Διαμαρτυρία της Ιταλίας για τις ισραηλινές επιθέσεις σε κυανόκρανους του ΟΗΕ στον Λίβανο

Στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης Unifil στον Λίβανο (AP Photo/Hussein Malla)

Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροζέτο ήρθε σε επαφή με τον Ισραηλινό ομόλογό του με στόχο να διαμαρτυρηθεί για τους πυροβολισμούς κατά του στρατηγείου της αποστολής Unifil, των κυανόκρανων του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο.

«Όλα όσα συμβαίνουν κοντά στις ιταλικές βάσεις της Unifil στον νότιο Λίβανο και γενικότερα αναφορικά με την αποστολή Unifil αρχίζοντας από το γενικό στρατηγείο της, από εμένα προσωπικά και την ιταλική κυβέρνηση θεωρούνται απαράδεκτα», τόνισε ο Ιταλός υπουργός.

Διαβάστε σχετικά: Λίβανος: Το Ισραήλ χτύπησε φυλάκια κυανόκρανων του ΟΗΕ – Δύο τραυματίες

Ο Κροζέτο «έλαβε εγγυήσεις σχετικά με τη στάση ύψιστης προσοχής σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του στρατιωτικού προσωπικού αλλά επανέλαβε ότι πρέπει να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο λάθος που θα θέσει σε κίνδυνο τους στρατιώτες, Ιταλούς και της Unifil».

Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας κάλεσε και τον πρέσβη του Ισραήλ στην Ιταλία για να «διαμαρτυρηθεί έντονα για τα συμβάντα και να υπογραμμίσει πως όσα συμβαίνουν στον νότιο Λίβανο σε βάρος της αποστολής, του γενικού στρατηγείου και ειδικότερα σε βάρος των ιταλικών βάσεων της Unifil, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν αποδεκτά και βρίσκονται επίσης σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, ενώ παραβιάζουν κατάφωρα το Ψήφισμα 1701», όπως αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Άμυνας.

Εκκενώσεις πληθυσμού

Την ίδια ώρα η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε την ανησυχία της ότι οι εντολές εκκένωσης του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο μπορεί να οδηγήσουν σε μια «μαζική μετακίνηση» του πληθυσμού και κατήγγειλε τις «παραπλανητικές» προειδοποιήσεις για τα νότια προάστια της Βηρυτού, το προπύργιο της Χεζμπολάχ.

«Οι ισραηλινές εντολές για τον νότιο Λίβανο καλύπτουν μεγάλες γεωγραφικές ζώνες και εκφράζονται φόβοι ότι εκδόθηκαν για μια μαζική μετακίνηση» υποστηρίζει η μη κυβερνητική οργάνωση.

Πρόσθεσε ότι φοβάται πως «το μεγαλύτερο μέρος του άμαχου πληθυσμού θα εκτοπιστεί» από τον νότο, στη μεθόριο με το Ισραήλ, όπου οι Ισραηλινοί στρατιώτες πολλαπλασιάζουν τις χερσαίες επιχειρήσεις τους, με τη στήριξη των καταστροφικών αεροπορικών βομβαρδισμών.

Για τα νότια προάστια της Βηρυτού, όπου οι βομβαρδισμοί είναι πλέον καθημερινοί, η επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας Ανιές Καλαμάρ έκανε λόγο για «ανεπαρκείς» εντολές εκκένωσης. Ορισμένες συνοδεύονταν από «παραπλανητικούς χάρτες» και μοιράστηκαν πολύ αργά: «μία φορά, λιγότερο από 30 λεπτά πριν από τα πλήγματα, μέσα στη νύχτα και στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης», ενώ οι κάτοικοι κοιμούνταν και υπήρχαν ελάχιστες πιθανότητες να τις δουν.

Μόνο την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου το Ισραήλ διέταξε την εκκένωση 118 κοινοτήτων στον νότιο Λίβανο. Μεταξύ αυτών ήταν και το χριστιανικό χωριό Αΐν Έμπελ, που δεν έχει καμία γνωστή σχέση με τη σιιτική Χεζμπολάχ, ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία, καλώντας το Ισραήλ να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους για τους αμάχους, όπως προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο.

Διαβάστε επίσης:

Ισραήλ: Υπουργός του Νετανιάχου μιλάει για κατακτήσεις εδαφών μέχρι τη Δαμασκό

Ερευνητική Επιτροπή του ΟΗΕ: Το Ισραήλ διέπραξε εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Γάζα

Ισραήλ: Σύλληψη Αμερικανού δημοσιογράφου που κατέγραψε ζημιές σε στρατιωτικές βάσεις από πυραύλους του Ιράν

Ετικέτες