Διάλογος Documento για την Κεντροαριστερά – Πουλάς: Το ΠΑΣΟΚ αυτόνοµος πρωταγωνιστής του προοδευτικού χώρου

Διάλογος Documento για την Κεντροαριστερά – Πουλάς: Το ΠΑΣΟΚ αυτόνοµος πρωταγωνιστής του προοδευτικού χώρου

∆ύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και του ΠΑΣΟΚ και ένας πανεπιστηµιακός γράφουν για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου

Μια ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων περί ανασύνθεσης της κεντροαριστεράς αποτυπώνεται στις σελίδες του Documento, σε ένα διάλογο προσωπικοτήτων από τον χώρο της πολιτικής, της διανόησης, των ενεργών πολιτών. Οι τοποθετήσεις των µετεχόντων, ανάλογα µε την ιδεολογική/πολιτική τους ταυτότητα, δεν είναι «ευθύγραµµες» αλλά κινούνται από την παραδοχή της ανάγκης να υπάρξει ένα σχέδιο διακυβέρνησης από τα κόµµατα του χώρου της κεντροαριστεράς απέναντι στην κυβέρνηση της Ν∆ µέχρι την επαναδραστηριοποίηση του λαϊκού παράγοντα σε διαφορετική κατεύθυνση από την κυρίαρχη καθεστωτική λογική.

Τη διαπίστωση – προειδοποίηση ότι εάν ο προοδευτικός χώρος δεν αρθρώσει πειστικό λόγο, «υπάρχει κίνδυνος να ανοίξει κερκόπορτα στα πολιτικά άκρα» διατυπώνει ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Πουλάς. Θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας την «άλλη πρόταση» απέναντι στα αδιέξοδα και στις φιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης, «έχει τη χρυσή ευκαιρία να ηγηθεί της ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου».

Χωρίς αµφιβολία η αδυναµία του προοδευτικού χώρου να αποτελέσει ισχυρό αντιπολιτευτικό πόλο απέναντι στην κυβέρνηση έχει λειτουργήσει αρνητικά τόσο για τη δηµοκρατία όσο και για την κοινωνία.

Εάν ο προοδευτικός χώρος δεν αρθρώσει πειστικό λόγο, υπάρχει κίνδυνος να ανοίξει κερκόπορτα στα πολιτικά άκρα. Το ΠΑΣΟΚ εκφράζοντας την «άλλη πρόταση» έχει τη χρυσή ευκαιρία να ηγηθεί της ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου απέναντι στα αδιέξοδα και στις φιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης. Στο χέρι µας είναι να το καταστήσουµε την πρώτη επιλογή στην κάλπη, προτείνοντας την πολιτική πλατφόρµα που δίνει απαντήσεις στις αγωνίες και τις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας.

Είναι προφανές ότι η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου έδωσε την ευκαιρία να χαραχτούν καθαρές γραµµές και να ξεφύγουµε από τη λογική των ίσων αποστάσεων. ∆εν έχουµε την πολυτέλεια να µην είµαστε ξεκάθαροι ενώπιον µιας κοινωνίας που χειµάζεται από τη φτώχεια, την ανασφάλεια και την απαισιοδοξία και θέλει εδώ και τώρα απαντήσεις, όραµα και ρεαλιστικές προοπτικές. Σκοπός µας είναι να συστρατευτεί η κοινωνία στο όραµά µας για τη χώρα. Επιστρέφοντας στις αρχές της ∆ιακήρυξης της 3ης του Σεπτέµβρη να κάνουµε µια νέα συµφωνία µε εκείνα τα κοινωνικά στρώµατα που πίστεψαν στο όραµα του Ανδρέα Παπανδρέου για µια «Ελλάδα νέα», πολιτικά ισχυρή, οικονοµικά δυνατή, αυτόνοµη και πατριωτική, που θα διαφέρει ουσιαστικά από την Ελλάδα της Νέας ∆ηµοκρατίας.

