Στη δίνη των αλλαγών και των ιδιωτικών συμφερόντων στροβιλίζεται για άλλη μια φορά ο Άδωνης Γεωργιάδης, αφού παρά τις αντιδράσεις σκοπεύει με κάθε τρόπο να προωθήσει προς τον ιδιωτικό τομέα τις υπηρεσίες υγείας και μαζί με αυτές να υποχρεώσει τους ασθενείς να πληρώνουν αδρά από την τσέπη τους για να γιατρευτούν.
Μπορεί ο ίδιος να ισχυρίζεται ότι τα μέτρα που λαμβάνει στα νοσοκομεία θα έπρεπε να δυσαρεστήσουν τις ιδιωτικές κλινικές, στην πράξη όμως αποδεικνύεται ότι τα deals που έχουν γίνει κάτω από το τραπέζι αναγκάζουν τους ασθενείς να προσφύγουν και σε ιδιωτικές κλινικές αλλά και σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ώστε να καλύψουν το μεγάλο κόστος. Ηδη άλλωστε εδώ και καιρό είχαν ξεκινήσει οι συνομιλίες της κυβέρνησης με εκπροσώπους ασφαλιστικών εταιρειών ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία.
Από την άλλη, δείγμα των προθέσεων του υπουργού Υγείας και της κυβέρνησης είναι και το γεγονός ότι αυξήθηκε αιφνιδιαστικά ακόμη και κατά 80% η συμμετοχή στα φάρμακα για τους πολίτες. Πρόκειται για άλλη μια κίνηση Γεωργιάδη ώστε οι ασθενείς να πληρώσουν τη λανθασμένη φαρμακευτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση εδώ και χρόνια. Το χτύπημα στους ασθενείς γίνεται σε τρία βασικά μέτωπα:
Απογευματινά χειρουργεία
Τα απογευματινά χειρουργεία, επί πληρωμή από τους ασθενείς, καταργούν το δωρεάν ΕΣΥ.
Παρά τις αντιδράσεις πολιτών αλλά και συνδικαλιστικών φορέων, ο υπουργός δεν φαίνεται να κάνει ούτε βήμα πίσω, θεωρώντας μάλιστα ότι τα ποσά που θα προκύπτουν για μια επέμβαση θα είναι χαμηλότερα από του ιδιωτικού τομέα. Μέτρο σύγκρισης για τον ίδιο αποτελούν οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές και οι όμιλοι, στους οποίους όμως οι πολίτες θα μπορούσαν να καταφύγουν για να χειρουργηθούν χωρίς τη δική του συμβολή – εάν φυσικά διέθεταν τα απαιτούμενα κονδύλια.
Αλλο ένα επιχείρημα που φέρνει στο τραπέζι των συζητήσεων ο υπουργός Υγείας σχετίζεται με τη μεγάλη λίστα αναμονής στα πρωινά δωρεάν χειρουργεία, που μπορεί να φτάσει και τα τρία χρόνια. Ωστόσο εδώ και καιρό η κυβέρνηση διατεινόταν ότι έχει προχωρήσει σε ξεσκαρτάρισμα της λίστας χειρουργείων, ώστε να αφαιρεθούν τα ονόματα των ασθενών που πλέον δεν έχουν ανάγκη επέμβασης είτε γιατί κατέφυγαν στον ιδιωτικό τομέα είτε γιατί βρήκαν άλλη λύση.
Αγνωστο παραμένει πώς ο χρόνος αναμονής παραμένει σχεδόν ίδιος, τρία χρόνια μετά τη διαλογή που πραγματοποιήθηκε. Δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν ότι σκοπίμως ανακοινώνεται τόσος μεγάλος χρόνος αναμονής για ένα χειρουργείο, ώστε να δικαιολογηθούν τα απογευματινά χειρουργεία με χρήματα των ασθενών.
