Διάλογος Documento για την Κεντροαριστερά – Σπυριδάκη: Quo Vadis?

Διάλογος Documento για την Κεντροαριστερά – Σπυριδάκη: Quo Vadis?

Οταν μιλάμε για την κεντροαριστερά και τις όποιες ευκαιρίες ανασύνθεσής της θα πρέπει πρώτα να δούμε σε συστημικό επίπεδο ποιες είναι οι ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες που επικρατούν στις ημέρες μας. Ετσι, βλέπουμε την Ευρωπαϊκή Ενωση να βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση της ταυτότητάς της, ενώ οι περιφερειακές συγκρούσεις και οι αλλεπάλληλες κρίσεις –υγειονομική, ενεργειακή, στεγαστική, ακρίβεια– δοκιμάζουν τα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής. Εχουμε άνοδο του αναθεωρητισμού τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Μέση Ανατολή και φυσικά βρισκόμαστε εν αναμονή του εκλογικού αποτελέσματος στην Αμερική. Παράλληλα, το ρεύμα της αποχής και η άνοδος της ακροδεξιάς στις πρόσφατες ευρωεκλογές αναδεικνύουν την αποστροφή των πολιτών προς την εκλογική διαδικασία, γεγονός που μας υποχρεώνει ως πολιτικό σύστημα να απαντήσουμε. Για να απαντήσουμε, όμως, θα πρέπει να ακούσουμε και να αφουγκραστούμε όλα τα μηνύματα που μας στέλνει η κοινωνία – όσο σκληρά κι αν είναι.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ευκαιρίες για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου είναι πολλές, αλλά από μόνες τους δεν αρκούν. Οφείλουμε να επικεντρωθούμε στην «έμπνευση – κινητοποίηση – συμμετοχή». Πρέπει να εμπνεύσουμε ξανά τους πολίτες, να κινητοποιήσουμε τις υγιείς προοδευτικές δυνάμεις που νοιάζονται για το μέλλον και να επαναφέρουμε τη συμμετοχή ως κεντρικό πυλώνα της δημοκρατίας μας. Το ΠΑΣΟΚ, ως κόμμα της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας, είναι υποχρεωμένο να ακούσει και να μιλήσει ανοιχτά και αδιαμεσολάβητα με την κοινωνία, με την εργατική και τη μεσαία τάξη, με τους νέους που ζουν σε καθεστώς απογοήτευσης, με τους συνταξιούχους που νιώθουν την εγκατάλειψη και την αποξένωση, τους αγρότες που στενάζουν και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που ασφυκτιούν.

Ομως και οι προκλήσεις είναι μεγάλες, όπως επίσης και οι πληγές. Η κεντροαριστερά αντιμετωπίζει κρίση ταυτότητας, όπως και ολόκληρος ο προοδευτικός χώρος. Ο κατακερματισμός της και η αποκοπή της από τα πλατιά κοινωνικά στρώματα, τα οποία παλιά εξέφραζε, είναι πλέον φανερά. Οι πολίτες αποδοκιμάζουν τη Δεξιά και την κυβερνητική της πολιτική, αλλά δεν ξέρουν πού να στραφούν. Δυστυχώς, το κοινωνικό συμβόλαιο που καθόριζε τις σχέσεις πολιτών και κράτους έχει διαρραγεί λόγω των μακροχρόνιων συντηρητικών πολιτικών που διέλυσαν το κοινωνικό κράτος και υπονόμευσαν το κράτος δικαίου. Αυτό δημιουργεί την ανάγκη για νέο κοινωνικό συμβόλαιο, που θα θέσει την κοινωνική δικαιοσύνη στο επίκεντρο.

Τι γίνεται, όμως, στην Ευρώπη; Στη Γαλλία, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο στήθηκε ως ασπίδα απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς, υπό τον φόβο των κεντρώων για μια ακροδεξιά κυβέρνηση στη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο το Εργατικό Κόμμα ανέρχεται ως η πιο αξιόπιστη δύναμη για τη διακυβέρνηση της χώρας, λόγω όμως της έντονης εσωτερικής δυσαρέσκειας και των αποτυχιών ορθής διαχείρισής της από τον Σούνακ. Αυτά τα παραδείγματα καταδεικνύουν ότι ο προοδευτικός χώρος μπορεί να ανασυντεθεί, ενώπιον όμως ενός συγκεκριμένου πόλου. Το αν καταφέρει να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών και να αποτελέσει πολιτική εναλλακτική εξαρτάται από την πολιτική και ιδεολογική αυτοπεποίθηση, την ύπαρξη ξεκάθαρου και συνεκτικού σχεδίου διακυβέρνησης και τη συνάφειά του με τα αιτήματα της εργατικής και της μεσαίας τάξης. Η κεντροαριστερά δεν μπορεί να περιμένει παθητικά ότι η κοινωνία θα ακολουθήσει, υποθέτοντας ότι οι πολίτες θα συμβιβαστούν με όποιο αφήγημα που δεν θα διαμορφώνεται από τη βάση.

Σε αυτήν τη διαδικασία το ΠΑΣΟΚ είναι ο μοναδικός αξιόπιστος φορέας που μπορεί να παίξει αυτό τον κεντρικό ρόλο στην ανασύνθεση της κεντροαριστεράς. Η απάντηση βρίσκεται στην επαρκή και αποτελεσματική εκπροσώπηση της εργατικής και μεσαίας τάξης, μέσω της κατάρτισης ενός προγράμματος που θα διαμορφώνεται από τη βάση και τις ανάγκες της και θα καθιστά την κεντροαριστερά πάντα επίκαιρη, όποιο κι εάν είναι το ερώτημα.

*Η Αικατερίνη Σπυριδάκη είναι βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε επίσης

Γκλέτσος: Με τα χίλια θα αναγνώριζα τον Πολάκη ως πρόεδρο (Video)

Στο φως το κόλπο με τα πλαστά ποινικά μητρώα

Ντίνος Καρύδης: Την Τρίτη η κηδεία του ηθοποιού

CNN: Το προφίλ του 58χρονου υπόπτου για την απόπειρα κατά Τραμπ – Οι αναρτήσεις στα social media για την Ουκρανία και η δωρεά

Οι 70 μέρες που αλλάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ

FBI: Έρευνα για νέα απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ – Συνελήφθη ένας ύποπτος στη Φλόριντα

Καιρός: Φθινοπωρινό σκηνικό και τη Δευτέρα – Πού αναμένονται βροχές

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter