«Οι 15.000 νεφροπαθείς της χώρας ζούμε τον απόλυτο εμπαιγμό εδώ και δυόμισι χρόνια. Τα οδοιπορικά μας, που συνδέονται με τα κόμιστρα των ταξί, είναι ίδια από το 2013, ενώ τα κόμιστρα έχουν αυξηθεί κατά 30%. Τα τωρινά ποσά των οδοιπορικών δεν φτάνουν για να καλύψουν τις μισές μετακινήσεις που είναι απαραίτητες για την επιβίωσή μας». Ο Χρήστος Σβάρνας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών (ΠΟΝ), περιγράφει στο Documento την προκλητική αδιαφορία της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τους νεφροπαθείς.
Κατά μέσο όρο τρεις αιμοκαθάρσεις την εβδομάδα, συνολικά 12-13 τον μήνα, πραγματοποιεί ο κάθε νεφροπαθής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα έξοδα μετακίνησής του – πλην αυτών της θεραπείας του. Τι κι αν η ΝΔ προεκλογικά, το 2023, υποσχόταν να τα αυξήσει, τώρα επιμένει στα «θα» του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών Θάνου Πετραλιά.
Στο ίδιο κλίμα αδιαφορίας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είχε απαντήσει σε δύο σχετικές ερωτήσεις του Documento στις 11/7/2024 ότι «θα ενημερωθεί για το θέμα», ενώ στις 10/4/2025 πως η ΚΥΑ που αφορά τα οδοιπορικά θα εκδοθεί σύντομα. Οι νεφροπαθείς όμως δεν μπορούν να περιμένουν και δοκιμάζονται καθημερινά.
Είναι ζήτημα επιβίωσης
Στην Κέρκυρα 150 νεφροπαθείς αναγκαστικά βάζουν από την τσέπη τους ή ταξιδεύουν για τις εξετάσεις τους, όπως εξηγεί ο Παναγιώτης Κορμαρής, πρόεδρος Συλλόγου Νεφροπαθών Κέρκυρας: «Ακόμη και όσοι οδηγούμε “μπαίνουμε μέσα” τουλάχιστον 100 ευρώ τον μήνα. Το ίδιο ισχύει και για όσους παίρνουν ταξί. Εχουμε δύο μονάδες αιμοκάθαρσης και η διάλυση του ΕΣΥ μάς αναγκάζει για εξειδικευμένες και αναγκαίες εξετάσεις να πηγαίνουμε στα Γιάννενα, στην Πάτρα έως και στη Θεσσαλονίκη έχουν φτάσει ασθενείς. Ολο αυτό είναι θανατηφόρο για μας. Αν δεν είχαμε κάποιες οικονομίες, δεν θα τα βγάζαμε πέρα. Εξαρτώμαστε από τη φιλανθρωπία κι αυτό είναι κατάντια με δική τους ευθύνη».
Αντίστοιχα στον Έβρο οι ασθενείς κάνουν δεκάδες χιλιόμετρα, με το κόστος των μετακινήσεων και της τετράωρης αναμονής των ταξί να εκτοξεύουν τα έξοδά τους. Η Κωνστάντια Πιστόλα, γραμματέας Συλλόγου Νεφροπαθών Αλεξανδρούπολης, υπογραμμίζει: «Μιλάμε για περίπου 300 ασθενείς με τρεις μονάδες αιμοκάθαρσης. Πολλοί υποφέρουν όταν έχουν να κάνουν 1214 φορές μια διαδρομή, ενίοτε πάνω από 80 χλμ. Το ταξί μπορεί να κοστίζει γι’ αυτούς που έρχονται από μακριά στην Αλεξανδρούπολη τουλάχιστον 600 ευρώ και τα οδοιπορικά τους να φτάνουν μέχρι τα 550. Μέσα σε αυτά είναι και η αναμονή του οδηγού μέχρι να ολοκληρωθεί η αιμοκάθαρση».
Το να μοιραστούν ένα ταξί δύο ασθενείς συμβαίνει συχνά στα απομακρυσμένα χωριά μεγάλων νομών όπως της Λάρισας. Ο Κώστας Μπυριτζάς, πρόεδρος Συλλόγου Νεφροπαθών Λάρισας, εξηγεί: «Το λιγότερο που θα δώσεις για να πας σε μονάδα στη Λάρισα είναι 20 ευρώ τη φορά, άρα μιλάμε για πάνω από 200 ευρώ τον μήνα. Υπάρχει και η διπλή ταρίφα για τις μονάδες που βρίσκονται έξω από την πόλη. Ασθενείς που κάνουν 140 χλμ. την μέρα μοιράζονται το ταξί με άλλους, αλλιώς δεν βγαίνουν. Είναι ζήτημα επιβίωσης. Ως πόλη λαμβάνουμε τα ίδια ποσά με τα Γρεβενά και τη Φλώρινα που είναι μικρότερες πόλεις, ενώ θα έπρεπε να ενταχτούμε στην ίδια κατηγορία με το Ηράκλειο και την Πάτρα».
Αρνούνται να τους ακούσουν
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί και η άρνηση του αρμόδιου υφυπουργού Θ. Πετραλιά να συναντηθεί με την ΠΟΝ. Ο Χρ. Σβάρνας καταγγέλλει την κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Εχουμε ζητήσει εδώ και δύο χρόνια συνάντηση με τον κ. Πετραλιά. Μας αγνοεί προκλητικά και δεν δέχεται να συναντηθεί μαζί μας. Παρόλο που ζητήσαμε την αύξηση 30% των οδοιπορικών, θα λάβουμε μια αύξηση 10% που και γι’ αυτή… αναμένουμε. Οι δε αυξήσεις που ζητάμε για μια αυτονόητη ανάγκη μας δεν ξεπερνούν τα 13.000.000 ετησίως για το κράτος, αλλά οι ζωές μας γι’ αυτούς δεν αποτελούν προτεραιότητα».
Διαβάστε επίσης:
Στον «πάγο» ο Γεωργιάδης – Ακόμη περιμένει επίσκεψη του Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας
«Πυρά» συνταξιούχων κατά Μητσοτάκη για τα ψίχουλα: Φωτοβολίδες των 250€, ενώ μας έκοψε 6,6 δισ.
Κυβερνοεπίθεση: Κλάπηκαν ΑΦΜ, ΙΒΑΝ και άλλα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων πολιτών (Έγγραφο)