Διαστημικές λύσεις με τουβλάκια, από τους μικρούς εφευρέτες της Βόρειας Ελλάδας (εικόνες)

Διαστημικές λύσεις με τουβλάκια, από τους μικρούς εφευρέτες της Βόρειας Ελλάδας (εικόνες)

Χιλιάδες τουβλάκια και μαθητές «ταξίδεψαν» σήμερα στο… διάστημα προτείνοντας λύσεις σε ρεαλιστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστροναύτες!

Συνολικά 46 ομάδες από τις οποίες προκρίθηκαν οι 16, από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, συμμετείχαν στους προκριματικούς αγώνες για το First Lego League διεκδικώντας μια θέση στον μεγάλο τελικό ο οποίος θα διεξαχθεί περίπου σε έναν μήνα στη Θεσσαλονίκη. Σημειώνεται ότι το First Lego League (FLL) είναι μια παγκόσμια διοργάνωση ρομποτικής, με τη μορφή διαγωνισμού, για παιδιά ηλικίας 9 έως 16 ετών. 

Αποκλειστικός διοργανωτής για την Ελλάδα και την Κύπρο είναι το Φιλεκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο eduACT, που έχει ως στόχο την προώθηση καινοτόμων εκπαιδευτικών πρακτικών και της τεχνολογίας, σε συνδιοργάνωση και για τη φετινή σεζόν με τη ΔΕΘ HELEXPO.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Μπουφίδη του FLL, επειδή φέτος ο διαγωνισμός ονομάζεται «Into Orbit», δηλαδή σε τροχιά, «τα παιδιά καλούνται να βρουν κάτι που επηρεάζει τον άνθρωπο στα μακροχρόνια ταξίδια στο διάστημα και να προτείνουν μια καινοτόμα ιδέα που θα μπορούσε ίσως να βοηθήσει να το ξεπεράσουν».

«Παράλληλα, κατασκευάζουν και προγραμματίζουν ένα ρομποτάκι ενώ κρίνονται και για την προσπάθεια που κάνουν να δουλέψουν ομαδικά» ξεκαθαρίζει ο κ. Μπουφίδης.

Όπως η ομάδα Space Maniacs που μελέτησε τη σκοτεινή πλευρά της σελήνης, η οποία «κρυμμένη από τη γη, δε βομβαρδίζεται από τα επίγεια ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σήματα, πολλά από τα οποία καταφέρνουν και διαδίδονται στο διάστημα». Επιζητώντας την… ησυχία τους, οι Space Maniacs εγκαθίστανται στη σκοτεινή πλευρά και ανταποκρίνονται στο πρόβλημα επικοινωνίας με τους αστροναύτες της βάσης, προτείνοντας ένα σύστημα δύο δορυφόρων που λειτουργούν ως αναμεταδότες των σημάτων επικοινωνίας που θα εκπέμπουν οι αστροναύτες όταν θα θέλουν να «καλέσουν» τη γη.

Λύση για τα διαστημικά σκουπίδια, δίνει από την πλευρά της η ομάδα SWAST.RE 100 (space waste and spaceship trash recycling)με μια κατασκευή που περιλαμβάνει έναν εγκέφαλο και μία ειδική σακούλα.

Ο εγκέφαλος διαθέτει λέιζερ για την καταστροφή των μεγάλων θραυσμάτων, κάμερες για τον εντοπισμό των σκουπιδιών, δαγκάνες για τη συλλογή τους και στόμιο που λειτουργεί όπως ο οισοφάγος, για να περνάνε μέσα απ΄αυτό τα θραύσματα στη σακούλα. Μέσω του κέντρου πλοήγησης που επικοινωνεί με τη γη, η σακούλα αποσπάται με ειδικό αλεξίπτωτο ενώ μπορεί να γίνει και προσθαλάσσωση της αφού διαθέτει και σωσίβια για την αποφυγή βυθίσματος!

Documento Newsletter