Διάλυση του ΕΣΥ: Προσωπικός γιατρός με χρήματα των πολιτών

Μετά το φιάσκο της πρώτης προσπάθειας το υπουργείο Υγείας επαναφέρει τον θεσμό, ρίχνοντας τώρα το βάρος στους ιδιώτες γιατρούς που θα πληρώνονται από τους ασθενείς

Νέο, δεύτερο νομοσχέδιο φέρνουν μέσα σε δύο χρόνια η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τον προσωπικό γιατρό και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ), ρίχνοντας την πρώτη προσπάθεια στον κάλαθο των αχρήστων. Η προσπάθεια δεν στέφθηκε και από ιδιαίτερη επιτυχία, καθώς σχεδόν οι μισοί πολίτες δεν είχαν βρει διαθέσιμο γιατρό ή όσοι είχαν εγγραφεί είχαν επιλέξει αναγκαστικά γιατρούς σε μακρινή απόσταση από το σπίτι τους, προκειμένου να αποφύγουν τα πρόστιμα που προβλέπονταν.

Η νέα προσπάθεια ρίχνει το βάρος στους ιδιώτες γιατρούς, τους οποίους θα πρέπει να πληρώνουν οι ασθενείς με δικά τους χρήματα, μια κίνηση που βαφτίζεται «νέα επιλογή» για τον πληθυσμό.

Ομως στην περίπτωση του προσωπικού γιατρού ιδιαίτερη σημασία έχει και η «ανθρωπογεωγραφία» όσων εμπνεύστηκαν το αποτυχημένο εγχείρημα. Στην πρώτη προσπάθεια πρωταγωνιστής ήταν ο πρώην υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στενός φίλος του νυν υπουργού Αδωνη Γεωργιάδη, συνεπικουρούμενος από τον τότε γενικό γραμματέα και νυν υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους. Σήμερα, κοντά δύο χρόνια μετά, ο Αδ. Γεωργιάδης, έχοντας στο πλευρό του την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας και ορκισμένη εχθρό του Θ. Πλεύρη Ειρήνη Αγαπηδάκη, φέρνει νέο νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό και την ΠΦΥ μες στον Μάιο, καταρρίπτοντας σχεδόν πλήρως όσα είχαν δημιουργηθεί πριν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ειρ. Αγαπηδάκη, αγαπημένο παιδί του Μεγάρου Μαξίμου, φαίνεται ότι παίρνει ρεβάνς, καθώς είχε κατακριθεί δεόντως όταν είχε επιτεθεί με ιδιαίτερη απρέπεια στον μέχρι πρότινος πολιτικό προϊστάμενό της Θ. Πλεύρη μέσα στη Βουλή, ενώ οι φήμες οργίαζαν για όσα του έσερνε στους διαδρόμους του Μαξίμου, χωρίς ποτέ να καταλάβει κανείς πώς και από πού προέκυψε αυτή η αντιπάθειά της στο πρόσωπο του Θ. Πλεύρη.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά ο προσωπικός γιατρός στήνεται πλέον από την αρχή, χωρίς όμως να περιλαμβάνει και πάλι τους παιδιάτρους, τους οποίους θα συνεχίσουν να πληρώνουν από την τσέπη τους οι γονείς. Κι αυτό επειδή οι παιδίατροι αποτελούν τη μοναδική ειδικότητα γιατρών που αρνείται πεισματικά να συμβάλει στο νέο σύστημα χωρίς να ανταμειφθεί αναλόγως από την πολιτεία. Το είχαν διαμηνύσει πάντως στο υπουργείο Υγείας εδώ και καιρό.

Αλλωστε η κυβέρνηση διαφημίζει ότι μεταρρυθμίζει την ΠΦΥ χωρίς να προσθέσει κονδύλια στη νέα προσπάθεια, αφού περιορίζεται σε λιγοστές προσλήψεις προσωπικού (1.375, στις οποίες περιλαμβάνονται και 30 καθηγητές Ιατρικής) τις οποίες θα έπρεπε ήδη να έχει κάνει.

Αναγκαστική επιλογή

Από την άλλη, ο υποτιθέμενος δωρεάν προσωπικός γιατρός περιλαμβάνει πλέον και πληρωμές από τους πολίτες, αφού με το επιχείρημα της επιπλέον επιλογής κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να εγγραφεί στον γιατρό που επιθυμεί, τον οποίο όμως θα πληρώνει με χρήματα από την τσέπη του. Ο γιατρός θα είναι απλώς υποχρεωμένος να συμπληρώνει τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας, ο οποίος άλλωστε αποτελούσε στόχο της κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή, ώστε να γνωρίζει τις δαπάνες και το κόστος σε φάρμακα, εξετάσεις και νοσηλείες ανά πολίτη.

