Διαρκές Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Εγκρίθηκαν οι πέντε υποψηφιότητες

Διαρκές Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Εγκρίθηκαν οι πέντε υποψηφιότητες

Ολοκληρώθηκαν, το απόγευμα του Σαββάτου, οι εργασίες του ολοήμερου Διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που χαρακτηρίστηκαν από μαζική συμμετοχή και ανταλλαγή επιχειρημάτων και προτάσεων για το μέλλον και την πορεία του κόμματος από τουτς πέντε υποψήφιους για την προεδρία του κόμματος στη μετά-Τσίπρα εποχή.

Το αμφιθέατρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού γέμισε γρήγορα ενώ άνοιξαν δύο ακόμα αίθουσες ώστε να μπορέσει όλος ο κόσμος να παρακολουθήσει τη διαδικασία. Συνολικά σε όλους τους χώρους βρέθηκαν 1280 σύνεδροι ενώ άλλοι 1200 σύνεδροι παρακολούθησαν τη διαδικασία διαδικτυακά.

Στην κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα έγιναν ομόφωνα αποδεκτές οι προτάσεις των Εφη Αχτσιόγλου, Νίκου Παππά, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Στέφανου Τζουμάκα και Στέφανου Κασσελάκη.

Η διαδικασία της εκλογής

Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα προσέλθουν στις 10 Σεπτεμβρίου στις κάλπες που θα στηθούν σε όλη τη χώρα προκειμένου να ψηφίσουν για τη νέα ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δικαίωμα ψήφου στη διαδικασία έχουν όσοι και όσες είναι ήδη μέλη αλλά και όσοι πολίτες γίνουν μέλη του κόμματος την ημέρα της εκλογικής διαδικασίας.

Η Πολιτική Γραμματεία πρότεινε ως πρόεδρο της εννεαμελούς Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Γιάννη Δρόσο, ενώ μετά την ανάδειξη της νέας ηγεσίας, η Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου προκειμένου να οριστικοποιήσει τα βήματα ενόψει του έκτακτου συνεδρίου, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τα μέσα του φθινοπώρου.

Ως προς την εκλογική διαδικασία που θα ακολουθηθεί στις Οργανώσεις Μελών του Εξωτερικού, όπως αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία, τα μέλη τους θα μπορούν να ψηφίσουν ηλεκτρονικά με τη χρήση μοναδικού κωδικού, ενώ θα μπορούν να εγγράφονται στο μητρώο μελών έως και δύο ημέρες πριν από τη διαδικασία.

Αχτσιόγλου: Δεν είμαστε με όλους, είμαστε με τους πολλούς, όχι με την ολιγαρχία

Με την ομιλία της Έφης Αχτσιόγλου ξεκίνησαν οι ομιλίες των υποψηφίων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, στο ολοήμερο Διαρκές Συνέδριο του κόμματος.

Η Έφη Αχτσιόγλου έδωσε τις προτάσεις της και μίλησε και για την προσωπική της εμπειρία από τη διακυβέρνηση. Μεταξύ άλλων είπε:

«Εγκαινιάσαμε μία συγκλονιστική πορεία που οδήγησε στην κυβέρνηση της Αριστεράς του 2015. Θα έχει για πάντα την σφραγίδα του Αλέξη Τσίπρα. Το σύστημα θορυβήθηκε και από εκείνη την ημέρα έχουν ένα στόχο. Να μην μας επιτρέψουν να βρεθούμε ξανά στην κυβέρνηση. Εχουν κάνει τα πάντα γι’ αυτό.

Μην περιμένετε να μετανιώσουμε για όσα πετύχαμε, γιατί είμαστε υπερήφανοι. Υπήρξε μία μεγάλη νίκη, η απελευθέρωση της χώρας από τα μνημόνια και η ανάκτηση της πολιτικής κυριαρχίας. Θέλουμε να εκφράσουμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους νέους, τους μικρούς επιχειρηματίας. Δεν θέλουμε να εκφράσουμε την ολιγαρχία. Οχι, δεν είμαστε με όλους. Εχουμε την υποχρεώση να εμπνεύσουμε και να σχεδιάσουμε μία νέα εποχή για τη χώρα. Συλλογικά, μαζί».

