Διαπραγματεύσεις: Κινδυνεύουν και οι επικουρικές συντάξεις

Διαπραγματεύσεις: Κινδυνεύουν και οι επικουρικές συντάξεις

Κίνδυνο περικοπών διατρέχουν και οι επικουρικές συντάξεις. Με τις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης να βρίσκονται σε οριακό «σταυροδρόμι», η ελληνική πλευρά επεξεργάζεται σχέδιο περικοπών που θα οδηγεί σε παρεμβάσεις όχι μόνο στις κύριες συντάξεις, μέσω κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, αλλά και στις επικουρικές.

Ο λόγος είναι ότι επιλέγοντας τη λύση οι όποιες μειώσεις να πραγματοποιηθούν στο άθροισμα των συντάξιμων αποδοχών, είναι πιθανό να είναι μικρότερη η επιβάρυνση στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Η πρόταση στηρίζεται στο γεγονός ότι έχει ζητηθεί η μείωση να είναι της τάξης του 1% του ΑΕΠ δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι αν περικόψει ξανά κάποιες υψηλές επικουρικές συντάξεις, στην περίπτωση που το άθροισμα με τις κύριες θα υπερβαίνει τα 1.000 ή τα 1.200 ευρώ, τότε όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές πολύ κάτω από αυτό το όριο, ίσως διασωθούν.

Το σχέδιο που έχει εκπονηθεί επισημαίνει τα εξής:

*Για όσους συνταξιούχους λαμβάνουν πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο που αναμένεται να τοποθετηθεί στα επίπεδα των 1.000 ή των 1.200 ευρώ, η μείωση θα είναι στο 50% της προσωπικής διαφοράς που προκύπτει. Η μείωση αυτή όμως κατά 7/10 θα προέλθει από τις κύριες συντάξεις και κατά 3/10 από τις επικουρικές.

*Όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν ποσά κάτω από το συγκεκριμένο όριο, θα υποστούν περικοπές, οι οποίες όμως θα είναι πολύ μικρότερης κλίμακας. Ουσιαστικά, η μείωση στην προσωπική διαφορά θα είναι της τάξης του 20%, με ανάλογη ποσόστωση ξανά σε κύριες και σε επικουρικές συντάξεις.

Με τον τρόπο αυτό υπολογίζεται ότι διασώζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό οι χαμηλοσυνταξιούχοι οι οποίοι με τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους προκύπτει ότι εντάσσονται στο μοντέλο της προσωπικής διαφοράς. Μένει να αποσαφηνιστεί βέβαια ο χρόνος εφαρμογής των περικοπών, εάν δηλαδή θα είναι άμεσος ή σε βάθος διετίας. Επίσης πρέπει να πειστούν οι θεσμοί ότι με το συγκεκριμένο τρόπο περικοπών εξοικονομείται το 1% του ΑΕΠ που έχουν θέσει ως απαίτηση.

Documento Newsletter