Πάντως με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας σήμερα 102.000 περιστατικά είναι σε αναμονή και οι 45.000 περιμένουν λιγότερο από τέσσερις μήνες για μια επέμβαση. Ωστόσο υπάρχουν 55.000 συμπολίτες μας που περιμένουν πάνω από τέσσερις μήνες. Μεταξύ αυτών είναι και περιστατικά με αναμονή πάνω από ένα χρόνο.
Και στο ΕΣΥ και ιδιωτικά
Αλλη μια δυσάρεστη έκπληξη που περιμένει τους Ελληνες ασθενείς εντός των ημερών σχετίζεται με τη ρύθμιση η οποία δίνει ελευθέρας στους γιατρούς του ΕΣΥ να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα όποτε το επιθυμούν, αρκεί να έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους στο νοσοκομείο. Η σχετική διάταξη αναμένεται να προωθηθεί άμεσα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ψυχική υγεία.
Πρόκειται για την επιτομή της επιβάρυνσης στους πολίτες, αφού οι γιατροί του δημοσίου που θα συνεργάζονται με ιδιωτικές κλινικές ή θα διατηρούν το δικό τους ιατρείο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προωθούν τεχνηέντως τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα ώστε να εισπράξουν χρήματα. Η χώρα άλλωστε το έχει ξαναζήσει με τα περιβόητα ΙΚΑ: ασθενείς έσπευδαν να εξυπηρετηθούν, οι αναμονές ήταν τεράστιες και η πρόταση-λύση ήταν να μεταβούν στο ιδιωτικό ιατρείο για να εξυπηρετηθούν.
Οι αυξήσεις στα φάρμακα
Η μεγαλύτερη όμως επίδραση των μέτρων του Αδ. Γεωργιάδη στους ασθενείς σχετίζεται πλέον με τα φάρμακα. Οι αρχικές αυξήσεις που επέφεραν οι ρυθμίσεις του για τα γενόσημα εκτόξευσαν τη συμμετοχή των ασθενών. Οι φαρμακοποιοί διατείνονταν μάλιστα ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι ασφαλισμένοι πλήρωναν ακόμη και 80% συμμετοχή ενώ ήταν μηδενική.
Ο Αδ. Γεωργιάδης στην προσπάθειά του να μη δυσαρεστήσει τις φαρμακευτικές εταιρείες και να πληρώνουν λιγότερες υποχρεωτικές εκπτώσεις και συμμετοχές άλλαξε τον τρόπο αποζημίωσης των φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ εν μια νυκτί. Ετσι, εδώ και λίγες ημέρες όποιος προμηθεύεται γενόσημα φάρμακα για τη θεραπεία του θα πρέπει να πληρώνει συμμετοχή, την ώρα που μέχρι τώρα αυτά τα σκευάσματα ήταν δωρεάν για τους πάσχοντες.
Τελικά όμως οι σφοδρές αντιδράσεις τον ανάγκασαν να υπαναχωρήσει και να θέσει εν προκειμένω πλαφόν τα 3 ευρώ.
Και δεν είναι μόνο αυτό. Oπως είχε αποκαλύψει το Documento, τις τελευταίες ημέρες διπλασιάστηκαν και οι συμμετοχές στις βιταμίνες, που για πολλούς ασθενείς αποτελούν βασικό στοιχείο της θεραπείας τους. Ενώ η συμμετοχή ήταν στο 25%, πλέον οι πολίτες καταβάλλουν 50%. Oπως λένε οι πληροφορίες, ο σάλος που προκλήθηκε από ασθενείς και φαρμακοποιούς λόγω των αυξήσεων στα φάρμακα ανησύχησε τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά το Μέγαρο Μαξίμου όρισε η διαχείριση να γίνει από τον Aδ. Γεωργιάδη, ώστε να επωμιστεί ο ίδιος το πολιτικό κόστος.
Δείτε επίσης: Φάρμακα: Πλαφόν 3 ευρώ στα γενόσημα βάζει τώρα ο Γεωργιάδης
Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής: Δεν φέρουμε ευθύνη για τις αυξήσεις στα φάρμακα