Για την κυβέρνση Μητσοτάκη και το επίκαιρο θέμα των πυργκαγιών είπε: «Πυρκαγιές από άκρη σε άκρη καίνε την Ελλάδα. Ανθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Συντελείται η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή, χάθηκε το δάσος της Δαδιάς. Το κράτος είναι απόν και νομιμοποιεί τον εκφασισμό της κοινωνίας. Το πρώτο καλοκαίρι που πολλοί Ελληνες και Ελληνίδες δεν κατάφεραν να κάνουν διακοπές. Είναι η δυστοπία του κ. Μητσοτάκη».

Κατέθεσε τέσσερα σημεία για τις μάχες του ΣΥΡΙΖΑ:

1: «Το κράτος της νέας εποχής. Το δίλημμα παίρνει τη μορφή: Κράτος υπηρέτης των ιδιωτικών συμφερόντων ή κράτος-υπηρέτης των κοινωνικών συμφερόντων. Θέλουμε κράτος που να σχεδιάζει πολιτικές προς όφελος της πλειοψηφίας, κράτος-στρατηγό στην υπηρεσία των πολλών. Θέλουμε και κράτος χωρίς άβατα και χωρίς ασυλίες για τους τραπεζίτες. Με δομές κοινωνικού ελέγχου».

2: «Το νέο παραγωγικό μοντέλο. Το μοντέλο της υπερτουριστικοποίησης κοντεύει να σκάσει. Συνεχίζουμε στο ίδιο μοντέλο ανάπτυξης των πολλών εισαγωγών ή αλλάζουμε ριζικά το μοντέλο μας; Αν συνεχίσουμε το ίδιο, θα χρεοκοπήσουμε, θα χάσουμε το τρένο των μεγάλων αλλαγών. Πρέπει να διευρύνουμε τη βάση παραγωγής με προτεραιότητα στον πρωτογενή τομέα και τις νέες τεχνολογίες. Διευρύνουμε τα κοινά αγαθά. Δεν ψηφιοποιουμε τη γραφειοκρατία».

3: «Η εργασία μπροστά. Συγκρούονται αντιλήψεις, αυτή της δεξιάς και της αριστεράς. Στην Ευρώπη οι εταιρίες ανταγωνίζονται για το πως θα προσελκύσουν το καλύτερο δυναμικό. Η κυβέρνηση πυροβολεί τα πόδια μας. Στην Ελλάδα προσπαθούμε να δούμε αν είναι οκ να σερβίρει κανείς κολυμπώντας. Αποστολή μας είναι δώσουμε ξανά προοπτική στον κόσμο της εργασίας».

4: «Η μάχη για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα. Είναι μία δύσκολη μάχη, δεν είναι πολυτέλεια όμως όπως θέλει να το παρουσιάσει η Δεξιά. Είναι η βάση για κάθε πολιτική αλλαγή. Αν οι πολίτες φοβούνται σκιάζονται, τότε δεν υπάρχει χώρος για πρόοδο. Θέλουμε μία κοινωνία που να μπορεί να διεκδικεί. Θέλουμε μία ουσιαστική δημοκρατία και δικαιώματα για όλους, όλες και όλα».

Μίλησε ακόμη για τα δικαιώματα, υπερασπιζόμενη και τον Στέφανο Κασσελάκη: «Τα ομοφοβικά παραληρήματα που εκτόξευσαν κατά του συνυποψηφίου θα μας βρουν όλους μπροστά σαν ένα σώμα. Δώσαμε ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών και είμαστε υπερήφανοι».
Μίλησε και για «τοξικής αρρενωπότητα» και χειροκροτήθηκε έντονα επειδή αφορούσε σεξιστικές επιθέσεις που δέχτηκε η ίδια.

