Διαλύει τον μύθο Μητσοτάκη για την οικονομία η έκθεση ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Μείωση 8,3% του πραγματικού εισοδήματος από εργασία

Η Ελλάδα έχει την μεγαλύτερη μείωση πραγματικού εισοδήματος από εργασία από όλες τις χώρες της ΕΕ την περίοδο 2019-2023 με ποσοστό -8,3%. Αυτό και πολλά άλλα ευρήματα υπάρχουν στην Ετήσια Έκθεση (2024) για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Συμπεραίνεται ότι η Ελλάδα όχι απλώς δεν συγκλίνει με την ΕΕ-27 σε όρους κοινωνικής βιωσιμότητας, αλλά αποκλίνει ταχύτατα και από τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες και από τις περιφερειακές χώρες, που αναπτύχθηκαν την ίδια περίοδο ραγδαία.

Το 2023 η Ελλάδα είχε τις χαμηλότερες επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ σε όλη την ΕΕ. Αντί για την παραγωγή, περισσότερες από τις μισές Άμεσες Ξένες Επενδύσεις κατευθύνθηκαν στην αγορά κατοικίας στην εστίαση και σε καταλύματα για τουρίστες. «Το έλλειμμα επενδύσεων σε κλάδους που προσφέρουν υψηλή προστιθέμενη αξία στο σύνολο της οικονομίας, όπως,
για παράδειγμα, οι επενδύσεις σε Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α), εγκλωβίζει την οικονομία σε ένα πλαίσιο χαμηλής παραγωγικότητας, αδύναμης παραγωγικής διάρθρωσης και υψηλής εισαγωγικής εξάρτηση», σημειώνεται.

Οι εισπράξεις από έμμεσους φόρους (ΦΠΑ κ.λπ.) είναι στο 17,4% του ΑΕΠ, έναντι 12,5% στην Ευρωζώνη. Υπενθυμίζεται ότι οι έμμεσοι φόροι θεωρούνται οι πλέον άδικοι επειδή πλήττουν ιδιαίτερα τους φτωχότερους.

Το 2023 το ωριαίο εισόδημα το οποίο δημιούργησε η ελληνική οικονομία, που αποτελεί και έναν δείκτη παραγωγικότητας, είχε τη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην ΕΕ. Παράλληλα, το ίδιο έτος η Ελλάδα είχε τις χαμηλότερες εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας ως ποσοστό του συνόλου των εξαγωγών ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

«Η οικονομική δραστηριότητα εξακολουθεί να βασίζεται στο έλλειμμα των νοικοκυριών και όχι σε παραγωγικές επενδύσεις των επιχειρήσεων», σημειώνει στα συμπεράσματα η Εκθεση.

Παρά τη συνεχή μείωσή του από το 2014 και ύστερα, το ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας παραμένει υψηλό. Το 2023 διαμορφώθηκε στο 11,1%, που αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Επιπλέον, το ποσοστό ανεργίας των γυναικών ηλικίας 15-74 ετών στην Ελλάδα ανήλθε το 2023 στο 14,3% (το υψηλότερο στην ΕΕ),  και παρά τη μείωσή του, έντονο παραμένει επίσης το πρόβλημα της ανεργίας των νέων, με το ποσοστό των ανέργων ηλικίας 15-29 ετών πέρυσι να ανέρχεται στο 21,8%.

«Η απόκλιση της παραγωγικότητας από τον πραγματικό μισθό την περίοδο 2019-2023 έχει οδηγήσει σε συστηματική αναδιανομή εισοδήματος σε βάρος της εργασίας», σημειώνει η Εκθεση.

Φτώχεια

Το 2023 σε κίνδυνο φτώχειας ή σε κοινωνικό αποκλεισμό βρέθηκε το 24,1% των ατόμων που ζούσαν στις πόλεις και το 30,4% όσων ζούσαν στις αγροτικές περιοχές.

Το ποσοστό των νέων ηλικίας 18-24 ετών σε σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση στην Ελλάδα είναι πάνω από δύο φορές πιο υψηλό από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό.

Την τριετία 2021-2023 περίπου το 36% των νοικοκυριών στην Ελλάδα αντεπεξερχόταν με πολύ μεγάλη δυσκολία στις δαπάνες για την κάλυψη των βασικών του αναγκών.

Τεχνολογική υστέρηση

Η τεχνολογική επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας την τελευταία δεκαετία ανάγεται σε καθοριστικό παράγοντα για την απασχόληση σε επαγγέλματα υψηλών δεξιοτήτων, καθώς η απόκλιση συγκριτικά με την ΕΕ αυξήθηκε από 6,4% το 2013 σε 11,4% το 2023.

Η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά χαμηλά στην κατάταξη μεταξύ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ ως προς την καινοτόμα δράση, αφού το 2023 βρέθηκε στην 21η θέση.

Ολόκληρη η έκθεση της ΙΝΕ/ΓΣΕΕ

Διαβάστε επίσης:

Πατέλης: «Πιο πολύ ταπεινότητα λιγότερα λόγια, περισσότερη δουλειά» – Άρνηση για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα

Αμετανόητος Χατζηδάκης βάζει «μοντέλο ΔΕΗ» και golden boys και σε άλλες επιχειρήσεις του Δημοσίου

Βουλή: Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης ελευθέρων επαγγελματιών