Διάλογος Documento για την Κεντροαριστερά – Παπαγεωργίου: Προοδευτική παράταξη στα αριστερά και διαχρονικότητα της αλλαγής

Διάλογος Documento για την Κεντροαριστερά – Παπαγεωργίου: Προοδευτική παράταξη στα αριστερά και διαχρονικότητα  της αλλαγής

Πράγµατι η νεότερη ιστορία των ελληνικών πολιτικών κοµµάτων δεν έχει να επιδείξει ιδιαίτερα µακρόβιους σχηµατισµούς διακυβέρνησης.

Αναφορικά όµως µε τις διαχωριστικές γραµµές των πολιτικών προτάσεων, η πορεία στη χώρα µας ήταν σχετικά όµοια µε των υπόλοιπων δυτικοευρωπαϊκών κρατών.

Αυτό οφείλεται –και στη χώρα µας– κυρίως στα οικουµενικά χαρακτηριστικά του δυτικού ∆ιαφωτισµού, τα πανανθρώπινα ιδανικά των εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων και στη δίψα για κοινωνική χειραφέτηση του λαού µας.

Στην πολιτική ιστορία της χώρας µας οι δηµοκρατικές και προοδευτικές πολιτικές και τα κόµµατα συχνά συναντήθηκαν και στον χώρο του κέντρου. Σκοπός τους να αυξήσουν τη δυναµική και τη διάδοση των πολιτικών τους προτάσεων σε ένα λαό που εµφανώς εξαντλούσε τις κοινωνικές αντοχές και την υποµονή του. Σε ένα λαό που αποζητούσε την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.

Η στρατηγική αυτή συνεχίστηκε έµπρακτα στην πρόσφατη µεταπολιτευτική ιστορία: η προοπτική και η δυναµική απαίτηση των µη προνοµιούχων πολιτών για αλλαγή που ευφυώς διέγνωσε ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ και ενέταξε στο κόµµα του. Αργότερα, κατά τη δύσκολη καµπή των παγκόσµιων πολιτικών αλλαγών, η σύνθεση και συµπόρευση του µεγάλου µέρους του προοδευτικού χώρου µε τις ηγετικές αγωνιστικές προσωπικότητες στον Συνασπισµό. Και πρόσφατα η εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε πόλο κυβερνητικής αλλαγής όταν προηγούµενες πολιτικές είχαν οδηγήσει στην πτώχευση και την κοινωνική αποσύνθεση. Ολες αυτές υπήρξαν προσπάθειες συνθετικές κατά τη σύλληψη και την αρχική εφαρµογή τους.

Στον αντίποδα η δεξιά κυβερνητική παράταξη, η οποία σήµερα βρίσκεται για µια ακόµη φορά αντιµέτωπη µε τα αρνητικά αποτελέσµατα των δικών της πολιτικών. Χάνει δυνάµεις και αγωνιά έπειτα από πέντε χρόνια εξουσίας. Αισθάνεται την κριτική και την απαίτηση για αλλαγή αλλά εξακολουθεί να υπηρετεί όλο και βαθύτερα τη συντήρηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ από τη θέση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης εξακολουθεί να λειτουργεί ως προοδευτικός βραχίονας.

Απέδειξε ξανά και ξανά ότι δεν φοβάται ευθύνες και εξελίξεις. Απέκτησε κυβερνητική εµπειρία και παρέδωσε πλεονασµατικό δηµόσιο ταµείο, πλήρως λειτουργικό κράτος και αναπτυγµένες κοινωνικές δοµές. Αλήθεια, µπορεί να αποδείξει κανείς πλέον ότι το ίδιο θα συµβαίνει αύριο όταν θα υπάρξει διαδοχή της σηµερινής κυβέρνησης;

Πρόσφατα δέχτηκε µε δέουσα ωριµότητα την απόφαση του σώµατος και της βάσης του. Προχώρησε σε µια απότοµη στροφή. Ανοιξε τις πόρτες στην κριτική και στις επιλογές των µελών. Χωρίς κανέναν ενδοιασµό ή κανένα τέχνασµα, µε τρόπο που καµία άλλη παράταξη διακυβέρνησης θα τολµούσε να αποπειραθεί.

Στους επόµενους µήνες προχωρά σε νέο καταστατικό συνέδριο. Και όπως πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ µπήκε στον στροβιλισµό των πολιτικών εξελίξεων της µνηµονιακής και εν συνεχεία της µεταµνηµονιακής εποχής, πρώτος θα ολοκληρώσει και την εξέλιξή του. ∆ίνοντας για µια ακόµη φορά φωνή, πυγµή και ζωντάνια σε κάθε πολίτη αυτής της χώρας που απαιτεί αυτά που του αξίζουν: ίσα δικαιώµατα, ίσες ευκαιρίες, ίσες αξίες, ίση αντιµετώπιση, δίνοντας την προοπτική για τη διαχρονική αλλαγή στις ζωές µας.

Διαβάστε επίσης

Λονδίνο: Πυρκαγιά σε συγκρότημα κατοικιών – Μεγάλη επιχείρηση της πυροσβεστικής (Photos – Videos)

«Η Ελλάδα αφήνει τους πάντες να ξεφύγουν από τη δικαιοσύνη» – Το Politico «καίει» Μητσοτάκη για Τέμπη, Πύλο, υποκλοπές

Απρόοπτο on air: Χόρευε κρατώντας μπίρα στο χέρι δίπλα σε ρεπόρτερ στο Σύνταγμα (Video)

«Ο,τι χρειαστεί να γίνει θα γίνει» – Ο Παύλος Πολάκης εξηγεί στο Documento τη στάση και τις επόμενες κινήσεις του

Χαλκιδική: Στον εισαγγελέα ο πατέρας του 19χρονου που σκοτώθηκε στο λούνα παρκ – «Να προχωρήσει σε όλες τις διώξεις» (Video)

Μάχη με τις φλόγες για 5η ημέρα στο Παγγαίο – Στάχτη πάνω από 12.000 στρέμματα (Photos)

Διάλογος Documento για την Κεντροαριστερά – Διώτη: Μάσκα δεν έχω να γυρνώ στην «Κεντροαριστερά» ετούτη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter