Διαψεύδει ο Κώστας Καραμανλής ότι έκανε δήλωση για το Σκοπιανό – Τι απαντά η συντάκτρια

Διαψεύδει ο Κώστας Καραμανλής ότι έκανε δήλωση για το Σκοπιανό – Τι απαντά η συντάκτρια

Διαψεύδει το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας Ελευθερία του Τύπου στο οποίο του αποδίδεται παρέμβαση για το σκοπιανό ο Κώστας Καραμανλής. «Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα», «δεν πρόκειται για παρέμβαση Καραμανλή» σημειώνουν συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού.

Το δημοσίευμα εμφανίζει τον πρώην Πρωθυπουργό να αντιδρά στις πληροφορίες που τον εμφανίζουν να έχει δεσμευθεί σε σύνθετο όνομα, με τη φράση: «Από που βγαίνει πως εγώ είχα δεσμευθεί ότι θα υπάρχει ο όρος Μακεδονία στο όνομα;».

Συνεργάτες του κ. Καραμανλή τονίζουν πως «το μόνο που ισχύει είναι η φράση του πρώην Πρωθυπουργού ότι «δεν υφίσταται μακεδονικό έθνος και αυτό πρέπει να γίνει καθαρό και επισήμως απολύτως αποδεκτό», η οποία δημοσιεύθηκε μια εβδομάδα νωρίτερα στην Real News. «Το τι υποστήριξε ο κ. Καραμανλής στο Βουκουρέστι είναι γνωστό και έκτοτε έχουν μεσολαβήσει 10 χρόνια. Τότε απέδωσε και αποδίδει ακόμη», τονίζεται από το περιβάλλον του πρώην Πρωθυπουργού.

Να σημειωθεί ότι όπως αποκάλυψε το Documento, έγγραφα και ντοκουμέντα που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα και αποτελούν κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας, αποδεικνύουν ότι η ΝΔ και τα πιο επιφανή στελέχη της είναι αυτοί που έχουν οδηγήσει σε μια συγκεκριμένη πορεία για την ονομασία του γειτονικού κράτους.. Ο ίδιος ο Καραμανλής στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008 (όπου υπό την πίεση χωρών του ΝΑΤΟ και όχι λόγω κάποιου βέτο, όπως διοχετεύτηκε τότε, δεν έγινε μέλος η ΠΓΔΜ λόγω προβλήματος με το όνομα), έκανε αναφορά και σε «άλλες Μακεδονίες» πλην της ελληνικής.

Στη συνάντηση κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, στη συζήτηση μεταξύ των αρχηγών κρατών μελών της Συμμαχίας που έγινε στο δείπνο εργασίας στις 2 Απριλίου 2008, ο Ελληνας πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής τοποθετήθηκε για το αίτημα εισόδου της ΠΓΔΜ. Οπως ήταν λογικό, ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει η πΓΔΜ να μπει στο ΝΑΤΟ προτού ξεκαθαρίσει το θέμα του ονόματος. Οπως όμως προκύπτει από τα πρακτικά της συζήτησης που διαβιβάστηκαν στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών, ο Ελληνας πρωθυπουργός αποδέχτηκε τη Μακεδονία ως γεωγραφικό χώρο που εκτείνεται σε άλλες χώρες.

Είπε συγκεκριμένα ο Κ. Καραμανλής: «Χωρίς λύση στο θέμα του ονόματος δεν μπορούμε να απευθύνουμε πρόσκληση στην πΓΔΜ. Τότε θα δίναμε ισχυρή υποστήριξη. Χωρίς λύση θα εισήγετο στη Συμμαχία πηγή συνεχούς τριβής. Ούτε θα ήταν δυνατή η είσοδος με προσωρινή ονομασία πΓΔΜ που θα οδηγούσε σε μονοπώλιο του όρου “Μακεδονία” που ανήκει σε δύο άλλα κράτη επίσης. Κατά συνέπεια είμαστε στη δυσάρεστη θέση να αρνηθούμε την πρόσκληση».

Η αντίδραση της συντάκτριας του ρεπορτάζ

Οι δηλώσεις των συνεργατών του Κώστα Καραμανλή προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της πολιτικής συντάκτριας της Ελευθερίας του Τύπου, Χριστίνας Κοραή η οποία αναφέρει στην απάντησή της:

«1.Μέχρι στιγμής έχω υπογράψει πάνω από 50 ρεπορτάζ με φράσεις του πρώην πρωθυπουργού από τις ίδιες απολύτως αξιόπιστες πηγές τα οποία ουδέποτε διαψεύστηκαν. Το ρεπορτάζ λέει μάλιστα ότι ο πρώην πρωθυπουργός εγκάλεσε και στενούς συνεργάτες του οι οποίοι επέμεναν στην «εθνική γραμμή της σύνθεσης ονομασίας του Βουκουρεστίου».

2.Η διάψευση έγινε με καθυστέρηση τριών ημερών. Οι απόψεις Καραμανλή είχαν κυκλοφορήσει στα δημοσιογραφικά γραφεία από την Παρασκευή το βράδυ, το Σάββατο υπήρξε αναλυτική ανάρτηση στο site των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ και την Κυριακή ήταν αναρτημένη στα περίπτερα η Ελευθερία του Τύπου με πρωτοσέλιδο την «βόμβα – Καραμανλή» που συζητήθηκε ιδιαίτερα στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, αν κρίνω απο τα τηλεφωνήματα που δέχθηκα.

3.Το «στενό περιβάλλον» του πρώην πρωθυπουργού έκανε τη διάψευση μετά το briefing του κ.Τζανακόπουλου και τα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες «Documento» και «Εφημερίδα των Συντακτών» και τα οποία τον εμφάνιζαν να συζητάει σύνθετη ονομασία.

Αν ο πρώην πρωθυπουργός εννοούσε άλλα και άλλα κατάλαβαν οι συνομιλητές του, θα ήταν πολιτικά και ιστορικά ωφέλιμο να κάνει μία δημόσια δήλωση τι πιστεύει για το Σκοπιανό την οποία ευχαρίστως θα φιλοξενήσει η Ελευθερία του Τύπου». 

Documento Newsletter