Κασσελάκης: Οι Έλληνες δικαιούνται μια ευκαιρία στο δικό τους ελληνικό όνειρο

Την υποψηφιότητά του υποστήριξε στην πρώτη του εσωκομματική εμφάνιση στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ξεκινώντας την ομιλία του ευχαρίστησε την Έφη Αχτσιόγλου που τον είχε υπαρασπιστεί νωρίτερα.
«Θέλουμε να παλέψουμε τους μηχανισμούς των συμφερόντων και ο μόνος τρόπος γι’ αυτό είναι να το κάνουμε μέσω της Αριστεράς», είπε και αναφέρθηκε στην πορεία του: «Μαζί μου έχουν λυσσάξει. Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι ένας άνθρωπος όπως εγώ τους εκθέτει. Δεν κινητοποιούμαστε όλοι από το χρήμα, αναζητώ ψυχική αυτοπραγμάτωση μέσω της συλλογικότητας»

Μίλησε για τα κίνητρά του και την κατάσταση στην Ελλάδα: «Κατεβαίνω για Πρόεδρος της παράταξης μας γιατί οι Ελληνίδες και Έλληνες δικαιούνται μια ευκαιρία στο δικό τους ελληνικό όνειρο. Το όνειρο της ατομικής αυτοπραγμάτωσης και της κοινωνικής απελευθέρωσης – πάντα με εντιμότητα. Έχουμε απέναντί μας ένα σάπιο κράτος και ένα δεξιό παρακράτος. Έχουμε απέναντί μας μια Λερναία Ύδρα. Και όσο άλλοι χαϊδεύουν τα κεφάλια της, εμείς μπορούμε και πρέπει να κάψουμε το κτήνος. Τώρα!

Οι μηχανισμοί αυτοί, τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας, είναι απέναντί μας παντού. Έχουμε ολιγοπώλιο στο ρεύμα, ακαταδίωκτο στους τραπεζίτες, κομματικά διορισμένους διοικητές στα νοσοκομεία, ρουσφέτια στους σταθμάρχες, predator στα τηλέφωνά μας και καμένα δέντρα και ζώα στην αυλή μας.Φτάνει πια! Αυτό δεν είναι το ελληνικό όνειρο, είναι ο ελληνικός εφιάλτης».

Για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «αρχίζοντας από τα προκριματικά ψηφοδέλτια παντού – να είναι τα ίδια τα μέλη που θα αποφασίζουν ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι βουλευτές, δήμαρχοι και περιφερειάρχες τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάψει να είναι το κόμμα του lobbying, το κόμμα των εσωκομματικών ανταγωνισμών, των προσωπικών εγωισμών, και θα γίνει το κόμμα της κοινωνίας παντού. Και σε αυτήν την πορεία θα είμαι μέσα στην κοινωνία, παροτρύνοντας και εξοπλίζοντας τα μέλη μας να συμμετέχουν στον κοινωνικό ιστό: στους συλλόγους, στις κοινότητες, στα επιμελητήρια, στα συνδικάτα, σε όλες τις οργανωμένες κοινωνικές δράσεις».

Απαντήσει στην κριτική που του γίνεται: «Με κατηγορούν ότι είμαι στοιχείο της μεταπολιτικής, της εποχής της επικοινωνίας και ότι δεν έχω ουσία.Δυο μήνες τώρα όμως, χωρίς εμένα να διεκδικώ την προεδρία, δεν άκουσα παρά ελάχιστα για την ουσία. Η δίκη μου πολιτική ουσία λοιπόν είναι πρώτα από όλα ότι δεν έκανα καμία συμφωνία για να είμαι υποψήφιος Πρόεδρος. Με κανέναν».

Νίκος Παππάς: Χτίζουμε την παράταξη για τη νίκη

Τρίτος λόγω αλφαβητικής σειράς ανέβηκε στο βήμα του διαρκούς συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος Νίκος Παππάς. «Αρχίζουμε από τις 10 Σεπτεμβρίου, χτίζουμε την παράταξη για τη νίκη. Χτίζουμε το μέλλον της δημοκρατίας της δικαιοσύνης και της ειρήνης για την Ελλάδα. Μια καλύτερη χώρα για όλους και όλες», τόνισε.

