Διάλυση του ΕΣΥ: Στην Κρήτη 9.300 άνθρωποι σε λίστα αναμονής για χειρουργείο!

EUROKINISSI

Η διαλυτική κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι περισσότερο από εμφανής στην Κρήτη, όπου 9300 άτομα περιμένουν να εγχειριστούν στα νοσοκομεία της.

Σχεδόν οι μισοί από αυτούς αναμένουν να εγχειριστούν στο ΠΑΓΝΗ. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης που μίλησε στο cretanews.gr διεμήνυσε πως τα απογευματινά χειρουργεία που νομοθέτησε η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν περιόρισαν το μέγεθος του αριθμού των ατόμων που βρίσκονται στις λίστες, αλλά ο αριθμός αυξήθηκε.

«Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που περιμένουν να εγχειρηθούν στα νοσοκομεία της Κρήτης είναι πάνω από 9000 Κρητικοί. Συγκεκριμένα, ο αριθμός προσεγγίζει τους 9300 ασθενείς. Μιλάμε για ασθενείς απ’ όλες τις λίστες των νοσοκομειακών μονάδων της Κρήτης. Γύρω στους 4000 ασθενείς περιμένουν να εγχειρηθούν στο ΠΑΓΝΗ», είπε ο κ. Βρύσαλης.

Ο κ. Βρύσαλης μεταξύ άλλων έθιξε το γεγονός πως στην Οφθαλμολογικό Κλινική το 2023, ο προϊστάμενος- διευθυντής με δημόσια δήλωσή του υποστήριξε πως δε θα προσθέσει και άλλους στη λίστα αναμονής για εγχείρηση με καταρράκτη. Μια τέτοια δήλωση δέχεται ποικιλία ηθικών ερωτημάτων, ενώ γίνεται σαφές πως το σύστημα υγείας έχει φθάσει στα όρια του.

«Το 2023, ο διευθυντής της Οφθαλμολογικής Κλινικής είχε υποστηρίξει δημόσια πως η λίστα αναμονής για τους καταρράκτες είναι τεράστια και δε θα βάλει άλλους ασθενείς στη λίστα αναμονής. Μάλιστα, είχε πει πως όποιος δεν επιθυμεί την κατάσταση, μπορεί να πάει σε άλλο νοσοκομειακό ίδρυμα. Είναι ενδεικτικό της κατάστασης που έχει φθάσει το σύστημα υγείας» είπε ο κ. Βρύσαλης.

Τέλος, ο κ. Βρύσαλης συνέδεσε την αύξηση του αριθμού των ασθενών στα απογευματινά χειρουργεία με τις λίστες αναμονής. Όπως χαρακτηριστικά είπε, τα απογευματινά χειρουργεία έχουν άμεση σχέση με τη σύνδεση ιατρού- ασθενούς.

Παρά το γεγονός ότι τα απογευματινά χειρουργεία δημιουργήθηκαν για την αποσυμφόρηση των πρωινών χειρουργείων, η πραγματικότητα διαψεύδει την κυβέρνηση με τρόπο κατηγορηματικό.

«Τα απογευματινά χειρουργεία καλά κρατούν. Δε μείωσαν τη λίστα αναμονής. Την αύξησαν. Το Γενάρη του 2023 ήταν 8900 ασθενείς που περίμεναν σε λίστα αναμονής. Και τον Ιούνιο του 2024 ο αριθμός των ασθενών έφθασε στους 9300. Πάνω από 400 άτομα αύξηση. Τα απογευματινά ιατρεία, όπως δημιουργήθηκαν, ήταν το αποτέλεσμα της προσωπικής σχέσης του ιατρού με τον ασθενή. Ο ασθενής για να κάνει το απογευματινό του χειρουργείο θα πουλήσει ένα μικρό μέρος της ακίνητης περιουσίας του ή θα δανειστεί για να γίνει το χειρουργείο του. Είναι μία πραγματικότητα» κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

Οι εκδόσεις Αρμός διέκοψαν συνεργασία με συγγραφέα μετά από χυδαία σχόλια για την καταστροφή της Γάζας

Αμαλιάδα: Η «διαβολική» σύμπτωση της παρουσίας μιας 24χρονης μπροστά στον θάνατο τεσσάρων παιδιών – Πέθαινε ένα κάθε χρόνο

«Πρωταρχική ανάγκη οι προσλήψεις» βροντοφωνάζουν οι πυροσβέστες – Παρέμβαση 10 σωματείων με άρθρο στο Documento