Για «εξόφθαλμες περιπτώσεις σοβιετικού τύπου κρατικής παρέμβασης» κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων (ΣΙΣ), σχολιάζοντας σε έντονο ύφος τις ρυθμίσεις που προωθούνται από το υπουργείο για την τροποποίηση του νόμου Φίλη για την ιδιωτική εκπαίδευση.
Αν και μετά τη συνάντηση του προεδρείου του ΣΙΣ με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, την Τετάρτη, κρατήθηκαν χαμηλοί τόνοι, ο ΣΙΣ επανήλθε, επικρίνοντας τις κινήσεις του υπουργείου, θεωρώντας ότι «τροποποιούν επί τα χείρω τον καταστροφικό Ν. 4415/2016».
Ειδικότερα, οι σχολάρχες αναφέρουν ότι με βάση τα όσα δρομολογούνται, αφαιρείται το διευθυντικό δικαίωμα της αξιολόγησης από το ιδιωτικό σχολείο και ανατίθεται σε μια επιτροπή, «η οποία θα χρησιμοποιείται ως «φύλλο συκής» για μια χρονοβόρα και ψυχοφθόρα διαδικασία «κρίσης» δύο χρόνων». Ο ΣΙΣ επικρίνει το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο εκπαιδευτικός συνεχίζει να υπηρετεί στο σχολείο, το οποίο τον κρίνει ανεπαρκή. «Με άλλα λόγια σε περίπτωση που κάποιος εκπαιδευτικός κριθεί ανεπαρκής, αυτός δεν μπορεί ούτε να αξιολογηθεί ούτε να αντικατασταθεί», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.
Επίσης, σχετικά με το ωράριο, ο ΣΙΣ αναφέρει ότι σε περίπτωση που καταργούνται τμήματα ή μαθήματα, τα σχολεία οφείλουν, αντί να μειώνουν το ωράριο των εκπαιδευτικών, να τους δίνουν πλασματικές ώρες, οι οποίες δεν θα αντιστοιχούν σε πραγματικές ανάγκες της σχολικής μονάδας. «Δημιουργεί έτσι, το μοναδικό παράδοξο ένας οργανισμός που χάνει έστω και ένα μικρό κομμάτι του κύκλου εργασιών του για οποιονδήποτε λόγο και συρρικνώνεται να πρέπει να αμείβει ώρες αργομισθίας. Η διαδικασία αυτή θα ρίχνει σε μια καταδικαστική σπείρα θανάτου οποιοδήποτε σχολείο χάσει μαθητές έστω και συγκυριακά», επισημαίνει ο ΣΙΣ και καταλήγει: «Πραγματική αιτία του πανηγυρισμού, που είναι η μετατροπή των ιδιωτικών σχολείων σε ημι-κρατικά μορφώματα, κάτι σαν προβληματικές ΔΕΚΟ, χωρίς καμία δυνατότητα αυτενέργειας, καμία ελευθερία επιλογής, καμία δυνατότητα εξέλιξης».
Από τη μεριά του, το υπουργείο Παιδείας, απαντώντας στην ανακοίνωση του ΣΙΣ, σημειώνει ότι αποκλειστική αποστολή του είναι «η διασφάλιση της ποιότητας στην εκπαίδευση και την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών». «Φαίνεται πως για κάποιους αυτό είναι άκρως ενοχλητικό», σημειώνει στην απάντησή του το υπουργείο και προσθέτει: «Μας προκαλεί θλίψη η ανακοίνωση του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων που θεωρεί ότι εκπροσωπεί εκπαιδευτικά ιδρύματα. Τέτοιες ανακοινώσεις δεν θα έπρεπε να έχουν θέση στον δημόσιο διάλογο και δηλητηριάζουν τον δημόσιο βίο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