττοντας με τον Ιλον Μασκ να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος στους εξοπλισμούς αιχμής, για το οποίο εκφράζουν εδώ και χρόνια ιδιαίτερη ανησυχία σε σύγκριση με τα αποτελέσματα των Κινέζων. Ενώ η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με τον κροίσο της SpaceX, όλο το προηγούμενο διάστημα έβαζε προσκόμματα στην ανάπτυξη του κινεζικού τεχνολογικού τομέα (5G, Huawei και TikTok) εγείροντας ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας. Μάλιστα, ο παροξυσμός εντάθηκε τον Φεβρουάριο του 2023, όταν κατέρριψαν με πολεμικά αεροσκάφη κινεζικό μπαλόνι που το χαρακτήρισαν κατασκοπευτικό στον αμερικανικό εναέριο χώρο.
Διαβάστε επίσης: ΟΗΕ: «Μπλόκο» από τις ΗΠΑ στην πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης – «Στο χείλος της αβύσσου η Μέση Ανατολή»
Παγκόσμια ανησυχία: «Το Ισραήλ επιτέθηκε σε αεροπορική βάση στο Ιράν» – Καταιγιστικές εξελίξεις
Γερμανία και Ρωσία στα «μαχαίρια» για υπόθεση κατασκοπείας
Ιράν: Κυρώσεις από ΗΠΑ και Βρετανία με στόχο να διαταράξουν την παραγωγή ιρανικών drones