Διάλογος Documento για την Κεντροαριστερά – Στρατούλης: Μόνη διέξοδος η ενότητα των αγωνιστικών αριστερών δυνάµεων

Διάλογος Documento για την Κεντροαριστερά – Στρατούλης: Μόνη διέξοδος η ενότητα  των αγωνιστικών αριστερών δυνάµεων

Οι διεργασίες στον χώρο της κεντροαριστεράς έχουν ενταθεί. Παρά τις διαφοροποιήσεις, µε ιδεολογικοπολιτικό πρόσηµο, αναζητούν συλλογικές επεξεργασίες ενός οραµατικού προγράµµατος µε φιλολαϊκό προσανατολισµό. Οµως πάντα το ζητούµενο είναι µια ξεκάθαρη στρατηγική για το ποιος θα ωφεληθεί και ποιος θα πληγεί…

Από την πλευρά του o ∆ηµήτρης Στρατούλης, γραµµατέας της Λαϊκής Ενότητας – Ανυπότακτη Αριστερά, τονίζει ότι οι διεργασίες δεν αφορούν δυνάµεις της Αριστεράς οι οποίες είναι σε ρήξη µε τις κυρίαρχες τάξεις που λεηλατούν τον λαό και τη χώρα.

Η φθορά της Ν∆ αυξάνεται λόγω της λαϊκής δυσαρέσκειας για τις συνέπειες των πολιτικών της: ακρίβεια, στεγαστικό πρόβληµα, διάλυση δηµόσιας υγείας, έλλειψη προστασίας από φυσικές καταστροφές κ.λπ.

Ωστόσο, η κυβέρνησή της συνεχίζει τις αντιλαϊκές πολιτικές της, γιατί δεν υπάρχει ένας –έστω συστηµικός– πολιτικός πόλος που να την αντιπολιτεύεται και να διεκδικεί την κυβερνητική εξουσία µε µια εναλλακτική πολιτική µε φιλολαϊκά στοιχεία. Γι’ αυτό οι απώλειες της Ν∆ κατευθύνονται σε αποχή – ακροδεξιά και όχι σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που είχαν στις ευρωεκλογές παρά τη µεγάλη αποχή συρρίκνωση σε ψήφους (ο ΣΥΡΙΖΑ και σε ποσοστά).

Η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ παίρνει εκφυλιστικά χαρακτηριστικά, χωρίς να υπάρχουν ουσιαστικές πολιτικές διαφορές µεταξύ των αντιµαχόµενων. Το ΠΑΣΟΚ δεν µπορεί να είναι η εναλλακτική στη Ν∆ γιατί δεν προτείνει τίποτε διαφορετικό.

Η φθορά των κοµµάτων της κεντροαριστεράς έχει πανευρωπαϊκά –και όχι µόνο– χαρακτηριστικά, γιατί αυτά ενσωµατώθηκαν στις επιλογές του νεοφιλελεύθερου καπιταλισµού και στο κυρίαρχο δόγµα ΤΙΝΑ (δεν υπάρχει εναλλακτική), χάνοντας την επαφή τους ή και ευρισκόµενα απέναντι στα λαϊκά στρώµατα. Επίσης, γιατί στις συνθήκες σταθεροποίησης του νεοφιλελευθερισµού οι κυρίαρχες τάξεις δεν ανέχονται παραχωρήσεις στις λαϊκές τάξεις. Γι’ αυτό τα κεντροαριστερά κόµµατα δεν µπορούν να προβάλουν µια εναλλακτική πολιτική, έστω στα όρια της παλιάς σοσιαλδηµοκρατίας. Ετσι, συρρικνώνονται και τα λαϊκά στρώµατα στρέφονται στους αυθεντικούς εκφραστές της νεοφιλελεύθερης πολιτικής ή στην ακροδεξιά ή περιθωριοποιούνται πολιτικά.

∆υνάµεις από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και τµήµατα της άρχουσας τάξης τα πιέζουν να συνεργαστούν, διαµορφώνοντας µια συστηµική εναλλακτική στην κυβέρνηση της Ν∆. Η ευόδωση αυτής της προσπάθειας θα εξαρτηθεί από τις εσωκοµµατικές εξελίξεις σε αυτά (κρίση του ΣΥΡΙΖΑ, εκλογή νέου προέδρου ΠΑΣΟΚ). Είναι όµως δύσκολη γιατί η άρχουσα τάξη εξακολουθεί να στηρίζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη που εξυπηρετεί τα συµφέροντά της.

Οι διεργασίες στην κεντροαριστερά εµάς στη Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά δεν µας αφορούν, γιατί αντίθετα από αυτή είµαστε σε ρήξη µε τις κυρίαρχες τάξεις που λεηλατούν τον λαό και τη χώρα.
Θέλουµε όµως να συναντηθούµε στους κοινωνικούς αγώνες και στον διάλογο για ανασυγκρότηση της ενωτικής ανυπότακτης Αριστεράς µε λαϊκό κόσµο απογοητευµένο από την κυβέρνηση και από την αδυναµία της κεντροαριστεράς να την αντιπολιτευτεί.

Σε συνθήκες ακραίου νεοφιλελευθερισµού και αυταρχισµού, ανόδου της ακροδεξιάς, οξυνόµενων λαϊκών προβληµάτων, η µόνη διέξοδος για την υπεράσπιση των λαϊκών συµφερόντων είναι η ενότητα των αγωνιστικών αριστερών δυνάµεων ώστε να συγκροτηθεί ένας πόλος µαχητικής αντιπολίτευσης, στήριξης των αγώνων και προβολής εναλλακτικής πρότασης.

Ηδη έγινε ένα πρώτο βήµα µε τη συγκρότηση της εκλογικής συνεργασίας Ενωτική Πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά, από ΜέΡΑ25, Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά, Ανταγωνιστική Αριστερά και ανένταχτους αγωνιστές/τριες της Αριστεράς και της ριζοσπαστικής οικολογίας. Πρέπει όµως να γίνουν και επόµενα βήµατα για τη σταθεροποίηση αυτής της ενωτικής προσπάθειας και για τη συµµετοχή και συνδιαµόρφωσή της και από άλλες αριστερές δυνάµεις.

Αυτή η ενότητα δεν µπορεί να οικοδοµηθεί στην αποδοχή νεοφιλελεύθερων πολιτικών, αλλά σε προγραµµατικές βάσεις που να δίνουν λύσεις µε αγώνες στα λαϊκά προβλήµατα και να ανοίγουν δρόµους για βαθύτερες αντι-νεοφιλελεύθερες, φιλολαϊκές ριζοσπαστικές αλλαγές.
Οι µαχόµενες δυνάµεις της κοινωνίας και της Αριστεράς µπορούµε και πρέπει να εµποδίσουµε την κυβέρνηση να περνάει τις αντικοινωνικές πολιτικές της και την ακροδεξιά και τον φασισµό να σηκώσουν κεφάλι.

Διαβάστε επίσης

Μετρό Θεσσαλονίκης: Σκάνδαλο με 200.000 άχρηστες κάρτες και εκατομμύρια… «χαζά» εισιτήρια

Τι αλλάζει στη Μέση Ανατολή με τη δολοφονία Νασράλα – Θέμα χρόνου η ισραηλινή χερσαία εισβολή στον Λίβανο;

Γαλλία: Σε δίκη η Μαρίν Λεπέν για κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων

Η Βρετανία κλείνει και τον τελευταίο σταθμό παραγωγής ενέργειας από άνθρακα

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν δίνει μισό δισ. δολάρια στρατιωτική βοήθεια στην Ταϊβάν προκαλώντας την Κίνα

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter