Προσωπικότητες από όλο το φάσμα της δημόσιας ζωής, πολιτικοί, στελέχη κομμάτων και άνθρωποι εκτός κομματικής ένταξης μετέχουν στον διάλογο που άνοιξε και συνεχίζει το Documento σχετικά με την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς και ευρύτερα του λεγόμενου προοδευτικού χώρου. Γύρω από το ερώτημα «Ποια κεντροαριστερά;» αναπτύσσονται θέσεις (και αντιθέσεις) για τα πολιτικά επίδικα της επόμενης μέρας των ευρωεκλογών, για την κρίση του πολιτικού συστήματος, για την προοπτική διαμόρφωσης ενός αξιόπιστου κεντροαριστερού πόλου απέναντι στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, που όπως έδειξαν τα εκλογικά αποτελέσματα της ευρωκάλπης υπέστη συντριπτικό πλήγμα.
Η πρόταση του Νίκου Παππά «έχει ενδιαφέρον, πρέπει να συζητηθεί στην επόμενη Κεντρική Επιτροπή και όσοι διαφωνούν ας καταθέσουν με ποιον άλλο τρόπο θα φύγει η ΝΔ από την κυβέρνηση», υποστηρίζει ο Τρύφων Αλεξιάδης. Ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «φωτεινό παράδειγμα» τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στη Γαλλία, ενώ αφήνει αιχμές για τη συμπεριφορά των στελεχών της Πλεύσης Ελευθερίας, της Νέας Αριστεράς και του ΜέΡΑ25.
Αρκετά στελέχη, όπως ο Νίκος Παππάς, προτείνουν σύγκλιση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με κοινό ψηφοδέλτιο και κοινό υποψήφιο πρωθυπουργό. Ποια η θέση σας;
Από το τελευταίο συνέδριο και το προοίμιο του καταστατικού, αλλά και από πολλές τοποθετήσεις του Στέφανου και του Αλέξη, προκύπτει με σαφήνεια η ανάγκη για δημιουργία μεγάλης προοδευτικής παράταξης και διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Αυτά είναι δεδομένα και δεσμευτικά για όποιον επιλέξει να είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Για να διεκδικήσεις κυβέρνηση (με το υπάρχον εκλογικό σύστημα) πρέπει να κάνεις βήματα… χτες! Η πρόταση του Νίκου έχει ενδιαφέρον, πρέπει να συζητηθεί στην επόμενη Κεντρική Επιτροπή και όσοι διαφωνούν ας καταθέσουν με ποιον άλλο τρόπο θα φύγει η ΝΔ από την κυβέρνηση.
Μπορούν οι εξελίξεις στη Γαλλία να είναι παράδειγμα προς μίμηση για τις διεργασίες στον προοδευτικό χώρο;
Είναι φωτεινό παράδειγμα και εύχομαι να δικαιωθεί πολιτικά. Στον τόπο μας και στην Αριστερά έχουμε το ιστορικό προηγούμενο του ΕΑΜ, της ΕΔΑ, του Συνασπισμού κ.λπ.
Μπορεί στον διάλογο να συμμετέχουν η Νέα Αριστερά, η Πλεύση Ελευθερίας και το ΜέΡΑ25;
«Αιτείτε και δοθήσεται», δηλαδή πρέπει να το θέλουν και να το ζητήσουν! Διότι όταν στελέχη τους το 2015 και το 2023 διαφώνησαν με τη συντριπτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν άντεξαν τη δημοκρατία (την οποία υποκριτικά ζητούσαν και διαφήμιζαν) αλλά έφυγαν παίρνοντας μαζί και τις έδρες τους. Μακάρι να μιλήσουν δημόσια για το θέμα αυτό. Η απορία μου είναι: θα τηρήσουν μετεκλογικά όσα συμφωνήσουμε προεκλογικά; Γιατί τσαλαπάτησαν υπογραφές, καταστατικά, δεσμεύσεις κ.ά. Θα συμφωνήσουμε προγραμματικά σε βασικά θέματα; Γιατί στο θέμα του πολιτικού γάμου ομόφυλων ζευγαριών βουλευτές της Νέας Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ έκαναν… περίεργες επιλογές.
Σε περίπτωση που ο προοδευτικός και δημοκρατικός κόσμος αποφασίσει πως πρέπει να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο σχήμα, ποιο θεωρείτε ότι θα ήταν το καταλληλότερο πρόσωπο για να ηγηθεί;
Νομίζω ότι η συζήτηση για πρόσωπα θα αποπροσανατολίσει από τα βασικά επίδικα, δηλαδή το προγραμματικό και το οργανωτικό πλαίσιο του σχήματος. Στη συνέχεια και μεταξύ των υποψηφίων θα επιλέξουμε δημοκρατικά τον πιο ικανό να ηγηθεί.
Διαβάστε επίσης:
Όλα τα άρθρα του διαλόγου που διοργανώνει το Documento για την Κεντροαριστερά