Διαπλοκή στη Βρετανία: «Χιονοστιβάδα» αποκαλύψεων για βουλευτές του Τζόνσον

Διαπλοκή στη Βρετανία: «Χιονοστιβάδα» αποκαλύψεων για βουλευτές του Τζόνσον

Τη μορφή χιονοστιβάδας αποκτούν οι αποκαλύψεις για βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος, οι οποίοι φαίνεται ότι χρησιμοποίησαν αθέμιτα τα δημόσια αξιώματά τους για προσωπικό όφελος.

Τελευταίο επεισόδιο στην σειρά αποκαλύψεων είναι οι «μπίζνες» που έκανε ο βουλευτής Ντάνιελ Κοζίνσκι ως σύμβουλος στην εταιρεία εξορύξεων Electrum Group με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία του κατέβαλε μισθό 42.000 ευρώ το μήνα. Παράλληλα, ο Κοζίνσκι κατείχε τη θέση του εμπορικού εκπροσώπου στην Μογγολία, όπου υπάρχουν μεγάλα αποθέματα ορυκτών, μεταξύ των οποίων χρυσός, χαλκός και άνθρακας. Αν και προσελήφθη στην εταιρεία το 2018, από τον Οκτώβριο του 2020 διορίστηκε ως εμπορικός εκπρόσωπος. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, τον Μάιο λέγεται ότι ζήτησε την βοήθεια των υπουργών στη Μογγολία για να κλείσει συνάντηση με πρόσωπα της εταιρείας.

Αυτή είναι η τελευταία από μια σειρά αποκαλύψεων διαπλοκής των βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος, οι οποίες εδώ και δύο εβδομάδες βάζουν τον Μπόρις Τζόνσον σε δύσκολη θέση. Προηγήθηκε εκείνη του βουλευτή Τζέφρι Κοξ, δικηγόρος στο επάγγελμα, ο οποίος φάνηκε σε βίντεο που αποκαλύφθηκε να χρησιμοποιεί το γραφείο του στη Βουλή για να υπερασπιστεί τις βρετανικές Παρθένες Νήσους σε υπόθεση διαφθοράς.

Το νήμα άρχισε να ξετυλίγεται στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο βουλευτής Όουεν Πάτερσον πληρώθηκε σχεδόν 10.000 ευρώ το μήνα από δύο εταιρείες για να τις φέρει σε επαφή με την κυβέρνηση. Μία εκ των εταιρειών, η φαρμακευτική Randox, κέρδισε πλούσια συμβόλαια με το δημόσιο, στην κορύφωση της κρίσης της πανδημίας.

Σε μια κίνηση που εξέπληξε πολλούς στη Βρετανία, ακόμα και μέσα στο Συντηρητικό κόμμα, ο Τζόνσον αποφάσισε να αναστείλει την ψήφο για την αποπομπή του Πάτερσον και να αλλάξει την επιτροπή δεοντολογίας που θα έπαιρνε την τελική απόφαση! Μετά από την κατακραυγή και την ανταρσία πολλών Τόριδων βουλευτών, ο Τζόνσον πήρε πίσω την απόφασή του. Ο επικεφαλής του Εργατικού κόμματος, Κιρ Στάρμερ, τον αποκάλεσε «δειλό» και ότι «έδωσε το πράσινο φως στην διαφθορά», ενώ ακόμα και ο πρώην συντηρητικός πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ αποκάλεσε την κυβέρνηση διεφθαρμένη. Ωστόσο, στην συζήτηση για την αποπομπή του Πάτερσον, ο Τζόνσον επικαλέστηκε επίσημες υποχρεώσεις για να λείψει από τη βουλή.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter