Διαψεύδει ο υπουργός Δικαιοσύνης δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία υπάρχει σε νομοσχέδιο διάταξη που φέρεται να δίνει τη δυνατότητα να μην αποφυλακιστούν οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί.
Το θέμα πήρε διαστάσεις από τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο, που είπε πως η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση περιλαμβάνεται στο άρθρο του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, η συζήτηση για το οποίο ξεκινά σήμερα στην Ολομέλεια. Ο κ. Θεοχαρόπουλος χαρακτήρισε την επίμαχη ρύθμιση «ύποπτη» την ώρα που η Άγκυρα έχει θέσει εμμέσως ζήτημα ανταλλαγής των οκτώ Τούρκων αξιωματικών με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, μιλώντας στη Βουλή, διέψευσε τα παραπάνω και πρόσθεσε πως σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τη βία κατά των γυναικών, πολίτες τρίτων χωρών των οποίων εκκρεμεί αίτημα έκδοσης θα μπορούν να κρατούνται και πέραν του 18μηνου.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η εν λόγω ρύθμιση αφορά μόνο σε αιτήματα έκδοσης και μόνο για ποινικά αδίκημα και δεν σχετίζεται με διοικητική κράτηση στο πλαίσιο αιτημάτων πολιτών τρίτων χωρών για χορήγηση ασύλου.
«Η διάταξη αφορά συγκεκριμένο άρθρο του σωφρονιστικού κώδικα για καταδικασθέντες από ποινικά δικαστήρια. Στη συνάντησή μου με τον Τούρκο ομόλογο μου ξεκαθάρισα ότι οι αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από αυτούς που ζητάνε την έκδοση. Για την κυβέρνηση έχει κλείσει με τον πιο επίσημο τρόπο το θέμα της έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι κρατούνται δυνάμει διοικητικής απόφασης. Μην συνδέετε ανόμοια πράγματα. Η διάταξη αφορά ποινικά καταδικασθέντες. Το ζήτημα των οκτώ Τούρκων κρατουμένων διέπεται από κανόνες, το Σύνταγμα και την κείμενη νομοθεσία και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να τα παραβιάσει» επεσήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
«Το ζήτημα εξαντλήθηκε στην Επιτροπή επαρκώς και δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις. Επαναλαμβάνω γι άλλη μια φορά, για να σταματήσει αυτή η ακραία ανευθυνότητα επειδή κάποιοι δεν ενημερώνονται και αναφέρονται σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διεθνή θέση της χώρας και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα των ελληνοτουρκικών θέσεων, ότι η διάταξη αυτή αναφέρεται στο άρθρο 55 του σωφρονιστικού κώδικα, για τακτικές άδειες και με προϋποθέσεις, για καταδικασθέντες κρατούμενους στις φυλακές από ποινικά δικαστήρια και δικαιούνται να λάβουν άδεια, αν έχουν εκτίσει ένα μέρος της ποινής τους» ανέφερε ο κ. Κοντονής και πρόσθεσε: «Όσοι έχουν καταδικασθεί και κρατούνται στην Ελλάδα και είναι σε εκκρεμότητα η έκδοσή τους, ή έχει αποφασιστεί η έκδοση τους, δεν μπορεί να πάρουν άδεια. Για παράδειγμα, αν ένας έχει καταδικασθεί για ανθρωποκτονία στην Ελλάδα και ζητείται η έκδοσή του, με την πρώτη άδεια, που θα πάρει, θα εξαφανιστεί. Αντί, λοιπόν, να μιλάμε για ύποπτες διατάξεις, να τις διαβάζουμε καλύτερα και να μην θέτουμε ανύπαρκτα θέματα».