Επειδή και πάλι είναι άγνωστο εάν θα συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των γιατρών για να υπηρετήσουν τον θεσμό, οι συνδικαλιστές θεωρούν βέβαιο ότι οι περισσότεροι πολίτες θα αναγκαστούν να επιλέξουν ιδιώτη γιατρό επί πληρωμή ώστε να καλύψουν την υποχρεωτικότητα της εγγραφής.

Μάλιστα ο Αδ. Γεωργιάδης δεν έκρυψε ότι η επιλογή αυτή αποτελούσε αίτημα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), του οποίου να υπενθυμιστεί ότι ηγείται ο «γαλάζιος» γιατρός Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος θα κατέλθει στις ευρωεκλογές με την κυβερνώσα παράταξη.

«Μπορώ να σας μεταφέρω μόνο εκτιμήσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Υπολογίζεται ότι περίπου 2.500 ιδιώτες γιατροί θα μπουν στο σύστημα. Δεν μπορώ να σας πω πόσοι συμπολίτες μας θα επιλέξουν αυτό το πράγμα, πραγματικά δεν το ξέρω. Εμείς δίνουμε απλώς ένα μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας» επιχειρηματολογεί ο υπουργός Υγείας υπέρ των γιατρών που θα συνεχίσουν να πληρώνονται κανονικά από τους ασθενείς, απλώς θα βαφτιστούν προσωπικοί γιατροί. Και παρότι αναμένεται να καταργηθεί το «πέναλτι» για τη μη εγγραφή σε προσωπικό γιατρό, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξηγεί ότι και πάλι η εγγραφή θα είναι υποχρεωτική.

Ο θεσμός είναι άγνωστο εάν θα πετύχει έστω αυτήν τη φορά, καθώς οι προσλήψεις οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν μια τόνωση στο νέο σύστημα είναι αμφίβολο εάν θα γίνουν άμεσα.

Νέα επιβάρυνση

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεσμεύεται ότι θα προσληφθούν 360 γιατροί που θα καλύψουν τις ανάγκες του προσωπικού γιατρού, ενώ φαίνεται πως στηρίζει το μεγαλύτερο μέρος του εγχειρήματός της στο ότι οι πολίτες θα επιλέγουν ιδιώτες γιατρούς που θα πληρώνουν με δικό τους κόστος. Η νέα επιβάρυνση για τους πολίτες έρχεται πάντως σε μια στιγμή που η κυβέρνηση σταδιακά και τεχνηέντως επιχειρεί να ιδιωτικοποιήσει μέρος των υπηρεσιών υγείας, ώστε στο άμεσο μέλλον να προχωρήσει σε παραχώρηση μεγαλύτερου μέρους του ΕΣΥ σε ιδιώτες.

Ηδη εξάλλου μπαίνουν σε εφαρμογή τα περιβόητα απογευματινά χειρουργεία μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία επίσης θα πληρώνουν οι ασθενείς. Και σε αυτή την περίπτωση αξιοποιείται το επιχείρημα της «επιπλέον επιλογής», ώστε να δικαιολογηθεί το νέο δαπανηρό τόλμημα για τους πολίτες.

Δείτε επίσης: Αποκάλυψη ΟΕΝΓΕ για απογευματινά χειρουργεία: ΜΕΘ επί πληρωμή στο… νέο ΕΣΥ Άδωνη

Άδωνης Γεωργιάδης: Μοντέλο Σουηδίας με φακελάκια Ελλάδας το ΕΣΥ

Συνταξιούχος γκρεμίζει on air το αφήγημα Μητσοτάκη και Άδωνη για το ΕΣΥ – Με ένα τηλεφώνημα (Video)

Ο Άδωνης Γεωργιάδης ομολογεί: «Δεν υπάρχει δωρεάν Υγεία» (Audio)

Ο Άδωνης Γεωργιάδης είναι το αφεντικό και το δείχνει

Ματίνα Παγώνη: «Δεν υπάρχουν γιατροί για να λειτουργήσουν» τα απογευματινά χειρουργεία (Video)

Δυσεύρετα ακόμη και βασικά φάρμακα – «Βασική αιτία η τιμολογιακή πολιτική της Ελλάδας»

Long Covid: Έρευνα ρίχνει φως στο μυστήριο της «ομίχλης εγκεφάλου»

Στους δρόμους οι υγειονομικοί ενάντια στην «αιμορραγία» στο ΕΣΥ με υπογραφή Μητσοτάκη (Photos)