Ηρθε η ώρα να κάνουµε πράξη:
• Μια οικονοµία εξωστρεφή και δυναµική µε αναγνωρίσιµα προϊόντα και υπηρεσίες και όχι µια κρατικοδίαιτη επιχειρηµατικότητα που διαµοιράζει τα ιµάτια του ελληνικού δηµοσίου και γλείφει τον πάτο του κρατικού κορβανά.
• Την περήφανη και εξωστρεφή εξωτερική πολιτική απέναντι στη λογική της ανοχής, των υποχωρήσεων και των συµφωνιών πίσω από κλειστές πόρτες.
• Τη δηµιουργία ισχυρών ελεγκτικών µηχανισµών και ανεξάρτητων αρχών, που θα παρεµβαίνουν αποφασιστικά προς όφελος των πολιτών.
• Την αποκέντρωση εξουσιών και πόρων στην τοπική αυτοδιοίκηση για να επανασυγκροτήσουµε δυναµικές τοπικές κοινωνίες, σε αντίθεση µε την κυβερνητική λογική της εγκατάλειψης της περιφέρειας, της υπογεννητικότητας και της ερήµωσης.
• Την πραγµατική αναγέννηση του ΕΣΥ µε γενναίες αυξήσεις µισθών και εξορθολογισµό των συνθηκών εργασίας για να επανέλθουν οι γιατροί στα νοσοκοµεία µας.
• Μια παιδεία πραγµατικά δωρεάν και πλήρως ανασυγκροτηµένη και ποιοτικά αναβαθµισµένη, όπου τα δηµόσια σχολεία θα είναι η πρώτη επιλογή των πολιτών.
• Τη στήριξη ενός ισχυρού δηµόσιου τοµέα µε µισθολογική αναβάθµιση, προσλήψεις και αξιολόγηση, απέναντι στη σηµερινή υποβάθµιση και υποκατάστασή του από τον ιδιωτικό τοµέα ακόµη και σε αρµοδιότητες που ανήκουν στον σκληρό πυρήνα του κράτους.
• Την επαναφορά των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας στον πλειοψηφικό έλεγχο του κράτους για να σταµατήσει το κερδοσκοπικό ράλι των τιµών πώλησης του ρεύµατος και της ενέργειας.

Σήµερα η αυτόνοµη πρόταση που θα διατυπώσει το ΠΑΣΟΚ έχει τη δυνατότητα να ακουστεί από περισσότερα αυτιά και να διεισδύσει στη µεσαία τάξη που στήριξε και παραδοσιακά εξέφραζε και η οποία τα τελευταία χρόνια το έχει εγκαταλείψει.

Με ξεκάθαρες κουβέντες, χωρίς περιστροφές και δισταγµούς, µε ενότητα και συνέπεια λόγων και πράξεων, µε την επίπονη εµπειρία από τα λάθη του παρελθόντος, µε ευπρέπεια και σεβασµό στη δηµοκρατία, µε την ψήφο της κοινωνίας και µε την ελπίδα των πολλών, το ΠΑΣΟΚ να βάλει τέλος στην κυριαρχία µιας αδέξιας ∆εξιάς.

Η εποχή του λαϊκισµού και των ψευδαισθήσεων φτάνει στο τέλος της.

Διαβάστε επίσης

Ικανοποιημένος ο Σταϊκούρας για το σιδηροδρομικό δίκτυο: «Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση»

Σοβαρή καταγγελία: Επιχείρησαν να παγιδεύσουν το κινητό τηλέφωνο πραγματογνώμονα για το έγκλημα στα Τέμπη

Ελληνική Δημοκρατία των καρτέλ

Τo Ισραήλ μετατρέπει τον Λίβανο σε νέα Γάζα: Σχεδόν 500 νεκροί, ανάμεσά τους 35 παιδιά (Video)

Μάριος Σαλμάς: «Διαγράφηκα για τις απόψεις μου – Η χημεία μου με τον πρωθυπουργό έσπασε σε μία στιγμή» (Video)

Γλυφάδα: Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για τον άγριο ξυλοδαρμό 14χρονης – Δεύτερη επίθεση σε 15 μέρες (Video)

ΣΥΡΙΖΑ: Μάχη για τρεις για την προεδρία – Σε τεντωμένο σκοινί οι ισορροπίες

Σύμη: Σοκαριστική καταγγελία για βασανισμό πακιστανού εργαζόμενου – «Μηχανή είσαι! Είμαι με τη Χρυσή Αυγή»

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter