Διάλυση και τριχοτόμηση της ΝΔ για να φτιάξει δικό του κόμμα θέλει ο Μητσοτάκης;

Διάλυση και τριχοτόμηση της ΝΔ για να φτιάξει δικό του κόμμα θέλει ο Μητσοτάκης;

Ένα πιθανό σενάριο διάλυσης της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας εμφανίστηκε τα τελευταία 24ωρα ως πληροφορίες σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ορισμένοι γύρω από αυτόν, προτείνουν τη διάλυση του κόμματος και την τριχοτόμησή του ώστε να προκύψουν τρία κόμματα, ένα εκ των οποίων να βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο του νυν πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι να μην συναινέσει η σημερινή Νέα Δημοκρατία στην επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου (κάτι που φαίνεται πως θα διασπούσε το κόμμα), ενώ τα κόμματα που θα προκύψουν θα είναι τρία, ένα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ένα για τον Αντώνη Σαμαρά και ένα για τους Καραμανλικούς.

Όσοι ελπίζουν και προτείνουν κάτι τέτοιο διατείνονται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναδειχθεί κυρίαρχος του παιχνιδιού και με βάση τις συμφωνίες του με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και ΜΜΕ.

Ανάλογο είναι και το άρθρο του Γιώργου Λακόπουλου το οποίο και παραθέτουμε, δημοσιευμένο στο «Ανοικτό Παράθυρο».

Είναι δυνατόν; Σχέδιο Μητσοτακικών για τριχοτόμηση της ΝΔ μέσω της προεδρικής εκλογής και εκλογές με νέο ΙΧ κόμμα στη θέση της

Του Γιώργου Λακόπουλου

Εδώ και πολλούς μήνες συγκεκριμένα πρόσωπα από το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη πριμοδοτούν μια περίεργη συζήτηση: την προεδρολογία- προσβάλλοντας ευθέως τον ένοικο του προεδρικού μεγάρου.

Κάθε τόσο ρίχνουν διαδοχικά νέα ονόματα, ώστε να ανακυκλώνεται ένα παιχνίδι που μόνο θεσμική βλάβη προκαλεί στη χώρα και στον θεσμό. Δημοσιεύματα φέρνουν τον Πρωθυπουργό να επικροτεί ακόμη και προτιμήσεις της συζύγου του για την προεδρία.

Οι προσεκτικοί διακρίνουν ότι προωθούνται ονόματα που δεν μπορεί να ψηφίσει η μισή ΚΟ της ΝΔ τουλάχιστον. Για για να μείνουμε στους προκατόχους του Μητσοτάκη: δεν νοείται ο Καραμανλής, ο Μεϊμαράκης, ή ο Σαμαράς-, να ψηφίσουν τη Δαμανάκη, τη Διαμαντοπούλου, ή τον Βενιζέλο, όταν ο ίδιος δεν ψήφισε τον Παυλόπουλο, γιατί… δεν του άρεσε η πολιτική του.

Εκ παραλλήλου ο Πρωθυπουργός παριστάνει ότι το σκέφτεται. Ωστόσο δεν υπάρχει κάτι να σκεφθεί. Έχει μόνο δυο επιλογές:

Είτε δέχεται ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι επιτυχημένος Πρόεδρος και ο μόνος που μπορεί να εξασφαλίσει εθνική συναίνεση στη Βουλή- όπως είναι ολοφάνερο-και προτείνει την ανανέωση της θητείας του.

Είτε τον απορρίπτει κινούμενος από προσωπικά πάθη ή αλλότριες υποδείξεις, ακόμη και υποκύπτοντας σε πιέσεις- όπως είναι δικαίωμά του.

Αλλά αν δεν κρίνει επαρκή τον Παυλόπουλο- όφειλε να κλείσει εγκαίρως αυτή τη συζήτηση, καταθέτοντας ένα όνομα. Έτσι κι αλλιώς πάλι θα κριθεί για την επιλογή του. Γιατί δεν το έκανε;

Αρχικά η πασαρέλα που οργανώνει το Μέγαρο Μαξίμου αποδόθηκε σε εσωτερικές αδυναμίες. Μέχρι που ο αμετροεπής Τασούλας αναζητώντας λίγη δημοσιότητα είπε ότι «γνωρίζει το όνομα».

Συνεπώς ο δήθεν αναποφάσιστος Μητσοτάκης έχει ήδη αποφασίσει και το είπε και σε άλλους.

Εδώ υπάρχει ένα ερώτημα που όλο και περισσότεροι έχουν πλέον: τι παιχνίδι παίζεται στη ΝΔ με τον Πρόεδρο; Αφού «κλείδωσε» το όνομα γιατί παραμένει κρυφό;

Από ακριτομυθίες ανθρώπων του Μεγάρου Μαξίμου και κάποια εμφανώς διατεταγμένα δημοσιεύματα, -αλλά και τις θεωρίες ότι ο Μητσοτάκης μπορεί να βάλει πρόεδρο όποιον θέλει- προκύπτει ότι η προεδρολογία ως υποκινούμενη, έχει έναν ανομολόγητο στόχο: τη διάλυση της ΝΔ.

Για την ακρίβεια την αντικατάσταση του κόμματος που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με άλλο σχήμα που δεν θα έχει «επιβαρύνσεις». Τα καλά της Φώφης.

Πολιτικοί παρατηρητές αρχίζουν να ασπάζονται αυτό το σενάριο από τη στιγμή που οι ηχηρές τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών της ΝΔ – Μεϊμαράκης, Μπακογιάννη, Κακλαμάνης, Κεφαλογιάννη κ.α.- υπέρ του Παυλοπούλου δεν ανησυχούν το σύστημα Μητσοτάκη. Σαν να τις επιδιώκει μάλιστα.

Δεν δείχνει καν να λαμβάνει υπόψη του την καθαρή τοποθέτηση του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή υπέρ του σημερινού προέδρου. Περίεργο;

Όχι και τόσο. Υπάρχουν πληροφορίες ότι συγκεκριμένα πρόσωπα δίπλα στον Κυριάκο- προερχόμενοι από άλλους χώρους κυρίως- θεωρούν την εναντίωση -στελεχών, βουλευτών και του μεγαλύτερου μέρους του κόμματος- αν δεν προκριθεί ο Προκόπης Παυλόπουλος ως επαρκή λόγο, αλλά και ευκαιρία για να κηρυχθεί τέλος εποχής για τη ΝΔ ως κόμμα.

Προβάλλουν ότι έτσι κι αλλιώς στο σημερινό κόμμα πολλοί περιμένουν στη γωνία για το πρώτο στραβοπάτημα τον Μητσοτάκη και πρέπει να τους προλάβει.

Μάλιστα φέρνουν ως αρνητικό παράδειγμα την ατολμία του Κ. Σημίτη να κάνει το 1996 το ίδιο με το ΠΑΣΟΚ: Να το διαλύσει ο ίδιος, όπως τον παρότρυναν, πράγματι, αρκετοί.

Ως παραδείγματα ότι αυτό είναι εφικτό αναφέρονται η διάλυση της ΟΝΝΕΔ και η παράκαμψη της ΔΑΚΕ, χωρίς να ανοίξει ρουθούνι. Γίνεται αναφορά ακόμη και σε δημοσκοπήσεις για να θεμελιωθεί η άποψη ότι ο Κυριάκος ως Πρωθυπουργός είναι αρκούντως ισχυρός για να κατεβάσει τα ρολά στο σημερινό κόμμα και να το αντικαταστήσει με άλλο που θα έχει την εμπιστοσύνη του .

Το σχέδιο θα επικυρωθεί με εκλογές -στις οποίες θεωρούν ότι θα επικρατήσει- ώστε να αλλάξει η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ακρότητες και αεροβασίες, καλαμοκαβαλάρηδων; Ίσως. Αλλά το βέβαιο είναι έχουν την άδεια να μετατρέπουν την προεδρική εκλογή σε προβοκάτσια εναντίον του ιστορικού κορμού της ΝΔ. Κυρίως των Καραμανλικών – αν όχι και του ιδίου του Κ. Καραμανλή προσωπικά.

Ο στόχος είναι να τους εξωθήσουν σε αντιδράσεις που θα επιτρέπουν στον Μητσοτάκη να ισχυριστεί ανταρσία και παλαιοκομματισμό, για να ανοίξει το δρόμο προς νέο κόμμα με τη προσωπική του σφραγίδα. Προτού ανασυγκροτηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μια τέτοια εξέλιξη θα τριχοτομήσει της ΝΔ. Όσους και αν κρατήσει ο Μητσοτάκης, οι Καραμανλικοί θα στραφούν εναντίον του και ο Σαμαράς έχει ήδη οριοθετήσει το χώρο του και περιμένει την ευκαιρία για δικό του «εθνικό» κόμμα.

Οι οπαδοί της ρήξης πιστεύουν ο Πρωθυπουργός θα αναδειχθεί κυρίαρχος του παιχνιδιού λόγω της ιδιότητάς του, του προφίλ του και με βάση τις συμφωνίες του με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και ΜΜΕ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν αυτά στη ΝΔ. Πρώτη φορά όμως εκκινούν όχι από κάποια ομάδα, αλλά από κύκλους της ηγεσίας. Το θέμα είναι αν πράγματι «το αφεντικό τρελάθηκε».

Documento Newsletter