Μάλιστα, ο Νίκος Παππάς συνέχισε επισημαίνοντας τα εξής: «Η Ελλάδα αξίζει ένα καλύτερο μέλλον. Ο δικός μας δρόμος, ο δρόμος της αριστερής προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης οδηγεί σε ένα καλύτερο, φωτεινότερο μέλλον. Όπου κάθε πολίτης έχει την ευκαιρία να εκπληρώσει τις δυνατότητες και τις προσδοκίες για βελτίωση της ζωής του. Όχι πατώντας πάνω στην αποτυχία του διπλανού».
Δεν είναι η νίκη «ώριμο φρούτο» εξήγησε επειδή «η κυβέρνηση της Ν.Δ. αποδεικνύει πολύ νωρίς ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί τον ολόπλευρο εκσυγχρονισμό, αλλά την ολόπλευρη κρίση. Και στην κοινωνία και στην οικονομία και στους θεσμούς και στο περιβάλλον. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό να έχει σύντομα πολιτική φθορά […] Αυτό σημαίνει ότι αυτόματα θα κερδίζουμε εμείς; Κάθε άλλο. Δεν υπάρχει ώριμο φρούτο, ούτε αυτόματο πολιτικό εκκρεμές».

Για την ευρύτητα του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Υπάρχει η άποψη ότι πρέπει να εκφράζουμε μόνο τη ριζοσπαστική αριστερά. Ότι η στρατηγική της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού ήταν ένας ασπόνδυλος πολυσυλλεκτισμός. Υπάρχει και η άποψη ότι δεν πρέπει να μιλάμε για παράταξη από την αριστερά ως το κέντρο γιατί αυτοί οι όροι είναι ξεπερασμένοι, είναι αδειανά πουκάμισα και μας αρκεί να λέμε ότι απευθυνόμαστε στους πολλούς. Οι έννοιες αριστερά, κέντρο και δεξιά δεν είναι έννοιες κενές. Είναι έννοιες που συγκροτούν ταυτότητες και νοηματοδοτούν ιστορικές διαδρομές και στρατηγικές για το μέλλον. Αν κάποιος θα ήθελε μια κοινωνία, ένα εκλογικό σώμα χωρίς πολιτικούς προσδιορισμούς, αυτός σίγουρα δεν είναι η παράταξη μας. Η βασική διαιρετική τομή στον άξονα «αριστερά- δεξιά» ίσχυε, ισχύει και θα ισχύει. Και όσο η Αριστερά δεν καταφέρει να αποσπά δυνάμεις του κέντρου από τη στρατηγική τους συγκόλληση με τη δεξιά δεν θα καταφέρει να έχει πλειοψηφία. Για να κερδίσουμε λοιπόν τις εκλογές δεν πρέπει να στείλουμε σήμα αναδίπλωσης. Πρέπει να επαναβεβαιώσουμε και να ενισχύσουμε την ταυτότητα του σύγχρονου κόμματος της αριστερής προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης. Δεν μπορεί να αξιώνουμε τίποτα λιγότερο από τον εαυτό μας. Πρέπει και θα το καταφέρουμε. Θα χτίσουμε την παράταξη της νίκης, την παράταξη που είναι ικανή να κερδίσει τις επόμενες εκλογές».
Περιέγραψε σε ποιους απευθύνεται το κόμμα: «Δεν είμαστε απλά το κόμμα της μισθωτής εργασίας. Γιατί και οι αυτοαπασχολούμενοι και οι άνθρωποι των μικρών επιχειρήσεων είναι άνθρωποι πολλές φορές σκληρά εργαζόμενοι. Που ενδεχομένως δουλεύουν διπλό μεροκάματο, έχουν την αγωνία της επιβίωσης της επιχείρησης και πιθανότατα υφίστανται εκμετάλλευση από τους ισχυρούς της ενέργειας ή τα καρτέλ των προμηθευτών τους. Είναι άνθρωποι που αυτονόητα ανήκουν στην κοινωνική συμμαχία που πρέπει να χτίσουμε, για να βαδίσει η Ελλάδα στον δρόμο της δικαιοσύνης, της περιβαλλοντικής ισορροπίας, της δημοκρατίας και της ανάπτυξης. Δεν θα τους αφήσουμε στη Δεξιά η οποία οραματίζεται σχέδια Πισσαρίδη και δημιουργικές καταστροφές των μικρών επιχειρήσεων και, μάλιστα, σε ένα πλαίσιο μηδενικών δικαιωμάτων για τους μισθωτούς. Είναι αυτονόητο, ότι αν εξασφαλίσουμε συνθήκες βιωσιμότητας των μικρών επιχειρήσεων, μπορούμε ευκολότερα να προστατέψουμε και τη μισθωτή εργασία που ακουμπά κατά 80% με 85% σε αυτές τις επιχειρήσεις».

