«Διαμάχη» μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και της ΝΔ «ξέσπασε», μετά την ανακοίνωση του υπουργού από τα Ιωάννινα, για την έκδοση νέας απόφασης για τον αριθμό εισακτέων μέσα στις επόμενες ημέρες.
«Οι απανωτές ανακοινώσεις για τον αριθμό των εισακτέων, εκτός του ότι είναι δηλωτικές της προχειρότητας και της έλλειψης στόχευσης της κυβέρνησης, δημιουργούν αναστάτωση στους υποψηφίους, που θα έπρεπε απερίσπαστοι να επικεντρωθούν στις προσπάθειές τους, δύο μήνες πριν τις εξετάσεις και όχι να προσπαθούν να ερμηνεύσουν τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας», τόνισε σε δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως. «Όφειλε η κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι οι «κανόνες» θα ήταν γνωστοί στους μαθητές τουλάχιστον έναν χρόνο πριν τη διεξαγωγή των εξετάσεων» ανέφερε.
Επιπλέον, σε ανακοίνωσή της, η κ. Κεραμέως, επικρίνει την ηγεσία του υπουργείου και για το ζήτημα των επαναληπτικών εξετάσεων, τονίζοντας ότι «είναι αμφιλεγόμενες ως προς το χρόνο διενέργειάς τους και την ισονομία που εξασφαλίζουν απέναντι σε όλους τους υποψηφίους, αφού οι εξεταζόμενοι το Σεπτέμβριο κερδίζουν άλλο ένα δίμηνο προετοιμασίας». Ακόμη, επισημαίνει ότι έχει παρατηρηθεί καθυστέρηση στις προκαταρκτικές ενέργειες των πανελλαδικών, όπως ο έλεγχος των συστημάτων μετάδοσης των θεμάτων, που άλλες χρονιές ξεκινούσε από τον Φεβρουάριο.
«Το υπουργείο δεν διασφαλίζει την αναγκαία σταθερότητα, δεν επιδεικνύει αξιοπιστία, αντιθέτως επιτείνει την αγωνία σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, δημιουργώντας αχρείαστη αναστάτωση» καταλήγει η κ. Κεραμέως.
Απαντώντας, το υπουργείο προέβαλε το επιχείρημα ότι «για πρώτη φορά» γίνεται «προσπάθεια να συνεννοηθεί» με τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ για τον αριθμό εισακτέων και ότι η απόφαση που θα παρθεί σέβεται «την αγωνία των νέων που προετοιμάζονται για τις εξετάσεις». «Αποφασίστηκε η μείωση στις συγκεκριμένες Σχολές να αρχίσει από φέτος, και να συνεχιστεί του χρόνου, ώστε να η μείωση να κατανεμηθεί σε δύο χρόνια», ήταν η απάντηση του υπουργείου, η οποία ανέφερε επίσης: «Δεν είναι δυνατόν η Πολιτεία να αδιαφορεί για τα προβλήματα που εντοπίζουν πολλά τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περίπτωση που ο αριθμός εισακτέων υπερβαίνει τις δυνατότητές τους. Το εύκολο μεν αλλά το παιδαγωγικά προβληματικό θα ήταν να αγνοήσει το Υπουργείο τις προτάσεις των πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων».
Εξάλλου, αναφορικά με την καθυστέρηση στον έλεγχο των συστημάτων μετάδοσης των θεμάτων, που ανέφερε η κ. Κεραμέως, το υπουργείο τόνισε ότι η πληροφορία δεν ευσταθεί και επεσήμανε ότι έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι έλεγχοι και γίνονται σε εβδομαδιαία βάση όλες οι προετοιμασίες, «όπως γίνονται όλα τα χρόνια».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