Τζουμάκας: Νέο ρεύμα νίκης και εναλλακτικής λύσης για τη χώρα

«Είμαστε η Παράταξη της Εναλλακτικής Προοδευτικής Λύσης» τόνισε στην ομιλία του ο Στέφανος Τζουμάκας στο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ο οποίος κάλεσε της δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ να συμπορευτούν ισότιμα στη βάση αρχών, αξιών και ενός κοινού πολιτικού σχεδίου για τη χώρα.
«Να θέσουμε ένα τέλος στην υποκατάσταση της πολιτικής με οργανωτικά μέτρα και να λειτουργήσουμε ως κόμμα της πλειοψηφίας και όχι των εσωκομματικών αντιθέσεων. Χωρίς λαό δεν υπάρχουν πολιτικά κόμματα, παρά μόνο οργανωτικά σχήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για να είναι αριστερό κόμμα πρέπει να είναι λαϊκό κόμμα, ανοικτό σε κάθε πολίτη σε κάθε Δήμο, σε κάθε Νομό, σε κάθε κλάδο, σε κάθε Περιφέρεια. Κόμμα λαϊκό και όχι μηχανισμός, κόμμα που παίρνει πρωτοβουλίες και δημιουργεί γεγονότα με βάση αρχές και θέσεις σε θέματα Πολιτικά, Οικονομίας, Βιομηχανίας, Αγροτικής Παραγωγής και Νέων Τεχνολογιών, Ανεργίας και Διαβίωσης, Εκπαίδευσης, Νεολαίας και Πολιτισμού.
Συγκρότηση με όρους πολιτικού κόμματος και όχι μηχανισμό συσπειρώσεων. Με πολιτική υπόσταση των τοπικών και κλαδικών οργανώσεων και όχι μόνο δίκτυα διανομής φυλλαδίων και εκλογής τοπικών φορέων. Με πολιτική υπόσταση των Νομαρχιακών και περιφερειακών στελεχών για πολιτικό σχεδιασμό και πρωτοβουλίες. Για να σταματήσει η υποκατάσταση της πολιτικής από οργανωτικά γραφεία.
Για να ξαναμπούν οι πολίτες στη πολιτική, να μην τους αντιμετωπίζουν οι «μυημένοι» ως εκλογικό βραχίονα.
Είμαστε με τις πολιτικές για τη συγκρότηση ενός νέου ρεύματος Νίκης και εναλλακτικής λύσης για τη χώρα και για τις προοδευτικές και αριστερές πολιτικές.
Η συντόμευση της «βάρδιας της ΝΔ» είναι δική μας υπόθεση σε συνεργασία και σε συμπόρευση με την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων και των Ελληνίδων σε δημοκρατική κατεύθυνση».

Τσακαλώτος: «Θα νικήσουμε… είμαστε η δύναμη που σπρώχνει τα όρια του εφικτού»

Εμφαση στις ιστορικές αξίας της Αριστεράς έδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος τόνισε ότι “είναι χαρά που είμαστε όλοι εδώ δια ζώσης μακριά από τη βαρβαρότητα των Social media. Η Αριστερά ξέρει να ακούει. Για το debate κανένας συνυποψήφιος δεν είναι αντίπαλος, είμαστε μαζί και θα δουλέψουμε μαζί. Κανέναν δεν θέλω να φέρω σε δύσκολη θέση”.

Αναλύοντας την οπτική του για την επόμενη μέρα στη χώρα είπε:

“Χρειαζόμαστε σχέδιο για την Ελλάδα του 2026. Δεν θα ανακάμψουμε με εντυπωσιακές κινήσεις. Στις εκλογές θα πούμε ότι έχουμε ένα σχέδιο για την Ελλάδα, το κράτος, την παραγωγική δομή, τον πολιτισμό. Εμείς πρέπει να ξανακερδίσουμε την αξιοπιστία μας. Ναι σε όλους δεν λέμε. Το έχει πει ο Τσίπρας. Και ρεαλιστικά και ριζοσπαστικά. Χρειαζόμαστε το δικό μας μπλοκ δυνάμεων. Εχουμε προτεραιότητες, όχι πολλές, αλλά έχουμε. Το σχέδιο Πισσαρίδη οδηγεί σε διάλυση των μικρών επιχειρήσεων. Μπορούμε να κάνουμε μία συμμαχία και να φτιάξουμε περιφερειακές τράπεζες; Ναι, μπορούμε. Αλλά δεν μπορούμε να λέμε ότι θα μειώσουμε περισσότερο τους φόρους. Τα νοσοκομείο και το κοινωνικό κράτος θέλουν φορολογία”.

Αναφερόμενος στις αριστερές αξίες τόνισε πως “η ηγεμονία χτίζεται όταν λες πράγματα που δεν είναι ηγεμονικά. Είμαστε μία δύναμη που θέλω να να σπρώξει τα όρια του εφικτού, δεν είμαστε διαχειριστική δύναμη. Να λέμε πάντα αυτά που πιστεύουμε για τα δικαιώματα. Έχουμε και τμήμα δικαιωμάτων στο κόμμα μας. Ο κόσμος έχει ένα ένστικτο, ξέρει να ξεχωρίζει αυτούς που λένε κάτι επειδή το πιστεύουν. Η ταυτότητά μας έχει αξίες, ιδέες και αναλύσεις. Επιτρέπεται να είμαι υπερήφανος για τις αναλύσεις της Αριστεράς; Ναι. Λέγαμε αν μειώσεις τους φόρους τους πλούσιους κάνεις τους πλούσιους πιο πλούσιους. Και ισχύει. Αν δεν αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο, αν δεν πάμε κόντρα στις μεγάλες επιχειρήσεις της ενέργειας, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή; Όχι, κανείς δεν το πιστεύει εδώ μέσα. Οι πολιτικές που προτείνουμε είναι χωρίς ιδεολογικό πρόσημο; Πιστεύω ότι δεν δίνεις τις ιδεολογικές μάχες, δεν μπορείς να γίνεις ηγεμονικός”.

Εξήγησε τέλος τους λόγους για τους οποίους βάζει υποψηφιότητα: “Χρειαζόμαστε σχέδιο ανάκαμψης μακροπρόθεσμο. Μπορώ, φτιάχνοντας ομάδες, να υπηρετήσω αυτό το σχέδιο. Κατεβαίνω με την προσδοκία να γίνω πρόεδρος πρώτος ανάμεσα σε ίσους. Δεν μπορείς να θέλεις μία κοινωνία δημοκρατική και το ίδιο σου το κόμμα να είναι ιεραρχικό. Θα δίνω λόγο σ΄όλα τα όργανα του κόμματος, δεν θέλω να μιλάω με το λαό γενικά. Αν το θέλετε αυτό να μην με ψηφίσετε. Θέλω να φέρω ένα χαμόγελο στους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ, περηφάνεια γι αυτά που κάναμε. Μπορούμε να κερδίσουμε με τις δικές μας ιδέες και προτάσεις”.

Documento Newsletter